Gyurkity Péter

Példa nélküli képeken a Szaturnusz gyűrűi

A Cassini további felvételeket küldött vissza, még lehetnek itt meglepetések.

A NASA szondájának igencsak hosszúra nyúlt küldetéséről, annak legújabb fejleményeiről, valamint a hátralévő időszak várható menetrendjéről mi is számos alkalommal írtunk. Az utolsó előtti szakaszban legutóbb egy apró holdról készült fotót veséztünk ki, most pedig a gyűrűket vehetjük közelebbről szemügyre.

Az űrügynökség hivatalos oldalán megjelent közleményben azt emelik ki, hogy korábban nem készültek ennyire részletes felvételek az említett gyűrűkről. Bár a Cassini 2004-es helyszínre érkezésekor még a mostaninál is közelebb kerültünk ezekhez, akkor csak a hátulról megvilágított részeket kapták lencsevégre, mégpedig rövid expozíciós idővel, így az akkor készült fotók meglehetősen sötétek és zajosak voltak. A most közzétett példányokon viszont már a Nap által közvetlenül megvilágított jellemzőket is láthatjuk, itt pedig az 550 méter körüli (vagyis a Földön található legmagasabb épületek méretéhez fogható) részletek is jól kivehetők.


A küldetés mostani, utolsó előtti részében a Cassini november és április között több tucatszor kerül közelebb a fő gyűrűrendszerhez, annak külső széléhez. A kutatókat jelen pillanatban a felvételek kiemelkedő minősége nyűgözi le, és bár az utóbbi csaknem másfél évtizedben alaposan kibővült a gyűrűkkel kapcsolatos tudástárunk, itt még nem zárják ki az újabb meglepetéseket. Április végén indul az utolsó szakasz, a mostani fázisban tervezett összesen 20 megkerülést akkor további 22 követi majd, ennek során pedig a szonda többször behatolna a Szaturnusz és a gyűrűk közötti „résbe”.

A végső állomást a nagy alámerülés jelentené, amelynek során a felhőrétegeket figyelhetjük majd meg, a remények szerint rögzítve azok struktúráját.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gaszton421 #6
    mivel a pixelfelbontás 550 m ez azt jelenti hogy a gyűrűt ennél kissebb jégdarabok alkotják, ez azért még nem a por szintje.
  • Tauri #5
    Minden normális asztrofotózáshoz használt CCD úgy mond "fekete/fehér" és ha színes képet akarsz csinálni RGB szűrőkkel érik el a hatást....így jobb felvételek készülnek
  • Archenemy #4
    "Én azht hittem btw, hogy ezek különböző méretű szikladarabok... amiből annyi van, hogy ilyen távolból gyűrűnek látszik... itt meg vmi porszerű cuccnak tűnik. "

    Én is így hittem, lehet hogy a különböző méretű sziklák mind kisebbek 500 m-nél.
  • orbano #3
    500m-es felbontásnál hogy tűnhet porszerű cuccnak?
  • 0sm #2
    Nem látok sehol 550 m-es épületet, de még csak ahhoz fogható részletet sem.
    Legalább bejelölnétek, hogy kb. mit is nézzünk.

    Én azht hittem btw, hogy ezek különböző méretű szikladarabok... amiből annyi van, hogy ilyen távolból gyűrűnek látszik... itt meg vmi porszerű cuccnak tűnik.
  • caprine #1
    És miért fekete fehér a kép? Esküszöm mintha a 70-es években lennénk.