Gyurkity Péter

Szuperolcsó rakétát fejleszt a SpaceX egykori alapítója

Musk csapatával ellentétben ők a kisebb és még olcsóbb megoldásokban gondolkodnak.

Korábban a SpaceX kapcsán már mi is említést tettünk a cég egyik egykori alapítójáról, aki azóta saját útját járja. A Vector Space Systems a Musk kezdeményezésétől némileg eltérő gondolatot magukévá tévő szakemberekből alakult meg, ők pedig sokkal alacsonyabb szintre szorítanák le a költségeket.

Június legvégén a Bloomberg számolt be egy hosszabb írásban a másfél évvel ezelőtt tevékenységét megkezdő cég terveiről, illetve a fontosabb elképzelésekről. Eszerint a csapatban több olyan szakember kapott helyet, akik annak idején jelen voltak a SpaceX megalakulásánál, amíg azonban Elon Musk végül mégis megmaradt a nagyobb rakéták alkalmazása mellett, ők ehelyett a jóval kisebb változatokban látják a kínálkozó esélyt. Első fejlesztésük a Vector-R, amely mindössze 14 méter hosszú, elsődleges feladata pedig a 60 kg körüli mini-műholdak űrbe juttatása lesz alig 1,5 millió dolláros költséggel, ami az eddigi legolcsóbb lenne.


Ez a rakéta (amely még nem próbálkozott meg az orbitális pálya elérésével) 7-8 ilyen miniatűr megoldást lőhetne fel, a második változat, a Vector-H, azonban egyszerre akár 30 példányt is magával vihetne – ez utóbbi az elkövetkező másfél évben készülne el. A következő tesztre júliusban vagy augusztusban kerülne sor, jövőre pedig már kereskedelmi szerződéssel a zsebükben repülnének, miközben a tervek között évi 100 fellövés szerepel, amivel egycsapásra megdupláznák a teljes szektor éves eredményét. Egyelőre további tőkét igyekeznek felhalmozni, itt pedig segítségükre vannak a Szilícium-völgy fontosabb venture capital cégei, akik most 21 millió dollárral járulnak hozzá a remélt sikerhez.

Azt egyelőre a szakemberek sem tudják megjósolni, hogy mennyire lehetnek sikeresek ezek a kisebb rakéták. A Vector Alaszkában, Georgiában, valamint Floridában szeretne a kormányzat által birtokolt kilövőállásokat felhasználni, ehhez azonban szükség lesz a sikeres tesztekre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!