MTI

Pár éve még attól féltünk elfogy az olaj, de soha nem látott bőség következett be

Az iparági konferenciákon manapság már szóba sem kerül a források kimerülésének lehetősége, mivel a technológiai fejlődésnek köszönhetően egyre távolabb tolódik a kitermelés tetőzésének időpontja - mutat rá a World Economic Forum honlapján megjelent cikkében John Watson, a Chevron elnök-vezérigazgatója.

Az olajipar a folyamatban lévő negyedik ipari forradalom egyik frontvonalát alkotja és a legfejlettebb iparágak egyikévé vált. A cikk szerint a világ energiaipara napi 280 millió hordó olaj-egyenértéknek megfelelő energiát állít előtt, ehhez az olaj- és földgázipar napi 149 millió hordó olaj-egyenértékkel járul hozzá. A teljes globális energiaszükséglet kielégítéséhez percenként 12 olimpiai úszómedence feltöltéséhez elegendő nyersolaj szükséges.

Az olajipar technológiai fejlesztése hatalmas beruházásokat igényel. A Chevron például egymaga 6 milliárd dollárt fektetett be technológiai fejlesztésbe 2007 óta. Ahhoz képest, hogy az ötvenes évek elején az olajipar még csak harminc méteres part menti vízmélységben volt képes másfél kilométer mélységbe fúrni a talajrétegben, manapság már három kilométeres vízmélységben is képes a földkéregben további nyolc kilométert fúrni, vagyis mélyebbre, mint amilyen magas a Mount Everest. A meddő fúrások aránya pedig a hetvenes évekre jellemző 75 százalékról 40 százalékra csökkent.

John Watson szerint egy évtizeddel ezelőtt az Egyesült Államokban már félreverték a vészharangot a földgázkészletek kimerülése miatt, és el is kezdték építeni a földgáz fogadására alkalmas kikötői terminálokat. A technológiai fejlődésben azonban olyan áttörés történt időközben, hogy ezeket a terminálokat földgáz exportjára kellett átalakítani. A technológiai fejlődésnek köszönhetően már szinte képtelenség megbecsülni mikor tetőzhet a világ szénhidrogén termelése. Ennek megítéléséhez magát a technológiai fejlődést kellene előre látni - állapítja meg a Chevron vezérigazgatójának a World Economic Forum hírportálján megjelent cikke.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Lapajka #8
  Mert idióták áltudományos dilettáns baromságokkal pánikoltak... értelmesebb és hozzáértők emberek meg, már a hisztéria kezdetén is megmondták hogy nincs semmi probléma, hanem csak az egész tévedéseken és dilettantizmuson alapuló pánik... olaj van volt és lesz... (persze hogy miért arra már sokféle koncepció van... még olyan is hogy idővel újra töltődnek a kiaknázott olaj és gázmezők, mivel erre is utalnak jelek, egyesek szerint bizonyítékok is)
 • buttmaki #7
  * Pár éve még attól féltünk, (hogy) elfogy az olaj,...
  Legalább a címet illene helyesen írni...
 • Jawarider #6
  Mivel tudták, hogy a palaolajat el fogja valaki kezdeni kitermelni, akkor kellett vmi ok, hogy felmenjen az ára amíg a palaolajat el nem kezdték kitermelni a valóságban :)
 • gaszton421 #5
  És ennek mi értelme van itt propagálni? Ez szerintem egy egyszerű állapotjelentés a technológiáról és a készletek alakulásáról. Nem az a gond hogy kevés lenne de ami van úgysem égethetjük el mindet mert csúnyán megszívjuk. Nem csípem a szaúdiakat de az olajminiszteruk találóan mondta egyszer, hogy a kőkorszak sem azért ért véget mert elfogyott a kő!
 • overseer-7 #4
  ez egy palagáz propaganda anyag..
  ez a cikk főleg politikai anyag
 • fonak #3
  Lesz-e hasonló a globális felmelegedéssel? Mondjuk jégkorszak? :D
 • UUUU #2
  Ami elfogyhat az el is fogy.
 • CsZ #1
  Akkor most nagyobb az öröm mint az atombomba feltalálásakor.