MTI

Kína az évtized vége felé már leszállna a Marson

Kína valamikor 2020 környékén szeretné a Marsra juttatni első robotját - erről a nemzeti űrhivatal illetékese beszélt a hétvégén egy évfordulós eseményen.

Kína 46 évvel korábban, 1970. április 24-én juttatta önállóan az űrbe első műholdját (DFH-1), ötödikként a Szovjetunió, az Egyesült Államok, Franciaország és Japán után. A viszonylag nehéz, 173 kilogrammos szerkezetet a Hosszú Menetelés rakétával állították pályára; keringése közben A Kelet vörös című hazafias dalt sugározta. Ma pedig Kínában már dolgoznak az évtized végére tervezett küldetésen, amelyet végleg az idén januárban hagytak jóvá Pekingben - számolt be Hszü Ta-cse újságíróknak.

A szakember véleménye szerint Kína az űrkutatásban eddig elért eredményei ellenére csak akkor mondhatja majd el magáról, hogy megkezdte a világűr - valódi értelemben vett - feltárását, amikor a Mars-missziót is sikeresen teljesítették. Kína a marsi élet nyomait kívánja kutatni, marsjárójával a bolygó talajrétegeit, légkörét tanulmányoznák és amerikai elődjeihez hasonlóan a víz nyomait is kutatnák. Az Egyesült Államok Viking-projektje keretében először 1975 augusztusában juttatott a NASA egy űrszondát a Marsra. A Viking-1-et három héten belül követte a Viking-2 ikerszonda; mindkettő egy leszállóegységből és egy keringőegységből állt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • UUUU #3
  Ender Wiggin, mert Kina csak, aki lop ugye ?
  Arrol nem beszelve, hogy nem csak eszkozokrol van szo, hanem a vezeto tudosok, vagy az otleteik lenyulasa is mar regota zajlik.
  Utoljára szerkesztette: UUUU, 2016.08.25. 10:29:44
 • ostoros #2
  Le vagy maradva. Kínáé jelenleg a legnagyobb kutatás fejlesztési kapacitás az egész világon.
 • Ender Wiggin #1
  "akkor mondhatja majd el magáról, hogy megkezdte a világűr - valódi értelemben vett - feltárását"
  Ha végre nem ipari kémkedéssel meg pofátlan lopással jutna technológiához (az élet bármely területén)...