MTI

2021-re meg fog háromszorozódni a világ napenergia-termelése

A világ villamosenergia-termelésének 2 százalékát adta a tavaly év végéig kiépült 306 gigawatt (GW) napenergia-kapacitás, de ez a SolarPower Europe napenergia szövetség előrejelzései szerint 2021-re megtriplázódhat, ugyanakkor továbbra is csak néhány ország fog számottevő kapacitást kiépíteni - hívta fel a figyelmet a MANAP Iparági Egyesület, a napelemes rendszerek telepítésével, forgalmazásával és gyártásával foglalkozó cégeket tömörítő hazai szakmai szervezet.

A SolarPower Europe éves jelentése szerint 2016-ban összesen 76,6 GW új napenergia-kapacitás épült ki a világon, ami 50 százalékos növekedés az előző évi új telepítésekhez képest, ezzel első alkalommal előzte meg a szélenergia újonnan telepített kapacitásait. A tavalyi globális fejlesztések 45 százalékát Kína hajtotta végre, így az ázsiai országban működik a világ napenergia-kapacitásainak csaknem negyede. Míg 2007-2015 között a kapacitások jelentős része Európában összpontosult, tavaly átvette a vezetést az ázsiai és csendes-óceáni térség. Az előrejelzések szerint 2021-re Kína, India, az Egyesült Államok és Japán lesz a világ legnagyobb napenergia-termelője.

A napenergia egyre olcsóbb, a Lazard Capital amerikai befektetési bank kalkulációja szerint 2016-ban a közmű méretű naperőművekkel termelt villamos energia költsége már alacsonyabb volt, mintha azt újgenerációs, kombinált gázturbinás erőműben, vagy a szén- és atomerőművekben termelték volna. A szektorba áramló befektetések ugyanakkor csökkentek, tavaly 23 százalékkal kevesebb tőke érkezett 2015-höz képest, a napenergia-kapacitások bővítése ugyanis jelentősen függ a kormányzati stratégiák változásától - jelezte az egyesület.

Példaként említik, hogy az elmúlt években Japán élen járt a fejlesztésekben, de tavaly megváltozott az állami energiapolitika, és az állami beruházások inkább a szén- és atomerőművek fejlesztése irányába mozdultak el. Hasonló a helyzet Nagy-Britanniában is, a kormány ugyanis leállította jelentősnek mondható napenergia-programját. Indiában viszont erőltetett fejlesztések indultak, hogy az ország az egyre növekvő villamosenergia-szükségletét megújuló energia hasznosításával elégítse ki.

A magyar napenergia-piac szereplői óvatosan optimisták. Nemcsak az uniós támogatásoktól vagy a technológia árának csökkenésétől várják a fejlődést, hanem a szabályozási környezet stabilitásától is - hangsúlyozta a MANAP, a tagjai körében végzett 2017-es felmérése alapján. Míg 2014-ben és 2015-ben is duplázódott az éves piacméret, addig az energiahivatal előzetes adatai szerint 2016-ban harmadával csökkent az előző évhez képest, ami mindenkit óvatosságra intett a jövőbeli terveivel kapcsolatban - fogalmazott Szolnoki Ádám, a MANAP elnöke.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ostoros #16
  Senki nem képes.
 • coyote55 #15
  Egyébként is, ártunk, és ormányunk szerint a napenergia hülyeség, mert éjjel nem süt a nap.!
  Kész, punktum!
  Ha meg valaki nem hiszi el, és képes a háztetőre napkollektort telepíteni, azt majd jól megadóztatjuk! Mit képzel az ilyen!
 • paragic #14
  Ezt azok mondják, akik nem képesek előre látni.
 • ostoros #13
  A trendeket nem lehet előre látni. Arra senki sem képes. Jósolgatni lehet, aztán vagy bejön, vagy sem.
 • paragic #12
  Az a te problémád, hogy miben hiszel. Akik képesek előre látni a trendeket, sikeresek lesznek, akik nem, elbuknak. Lásd például a Blockbuster esetét a Netflixszel. Vagy a Nokiáét az Apple-lel.
  Utoljára szerkesztette: paragic, 2017.06.24. 12:46:58
 • ostoros #11
  A jelenről nincsenek statisztikák a jövőbelátásban pedig nem hiszek.
 • paragic #10
  Elolvastam. A cikk a múltról szól, én a jelenről és közeljövőről beszéltem.
 • paragic #9
  Történeti távlatban évente átlagosan 16%-ot csökkennek az árak. Ez az extrapoláció Tony Seba (2013-ban írt): Clean Disruption of Energy and Transportation című könyvéből van és a valóságban ennél is gyorsabb volt az árcsökkenés:
  "While McKinsey projects that battery pack prices will be below $190/kWh by the end of the decade, Tesla claims to be below $190/kWh since early 2016."
  https://electrek.co/2017/01/30/electric-vehicle-battery-cost-dropped-80-6-years-227kwh-tesla-190kwh/

  Mint látható Seba extrapolációja egybevág a McKinsey & Company előrejelzésével, a valóság azonban ennél is gyorsabb fejlődést produkált.
 • cylontoaster #8
  És milyen logika mentén sikerült ez az interpoláció?
 • ostoros #7
  Akkor olvasd el a cikket még egyszer.