MTI

Szoftverhiba miatt ismét elmaradt az orosz Angara-A5 nehéz hordozórakéta első indítása

Ismét elhalasztották az orosz Angara-A5 nehéz hordozórakéta eredetileg keddre tervezett próbaindítását a Vosztocsnij űrközpontban.

A startot eredetileg keddre tervezték, ám az automatika két perccel az indítás előtt leállította az indítás folyamatát a központi egységhez tartozó oxidálótartály feltöltőrendszerének meghibásodása miatt. Erre a helyzetre az üzemanyag leeresztését írja elő a protokoll. Az újabb, szintén leállított kísérletet legkevesebb egy nappal később harmadszor is meg fogják ismételni.

"Újabb műszaki hibára derült fény, amely a telemetria előzetes elemzése szerint a hajtóműindítás vezérlőrendszerének meghibásodásával függ össze. Valószínűleg szoftverhibáról van szó, amelyet ma meg fognak találni" - mondta Jurij Boriszov, a Roszkoszmosz orosz állami űripari vállalat vezérigazgatója egy, a Zvezda katonai televízió Telegram-csatornáján közzétett videóban. "Nem történtek visszafordíthatatlan folyamatok, amelyek a rakéta szétszerelését igényelnék" - tette hozzá. Boriszov elmondta, hogy a tesztelés stádiumában az ilyen halasztások természetesek, mert a cél éppen az esetleges hiányosságok kiküszöbölése.

Ez lett volna az első Angara-indítás Vosztocsnijból; a típuscsalád korábbi rakétáit mindig az arhangelszki régióban található pleszecki katonai űrközpontból indították. Ezzel a starttal tervezték megkezdeni az Amur űrrakéta-komplexum repülésfejlesztési tesztjeit, amelyekbe beletartozik a hordozórakétának és a kozmodrom infrastruktúrájának kipróbálása is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!