MTI

Szoftverhiba miatt ismét elmaradt az orosz Angara-A5 nehéz hordozórakéta első indítása

Ismét elhalasztották az orosz Angara-A5 nehéz hordozórakéta eredetileg keddre tervezett próbaindítását a Vosztocsnij űrközpontban.

A startot eredetileg keddre tervezték, ám az automatika két perccel az indítás előtt leállította az indítás folyamatát a központi egységhez tartozó oxidálótartály feltöltőrendszerének meghibásodása miatt. Erre a helyzetre az üzemanyag leeresztését írja elő a protokoll. Az újabb, szintén leállított kísérletet legkevesebb egy nappal később harmadszor is meg fogják ismételni.

"Újabb műszaki hibára derült fény, amely a telemetria előzetes elemzése szerint a hajtóműindítás vezérlőrendszerének meghibásodásával függ össze. Valószínűleg szoftverhibáról van szó, amelyet ma meg fognak találni" - mondta Jurij Boriszov, a Roszkoszmosz orosz állami űripari vállalat vezérigazgatója egy, a Zvezda katonai televízió Telegram-csatornáján közzétett videóban. "Nem történtek visszafordíthatatlan folyamatok, amelyek a rakéta szétszerelését igényelnék" - tette hozzá. Boriszov elmondta, hogy a tesztelés stádiumában az ilyen halasztások természetesek, mert a cél éppen az esetleges hiányosságok kiküszöbölése.

Ez lett volna az első Angara-indítás Vosztocsnijból; a típuscsalád korábbi rakétáit mindig az arhangelszki régióban található pleszecki katonai űrközpontból indították. Ezzel a starttal tervezték megkezdeni az Amur űrrakéta-komplexum repülésfejlesztési tesztjeit, amelyekbe beletartozik a hordozórakétának és a kozmodrom infrastruktúrájának kipróbálása is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sequoyah #1
    Az oroszok gazdasagi, es technologiai allapotat elnezve mondhatnank hogy az ilyenek varhatoak, de az ilyenek akkor is varhatoak ha amugy minden rendben van, szoval ebbol nem szabad kovetkezteteseket levonni.

    Business as usual...