Gyurkity Péter

Nagy ürességet talált a Cassini 

A másodszor alámerülő szondát már nem védték, a belső gyűrű és a bolygó közötti rész üres.

A NASA még a múlt hónap végén számolt be arról, hogy a Cassini teljesítette első mélyrepülését, amelynek során a szonda a gázóriás és a belső D-gyűrű közötti területen haladt át, meglehetősen nagy sebességgel. Akkor még a tányérantennát használták fel a védekezéshez, most azonban erre már nem volt szükség.

Az újabb közleményben ugyanis arról írnak, hogy az említett résen – amely meglehetősen széles, hiszen egy nagyjából 2 ezer kilométeres sávról van szó – meglepően nagy csend uralkodott, vagyis az általunk megkapott adatok arra utalnak, hogy itt még kisebb részecskék sem találhatók. Mivel a Cassini esetében a kisebb ütközéseket korábban hangfelvételeken rögzítették (és igazolták vissza), a mostani csend arra bátorította a szakembereket, hogy a második alámerülés során az antennát ne védekezésre, hanem megfigyelésre használják fel, elkerülve a fontos műszereket blokkolását. A Radio and Plasma Wave Science (RPWS) antennák tehát nem ütköztek apró porrészecskékkel (ezek lenyomata pedig nem jelent meg a hangfelvételen), a hátralévő további 20 alkalomból így csak 4 során fordítják majd a tányért a védelmező pozícióba, amikor a Cassini közelebb kerül majd a jóval zajosabb D-gyűrűhöz.


Nem sokkal később az ügynökség egy újabb videót tett közzé, amely már az első átrepülést mutatta meg nekünk, pontosabban azt, ahogy a Cassini látta a Szaturnuszt. A felvételek az 1 órán át tartó megfigyelési fázis során készültek, a szakemberek pedig kiemelték, hogy némileg meglepte őket a hexagon külső peremén látható éles szélek sokasága. Ekkor a szonda magassága 72 ezerről egészen 6700 km-re csökkent, ennek köszönhetően pedig a felbontás a pixelenkénti 8,7 km-ről 810 méterre javult fel. Hozzátették ehhez, hogy egyelőre konzervatív kamerabeállításokat használtak, a június végén esedékes hasonló átrepüléskor pedig még jobb felvételeket kapunk majd.

A harmadik alámerülésre május 9-én kerül sor.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!