MTI

Az utóbbi években rengeteg magyar háztetőre került napelem

Ugrásszerűen megnőtt a háztartási méretű kiserőművek száma és beépített teljesítőképessége az elmúlt években - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

A közlemény szerint összes teljesítőképességük 0,51 megawatt (MW) volt 2008 végén, ami 2014 végére meghaladta a 69 megawattot. A beépített teljesítőképesség döntő hányada, 98,62 százaléka napelem - derül ki a hivatal legfrissebb statisztikai dokumentumából. A háztartási méretű naperőművek összes teljesítőképessége 2012-ben megnégyszereződött az előző évihez képest, 2013-ban és 2014-ben pedig megduplázódott, beépített teljesítőképességük a tavalyi év végén 68,13 MW volt.

Tavaly 8829 háztartási méretű naperőmű volt, ami 82 százalékkal több az előző évinél. A háztartási méretű kiserőművek olyan kisfeszültségű - 1 kilovoltnál (kV) nem nagyobb feszültségű - hálózatra csatlakozó erőművek, amelyek csatlakozási teljesítménye egy csatlakozási ponton nem haladja meg az 50 kilovoltampert (kVA). Ezek általában legfeljebb 50 kilowatt (kW) beépített teljesítőképességű kiserőművek - közölték.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • esztyopa #2
    Egy dolog figyelemreméltó ebben a hírben.
    Abból,hogy melyik,és hány ház tetejére került napelem,csak azt a következtetést lehet levonni,hogy hol laknak gazdag emberek..
    Olyan horror ára van a napelem-telepítésnek,hogy az,akinek anyagilag fontos lenne az energiatakarékosság,annak nincs pénze a *megtakarításra*.
  • halgatyó #1
    Ez így dicséretesen hangzik, de egy adat hiányzik: mennyi volt az átlagos teljesítmény mondjuk 1 évre (vagy ezzel egyenértékű adat, pl. az 1 kW beépített azaz névleges teljesítményre jutó éves termelés kWh-ban)