Gyurkity Péter

A NASA is drukkol a SpaceX Mars-küldetésének

A rivalizálás helyett az együttműködést preferálják, nem bánnák, ha megelőznék őket.

A téma iránt érdeklődő olvasók bizonyára tisztában vannak azzal, hogy nemcsak kormányzati ügynökségek, de immár magáncégek is tervezik a Marssal kapcsolatos küldetések kialakítását és azok lebonyolítását. Ezek között a SpaceX vezet, hiszen Elon Musk már 2025-re embert juttatna a szomszédos bolygóra, ezt pedig a NASA sem bánná.

Az amerikai ügynökség részéről Thomas Zurbuchen, a NASA új tudományos főnöke beszélt a konkurencia elképzeléséről, amely egyben a professzor első, újságírókkal folytatott beszélgetése volt. Válaszaiból kiderült, hogy ők egyáltalán nem bánnák, ha Musk terve valóra válna, még akkor sem, ha ez azt jelentené, hogy nagyjából egy évtizeddel megelőznék a kormányzati szervezet hasonló lépéseit. Tekintettel arra, hogy a NASA a maga részéről a harmincas évek első felében jutna csak el (űrhajósokkal) a Marsra, ez valóban tetemes előnyt jelentene, de ez Zurbuchen szerint nem ok a sárdobálásra.

A SpaceX sikeres küldetése szerinte egyben az adminisztráció elképzelésének valóra váltását is jelentené, hiszen a jelenlegi kormányzat szintén támogatta a magánszféra belépését, aminek következében olyan képességek jelentek itt meg, amelyek alig 10 évvel ezelőtt is teljesen elérhetetlenek voltak – legalábbis a magáncégek számára. A rivalizálás helyett szeretnék az együttműködést előtérbe helyezni, ami alól az emberekkel lebonyolított Mars-küldetések sem jelentenek majd kivételt, így drukkolnak, hogy valóra váljon a milliárdos üzletember elképzelése, és már a következő évtized közepe felé eljussunk égi szomszédunkra.

Ehhez természetesen az kell, hogy a SpaceX a Falcon Heavy révén sikeresen bevezesse saját következő generációs rakétáját, amihez a Dragon kapszula második verziója csatlakozna. Az első lépésben az ISS-t kiszolgáló küldetéseket bonyolítanák itt le, kiváltva az orosz fél által nyújtott szolgáltatást, ezután jöhetne csak a Mars célkeresztbe vétele.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gaszton421 #2
    Még annyit hogy az említett beszélgetésben nem az emberes űrutazásról volt szó hanem a mintavételről és annak visszahozataláról. Erre mondta az fentemlített NASA vezető hogy neki mindegy ki hozza haza a mintakat csak legyenek, és ha Elon Musk megjelenik az ajtójában egy adag Marsi kőzettel akkor ő személyesen rendez bulit a saját pénzéből a tiszteletére.
  • Kryon #1
    A NASA-ra nézve (mint állami ügynökség) katasztrofális hatása lenne, ha a Mars-küldetés közben meghalnának az űrhajósaik (aminek eléggé nagy az esélye). Ezért nekik kifejezetten jól jön, ha a SpaceX bevállalja előttük az utat, mert a technológiát és a tapasztalatokat megosztják, tehát a NASA kockázatmentesen jut hozzá fontos ismeretekhez, és ha valami balul üt ki, akkor nem lesz kongresszusi vizsgálat és hasonló boszorkányüldözés, hogy bűnbakokat találjanak, Musk meg csak kiáll szomorú arccal a kamerák elé, és bejelenti, hogy az űrutazás veszélyes üzem, majd legközelebb hátha több szerencséjük lesz.