MTI

Ismeretlen okokból leállt Belgium egyik atomreaktora

Ismeretlen okokból leállt péntekre virradóra a kelet-belgiumi Tihange 2. atomreaktor - írta a Tihange erőművet üzemeltető vállalat információira hivatkozva a Le Soir című francia nyelvű belga napilap.

A vállalat tájékoztatása szerint a létesítmény automatikus szabályzó rendszere eddig nem ismert okokból leállította az ország keleti, Németország közelében található erőmű kettes reaktorának működését. Sem az okok, sem a keletkezett károk nem ismertek egyelőre. Az erőmű átvizsgálása megkezdődött, a vállalat szerint annyi bizonyos, hogy jobban szemügyre kell venni a nukleáris területen kívül eső gőzfejlesztő központot. A lakosságra nézve nincs kockázata a leállásnak - hangsúlyozta közleményében az üzemeltető.

A Tihange 2. reaktor legutóbb június közepén állt le ugyancsak ismeretlen okokból. Információk szerint az akkor fellépő hiba nem a reaktoroknál lépett fel. A héten ez a második reaktorleállás Belgiumban. A Tihange 1. reaktort szerda este állította le az Electrabel energetikai vállat, miután felújítási munkálatok közben megrongálódott az a létesítmény, ahol a kisegítő szivattyú található. Információk szerint a reaktor vasárnap újra megkezdheti működését.

Mivel az ország északi és keleti határaihoz közeli reaktorokat gyakran le kell állítani biztonsági problémák miatt, a holland törvényhozók június elején azt kérték a kormányuktól, hogy társuljon Németországhoz és Luxemburghoz, és kérje a belga reaktorok lekapcsolását. A belga atomerőművek miatt régóta aggódnak Hollandiában csakúgy, mint az említett szomszédos államokban, amelyek biztonsági aggályok miatt áprilisban kérvényezték a reaktorok ideiglenes lekapcsolását. A másik belga atomerőmű, a doeli hármas reaktorán és a Tihange 2-es blokkján ugyanis még 2012-ben repedéseket találtak, amelyeket azóta is vizsgálnak a szakemberek.

A belga szövetségi nukleáris hatóság (FANC) közölte, hogy a reaktorok megfelelnek a legszigorúbb biztonsági előírásoknak, és semmi sem indokolja, hogy a német és luxemburgi kéréseknek eleget tegyenek. A doeli létesítmény 40 éve működő 1-es és 2-es blokkjainak üzemidejét 10 évvel hosszabbították meg 2015-ben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #7
    A wikipedian mar fent van az info. A generatorok es a hozzajuk tartozo rendszerek serultek meg, sima elhasznalodas miatt. Ez par honapon belul a masodik ilyen eset es mar nagyon idoszeru lenne kicserelni ezeket az egyebkent masodik koros, tehat nem sugarzo alkatreszeket.

    Ezen kivul valahol szivarog a pihenteto medence, kb. napi 1-2 litert es a containment kulso falan par centis repedesek vannak, kb. 30 centi melysegben. Semmi olyan amit ne lehetne kijavitani, csak valamiert ugy itelik meg hogy nem eri meg. Ez utobbi hozzaallas az ami aggasztja az emberek egy reszet.
  • gaszton421 #6
    Baj akkor lett volna ha a biztonsági rendszer nem állította volna le, inkább álljon le 10x feleslegesen mint hogy egyszer ne működjön amikor kell!
  • teddybear #5
    Biztos hogy megvan a logfájlban hogy milyen érzékelő vészjelzésére állította le a biztonsági rendszer a reaktort, csak az "ismeretlen ok" sokkal jobban hangzik a sötétzöld bulvársajtóban, mint például az, hogy a másodlagos segédszivattyú motorja túlmelegedett...
  • puppetmast3r #4
    Második generációs PWR (nyomottvizes).
    Ami aggasztó az az, hogy a RPS-nek tudnia kell hogy miért állítja le a rendszert. (vagy tudnia kéne...). Mondjuk eddig mindig neki volt igaza és nem az operátoroknak...(lásd TMI-2)
    Utoljára szerkesztette: puppetmast3r, 2016.09.10. 15:18:10
  • gforce9 #3
    A biztonsági rendszer leállította. Nyilván akkor jól működik a biztonsági rendszer. A vizsgálatok meg majd megmondják mi történt. Ez egy sötétzöld ijesztegetős cikk.
  • Szefmester #2
    A probléma aggályossága attól függ milyen típusú az a reaktor. Hanyadik generációs...
  • bunny #1
    wiki szerint nyugati, francia építés. nem csak a szovjet reaktorokkal lehet gond, ami persze nem azt jelenti, hogy az orosz jó...