16
  • ostoros
    #16
    Senki nem képes.
  • coyote55
    #15
    Egyébként is, ártunk, és ormányunk szerint a napenergia hülyeség, mert éjjel nem süt a nap.!
    Kész, punktum!
    Ha meg valaki nem hiszi el, és képes a háztetőre napkollektort telepíteni, azt majd jól megadóztatjuk! Mit képzel az ilyen!
  • paragic
    #14
    Ezt azok mondják, akik nem képesek előre látni.
  • ostoros
    #13
    A trendeket nem lehet előre látni. Arra senki sem képes. Jósolgatni lehet, aztán vagy bejön, vagy sem.
  • paragic
    #12
    Az a te problémád, hogy miben hiszel. Akik képesek előre látni a trendeket, sikeresek lesznek, akik nem, elbuknak. Lásd például a Blockbuster esetét a Netflixszel. Vagy a Nokiáét az Apple-lel.
    Utoljára szerkesztette: paragic, 2017.06.24. 12:46:58
  • ostoros
    #11
    A jelenről nincsenek statisztikák a jövőbelátásban pedig nem hiszek.
  • paragic
    #10
    Elolvastam. A cikk a múltról szól, én a jelenről és közeljövőről beszéltem.
  • paragic
    #9
    Történeti távlatban évente átlagosan 16%-ot csökkennek az árak. Ez az extrapoláció Tony Seba (2013-ban írt): Clean Disruption of Energy and Transportation című könyvéből van és a valóságban ennél is gyorsabb volt az árcsökkenés:
    "While McKinsey projects that battery pack prices will be below $190/kWh by the end of the decade, Tesla claims to be below $190/kWh since early 2016."
    https://electrek.co/2017/01/30/electric-vehicle-battery-cost-dropped-80-6-years-227kwh-tesla-190kwh/

    Mint látható Seba extrapolációja egybevág a McKinsey & Company előrejelzésével, a valóság azonban ennél is gyorsabb fejlődést produkált.
  • cylontoaster
    #8
    És milyen logika mentén sikerült ez az interpoláció?
  • ostoros
    #7
    Akkor olvasd el a cikket még egyszer.
  • paragic
    #6
    Li-ion akksik árának alakulása $/kWh:
    2015: $390
    2017: $275
    2019: $200
    2021: $140
    2023: $100
    2025: $60
    2027: $50
  • paragic
    #5
    Csakhogy nem kell hálózatba kötni. A decentralizált napenergiatermelés a legújabb generációs akkumulátorokkal olcsóbb lesz mint a hálózati áram. Már következő évtizedben. Ezért is hülyeség Paks.
  • paragic
    #4
    Ez régebben így volt, de ma már nem igaz.
  • molnibalage83
    #3
    A felvázolt napenergiás hálózat műszaki képtelenség...
  • kvp
    #2
    Tisztan piaci alapon jelenleg a fustszuro nelkuli szeneromu eri meg a legjobban, ezt koveti a kornyezetvedelmi normak szerinti szeneromu, illetve olajban gazdag, de szenben szegeny orszagok eseten ugyanennek olajtuzelesu valtozata.

    Minden mas technologia valamivel dragabb a jelenlegi viszonyok kozott es ha csak a penzpiacokra hagynank a dontest, akkor mindenki visszaterne a szeneromuvekhez. Ezt pl. jol latja Trump (import olaj nelkul tudnanak termelni amig el nem fog az oxigen a legkorbol). Az allami tamogatasok es kornyezetszennyezesi szabalyzas miatt erheti meg jobban egy-egy technologia.

    Egy termesztes energiaforrasokban szegeny orszag szamara egyebkent az atom a legolcsobb energiaforras, persze nem a hagyomanyos, hanem lehetoleg a tenyesztoreaktoros valtozat, szeparalva es visszaforgatva meg a kiegett futoelemeket is. (csak a tiszta plutoniumot kell eltenni belole) Ez persze csak akkor mukodhet, ha engedik az adott orszag szamara a fegyverminosegu plutonium felhalmozasat.

    A napenergia jo, csak nem ott van ahol kellene, tehat igazabol csak ugy eri meg (jelentos es draga buffer kapacitasok bevezetese nelkul), ha elosztott a rendszer es a Fold teljes keruleten kepesek terhelest megosztani egymassal a kontinensek, tovabba a napsutesesebb (pl. szaharai) ovezetben vannak az eromuvek. Ehhez minimum egy vilagkormany es az osszes lazado sivatagi es egyeb kis nep leverese kell. Mukodne, csak most eppen nem realis.

    A viz es szelenergia mukodokepes es jo is, csak nem mindenhol van. Magyarorszagon pl. jelentos termoteruleteket kellene viztarozova alakitani, hogy a kisesesu es nagymertekben ingadozo vizhozamu Duna es Tisza kepes legyen ellatni az orszagot. Ez nem viheto at az embereken, a falurombolas es kitelepites meg mindig nagyon rosszul hanzgik. Szel az meg nem nagyon van ekkora hegyek kozott, legalul.

    A geotermikus energia is jo lenne, viszont a nagymelysegu zartkoros hocserelos technologiat meg mindig fejlesztik. Leginkabb a lenti hocserelo komponensek anyaganak tartossaga hagy kivannivalot. Ami birja a homersekeletet es a kemiai kozeget (pl. keramiak), az nem vezeti a hot, a femek meg nagyon gyorsan szetmennek.

    Oszessegeben realis a naperengia kapacitas mennyisegenek novekedese, de ez meg mindig nagyon kis reszarany lesz a teljes energiaigenyhez kepest. (belertve a kozlekedest, ahova az elektromos autok miatt ugyancsak elektromos aram kell) Tisztan piaci alapon ezt szentuzelesu eromuvekkel lehet lefedni, ahol meg erre nincs mod, ott foldgaz vagy szenelgazosito rendszerek erik meg. Mellekesen ez a 3 penzugyileg elonyos eromutipus a legrosszabb az emberisegnek.
  • ostoros
    #1
    Vagyis az egész csak akkor megy, ha a kormányok nyomják belé a pénzt, egyébként nem terjed....