Napi Online

Gyanús titkolózás folyik Paks bővítése körül

Bár a jogerős bírósági ítélet értelmében a Paksi Atomerőműnek több szerződését is ki kellett adnia az Energiaklubnak, mégis a tervezett atomerőmű bővítésről szóló iratokban több fontos adat kitakart (olvashatatlanná tett), illetve hiányzik.

A szakpolitikai intézet így ismét levélben fordult az erőműhöz, hogy a szerződéseket teljes terjedelmükben hozza nyilvánosságra. A szervezet szerint mindez különösen aktuális annak fényében, hogy a projekt egyik szerződése miatt a rendőrség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával nyomoz. A még mindig titkolózás övezte szerződéseket az atomerőmű bővítéséhez kapcsolódó Teller projekt keretében kötötték különböző cégekkel. Tartalmukat tekintve ezek elsősorban kommunikációs, gazdasági, finanszírozási, társadalmi, környezeti és műszaki elemzések megrendelése. Az Energiaklub mostani levelében - a tervezett bővítés részleteinek megismerhetősége érdekében - a szóban forgó tanulmányokat is elkéri, illetve nyilvánosságra hozatalát szorgalmazza.

Mindez különösen aktuális annak a hírnek a fényében, miszerint a projekt egyik - az Esplanade Kft.-vel kötött és az Energiaklub adatigénylésének köszönhetően most már nyilvános - szerződése miatt a rendőrség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsítja Molnár Lászlót, a Magyar Villamos Művek (MVM) és a Paksi Atomerőmű korábbi vezérigazgató-helyettesét, mivel a 48 millió forint összegért készült elemzés értéktelen, új információt nem tartalmaz. Az Energiaklub adatigénylése ettől független ugyan, mégis jól tükrözi a tanulmányok nyilvánosságra hozatalának fontosságát.

Az adatigénylési ügy előzménye, hogy az Energiaklub 2010-ben az erőműhöz fordult, hogy elkérje és nyilvánosságra hozza a paksi bővítésről szóló Teller projekt információit, lévén ez a nyilvánosságot érintő fontos kérdés. Tekintve, hogy szakértői becslések szerint a tervezett bővítés 2-3 ezer milliárd forintos költségre is rúghat, a szakpolitikai intézet úgy vélte, hogy a folyamatnak alapjaitól kezdve nyilvánosnak és átláthatónak kell lennie.

A szervezet szerint a kérdésről érdemi vitát folytatni és felelősséggel dönteni csak úgy lehet, ha minden információ elérhető. A nyilvánosság természetesen a pénzek hatékonyabb elköltését is elősegíti, így egy ekkora, közpénzeket is érintő beruházásnál az átláthatóság elengedhetetlen. Az erőmű akkor arra hivatkozva, hogy nem lát el közfeladatot, megtagadta az adatok kiadását. Így az Energiaklub, az Energia Kontroll Programja keretében pert indított a cég ellen. A 2011. április 27-i jogerős ítélet elvi éllel rögzítette, hogy a MVM-en keresztül a közvetett állami tulajdonban álló Paksi Atomerőmű "közvagyonnal gazdálkodik, ezért köteles tűrni az állampolgárok ellenőrzését" és az adatok kiadására kötelezte a céget.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bvalek #8
    Melyik párt miniszterelnökjelöltje is tárgyalt titokban a franciákkal az erömüröl? A te szavazatodon is múlik, hogy ne jöjjön össze nekik...
  • Sir Ny #7
    gyanús Duna folyik az erőmű bővítése körül
  • Sidewinder #6
    Az orosz ajánlat a legolcsóbb a bővítésre. De szerintem francia lesz, ami 2-szer olyan drága.És a franciák eddigi paksi tevékenységét ismerve, (szarul megtervezett, majd emiatt széjjelszállt kazettatartó a pihentetőmedencébe drágán) ennek egyáltalán nem örülök.
  • tatish #5
    Hát na, kell az oroszoknak a MOL részvényért cserébe hogy velük bővíttessük a blokkokat ( a lehető legdrágább módon).
    Én inkább az alternatív dolgokat támogatnám jobban, biógáz, biómassza, hévíz hőjének kiaknázása, vagy akár a magyar napelemes tetőcserép gyár támogatása ezáltal talán olcsóbban juthatna hozzá a pórnép a napelemes technológiákhoz.
    Tényleg, nem tud valaki arról hogy azzal a napelemes tetőcserép projekttel mi is van?
  • Piel #4
    A plutoniumra épülő fejlesztéseket le kellene állítani és helyette van más amit szorgalmazni kellene, mint például a tóriumreaktor. Kevesebb környezetszennyező anyag, egységnyi anyagnál 6-szor magasabb energiatermelés. Itt olvashattok róla: http://ffek.hu/cikk/gyors_tenyeszreaktorok_jovoje A németek néhány éve kísérleti üzemet folytattak egy ilyen reaktorral ami évekig működött náluk. Egy hátránya van: a reaktorban nem lehet atombomba előállításához alkalmas sugárzó anyagot előállítani. Ami ugye minket nem is nagyon zavarna!
    Ha most a politika nem mutyizna akkor sokkal ésszerűbb döntés születhetne, és nem az adófizetők pénzét lopnák el!
  • gopher #3
    Úgy látom itt nincs sok hozzászólás, pedig itt volna min "pampogni" szerintem :) Nem flémelni akarok, de azért dúrva, hogy ezek mennek.
  • Narxis #2
    De.
  • Irasidus #1
    Ennek nem a tudományos hírek között lenne a helye.