MTI

Kínában kezdődött volna a II. világháború?

Több tekintélyes külföldi történész is egyetért abban, hogy a nyugati világban elterjedttel szemben, a II. világháború nem 1939-ben Lengyelországban, hanem 1937-ben Kínában kezdődött. A kérdés a kelet-kínai Csinanban tartott 22. Történész Világkongresszuson (ICHS) központi vitatéma volt.

A világkongresszus főtitkára, Robert Frank egyike azoknak, akik szerint a Kína és Japán közötti totális háború megindítása egyben a világháború kezdetét is jelentette. Frank a Hszinhua hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy az európaiakat, a franciákat meglepetésszerűen éri a felvetés, hiszen nem szoktak hozzá az 1937-es dátumhoz. "Mi azonban szeretnénk megtörni a klasszikus Európa-központú kronológiát, megmutatva a globális háború globális történelmét" - jegyezte meg. Hasonló véleményen van Rana Mitter, az Oxfordi Egyetem professzora is, aki "Az elfelejtett szövetséges: Kína 2. világháborúja, 1937-1945" címmel jelentette meg könyvét, amely 2013-ban a The Economist, 2014-ben a Financial Times brit napilaptól kapta meg az év könyve címet.

A Párizsban idén áprilisban kiadott "1937-1947 világháború" című kötetben, amely 40 történész tanulmányát foglalta össze, az egyik fejezet azt a címet kapta: "A háború Ázsiában kezdődött". Frank szerint az, hogy Kína az ENSZ Biztonsági Tanácsának egyik állandó tagja lett a világszervezet megalakulásakor, a nemzetközi közösség elismerését fejezte ki Kína világháborús szerepével kapcsolatban.

Vámos Péter történész, sinológus, aki szintén jelen volt a csaknem egy hetes rendezvényen elmondta, miközben a győzelem napja Európában május 9-e, Berlin elfoglalásának évfordulója, "az, hogy most szeptember 3-án Pekingben nagyszabású katonai parádét rendeznek, vélhetően segít majd tudatosítani: Kelet-Ázsiában a háború végét szeptember 2-a, Japán kapitulációja jelentette". Vámos szerint az esemény és a hozzá kapcsolódó hazafias kampány többek között azért fontos Kína számára, mert a japán-kínai vetélkedés egyik frontja napjainkban éppen a háború emlékezete.

"Miközben a japán politika igyekszik kisebbíteni a japánok által elkövetett szörnyűségeket, Kínában azt hangsúlyozzák, hogy a sok-sok millió kínai áldozatot követelő honvédő háború egymillió japán katonát kötött le kínai földön, ezért a japán erők csak korlátozott mértékben tudtak tovább hódítani Délkelet-Ázsia felé. Így a kínai nép nemcsak a saját földjét védte, hanem a japán terjeszkedést is megakadályozta" - fogalmazott. Mindazonáltal a történészek egy másik része úgy véli, hogy a japán erők által 1937. július 7-én a Marco Polo hídnál provokált incidenssel indított, az ország elfoglalását célzó totális háború, a Japán Birodalom és Kína fegyveres konfliktusa a világháború előzményének tekintendő ugyan, de jellegét tekintve helyi háború.

A Történész Világkongresszuson több mint 90 országból mintegy 2600-an vettek részt, Magyarországról eljött még Pók Attila, az MTA Történettudományi Intézetének tudományos tanácsadója, valamint Tomka Béla, a Szegedi Tudományegyetem tanszékvezetője is. A Santung tartományi Csinanban a hétvégén döntöttek arról, hogy következő találkozójukat 2020-ban a lengyelországi Poznanban tartják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pakeszke #14
    "Ugye csak viccelsz? Nobunaga (Oda Nobunaga) volt aki elkezdte Japan egyesiteset, de sajna csak az utodja tudta elerni azt."

    Philipposzrol hallottal?
    igen o volt az aki megagyazott a kicsikenek aki hires lett utana...

    na ugye hogy ilyen aproszagokra nem szoktak emlekezni, pedig o is kozep/del - europai :)
  • Macropus Rufus #13
    "Klassz, de csak europai szemmel nezve..."
    Miért? Ázsiai szemmel nem érte el Moszkvát? :D
  • cateran #12
    Ugye csak viccelsz? Nobunaga (Oda Nobunaga) volt aki elkezdte Japan egyesiteset, de sajna csak az utodja tudta elerni azt. Japan egyik legmeghatarozobb tortenelmi figuraja. Azert nem hallottal rola, amit zola200 is leirt: az oktatas Europa es keveske Amerika kozpontu. Napoleon elert Moszkvaig? Klassz, de csak europai szemmel nezve...
    Hozzatennem, hogy a masik 2-ot en sem ismertem :D De ez csak kevesbe pallerozott elmemet bizonyitja:P
  • pakeszke #11
    szoljal hogy ezek kozul az azsiai csoda emberkek kozul amiket irtal melyik is jutott el olyan messze mint Napoleon
    ugyanis Hitler se tudott olyan gyorsan olyan messzire (=Moszkva) eljutni mint Napoleon :)

    mongol birodalomrol hallottam ne faradjal, sot azt is tudom kik bociztattak meg, es azok nem az europaiak voltak
  • pakeszke #10
    erdekes, nagyon erdekes...
    de ha mar elozmenyeket irunk, akkor miert is nem az Anschlussal kezdodott, vagy a cseh megszallassal, vagy a rajna menti teruletre valo bevonulassal?

    vagy esetleg lehetne 1940 is, amikor tenylegesen egymasnak mentek a nagy csapatok(nemet brit francia), hiszen jol tudjuk mi is volt a lengyelek utan: https://hu.wikipedia.org/wiki/Furcsa_háború

    de vehetjuk a masik azsiai vonatkozast is(hehe ez is 1939), ahol Zsukov agyonverte a hergya fing japokat(Khalkin Gol), aminek hatasara a japcsik nem mertek a szovjeteknek kesobb nekimenni, hanem berantottak USAt a haboruba

    hiaba erolkodnek a kinaiak, nem terem szamukra dicsoseg ebben a temaban :)
  • Amergin #9
    Ja, lásd Holocaust™...
  • ostoros #8
    Hát persze. Az igazság mindig győz. Pontosabban amelyik oldal győz, az lesz az igazság.
  • Cefet #7
    +1
  • zola2000 #6
    Egyébként ha hinni lehet a "hivatalos történelem"nek, akkor a történelem legáltalánosabb tanulsága az, hogy a jó mindig győz a rossu felett ugyebár :)
  • zola2000 #5
    Nem átírni akarják a történelmet, csak a világszerte megjelenő történelemkönyvek túlzott európaközpontúságát sérelmezik, ami jogos, mert milyen már, hogy "mindenki" tudja ki volt Napóleon, de azt alig valaki hogy ki volt Nobunaga, Cao-Cao vagy Lu Bu ... de ez nem csak kelet ázsiára igaz, pl egy híres afrikai, arab, inka, maya, belső ázsiai stb történelmi személyről sem tanítanak töriórán csak akkor, ha esetleg valahogy hatott az európai történelemre.

    Kelet ázsia szerepe nem csak ma meghatározó, mindig is a fejlett világ része volt (vagy egy másik fejlett világ volt jobb kifejezés, de ma más a helyzet) , csak 1600 körül az európai ipari forradalom és nagy népírtások gyarmatosítások korában lemaradtak pár száz évre, míg afrika / az arab / india világ régen se volt olyan fejlett mint ázsia vagy európa (?)