Gyurkity Péter

Tanúhegyek fotózása után folytatja útját a Curiosity

A marsjáró több érdekes felvételt készített a napokban, most pedig folytatja útját.

A NASA a hónap elején számolt be arról, hogy a Curiosity marsjáró számos érdekes felvételt készített a Murray-tanúhegyekről, amelyek kísértetiesen hasonlítanak a Földön is látható példányokra. A nézelődés és a helyszíni vizsgálatok után az értékes eszköz folytatja útját, a Sharp-hegy magasabb területeit véve célba.


A Curiosity még 2012-ben landolt égi szomszédunkon, az ezt követő két évet pedig azzal töltötte, hogy közelebb kerüljön a célpontként kijelölt hegyhez. Időközben meghosszabbították a küldetést, így már biztos, hogy újabb két éven át számíthatunk a további adatokra, ami mindenképpen izgalmas a szakemberek és a laikusok számára. Az említett hegy lábánál zajlott eddig a vizsgálódás, a most visszaküldött és a NASA által közzétett képek pedig azért kiemelkedően érdekesek, mert az ezeken látható formációk erősen emlékeztetnek az USA délnyugati, sivatagos részén megtalálható példányokra. A rendelkezésre álló fotókból a tervek szerint több nagy mozaikképet állítanak majd össze, hogy ezeken keresztül csodálhassuk a marsi tájat.


A marsjáró a tél folyamán elsősorban homokdűnéket vizsgált, elsőként valósítva ezt meg egy másik bolygón. A most lencsevégre kapott jellemzők még ennél is érdekesebbek, hiszen ezek a homokkő vékony, finom rétegeiből álltak össze, ami egyben azt is megmutatja, hogy a szél által összehordott üledék hogyan alkotott a dűnékhez hasonló alakzatokat – hogy azután ezek betemetve megkövesedjenek és az erózió által elnyerjék ma is látható formájukat.

A Curiosity a hét elején maga mögött hagyta a szóban forgó területet, ahol nagyjából egy hónapot töltött el – bár itt még néhány utolsó fúrásra is sort kerítettek. A következő célpont a Sharp-hegy egy magasabb helyszíne, ahol a klíma szárazabbra fordulásának okait vizsgálják majd meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • MerlinW #4
  - "picivel" több mozgást végez, mint pl a marsjáró kerékcsapágya

  Igen vákuumban, 20 és 40C között. Csak a példa rossz, egyébként jah. Az Opportunity már 13 éve rohangál a marson. Curiosity még csak 5 éve.
  Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2016.09.21. 10:44:03
 • gforce9 #3
  A számítógépedben van egy olyan nevű kütyü (legalábbis gondolom), hogy hdd. Annak a csapágya és az olvasást végző fej "picivel" több mozgást végez, mint pl a marsjáró kerékcsapágya és 1 csepp olaj nélkül teszi ezt éveken keresztül. Azért teheti ezt meg mert jó rajta a porvédelem. Ezt kell elérni a lehető legjobban a marsjárónál is és nem kell karbantartani.

  A perpetuum mobilenek meg ehhez semmi köze nincs.
 • SirBubu #2
  ezt a járgányt olajozni se kell meg karbantartani meg semmit se? az klassz. nem is tudtam, hogy megalkották a perpetuum mobilét :DD
  Utoljára szerkesztette: SirBubu, 2016.09.18. 10:02:51
 • Whysper #1
  jól néz ki