MTI

Elenyésző a szélfarmok hatása a helyi időjárásra

Először mérték fel, mennyire befolyásolják a szélfarmok a helyi időjárást. Az Environmental Research Letters című folyóiratban közölt tanulmány szerint a hatás olyan elenyésző, hogy nem érdemes aggódni miatta.

"Jó ideje hallani aggodalmakat arról, hogy a szélparkok befolyásolhatják a helyi klímát" - idézte Stephen Mobbs-t, a tanulmány társszerzőjét, a Leeds-i Egyetemen működő Légkörtudományi Nemzeti Központ igazgatóját a BBC News. A szakemberek egy 2005 óta működő dél-skóciai szélfarmon végeztek vizsgálatokat hőmérséklet- és páratartalom-mérő műszerekkel. A 18,6 négyzetkilométernyi területen több hónapon át karbantartási munkálatok folytak és a szélturbinák nem üzemeltek. A kutatóknak ezért egyedülálló lehetőségük nyílt annak összehasonlítására, hogy milyen klíma uralkodik a területen az 54 szélturbina pihentetése, valamint működtetése közben.

A szakember szerint a park üzemeltetésekor tapasztalt hőmérséklet-emelkedés még a legszélsőségesebb időjárási feltételek mellett sem volt több 0,2 Celsius-foknál és a szélfarm területére korlátozódott. "Mivel sikerült pontosan felmérnünk a hatást, ezért azt is meg tudjuk mondani, hogy az olyan elenyésző, hogy nem érdemes aggódni miatta" - tette hozzá Mobbs. Mobbs szerint a felhőmentes éjszakákon a talaj közelében a levegő lehűl, a nagyjából 70 méter magas szélturbinák tetejénél azonban pár fokkal melegebb van, ami teljesen természetes.

"Ha az ember bekapcsolja ilyenkor a turbinát, akkor az a hidegebb talaj menti levegő felé hajtja a felül lévő melegebb levegő egy részét. Ezzel egy időben persze a lenti hideg levegőt is feljebb hajtja. Ez a turbinák melegítő hatása. Valójában nem történik más, mint a levegő összekeverése" - magyarázta a szakember.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #1
    "A szakemberek egy 2005 óta működő dél-skóciai szélfarmon végeztek vizsgálatokat hőmérséklet- és páratartalom-mérő műszerekkel."
    Jaj. A szélsebesség változását miért nem mérték? Hiszen az is része az időjárásnak, nem csak az, amit épp kényelmes mérni annak érdekében, hogy kihozzuk az elvárt eredményt! Arról nem is beszélve, hogy a szélsebesség megváltozása nem ott helyben okoz változást, hanem nagy területen szétoszlik a hatás. Például csökkenti a párolgást egy megyényi területen.