MTI

Egyre nagyobbak és nehezebbek a kínaiak

Magasabbak és nehezebbek lettek a kínaiak az elmúlt több mint tíz évben - derült ki annak az országos felmérésnek az eredményeiből, amelyről ma hoztak nyilvánosságra részleteket Pekingben.

A változó táplálkozás hatásainak feltérképezését szolgáló vizsgálat kutatói megállapították, hogy a férfiaknál az átlagos testmagasság 2012-ben 167,1 centiméter volt, az átlagos testsúly pedig 66,2 kilogramm. A nők átlagos magassága 155,8 centiméter, súlya 57,3 kilogramm. Mindkét nemnél mindkét érték emelkedett. A 6 és 17 évesek közötti korcsoportban különösen figyelemre méltó növekedést tapasztaltak: a városi fiúk átlagosan 2,3 centiméterrel magasabbak és 3,6 kilogrammal nehezebbek, mint társaik voltak tíz évvel korábban. A mai lányok 1,8 centiméterrel nőnek már nagyobbra és 2,1 kilogrammal nyomnak többet.

Ugyanebben a korcsoportban a vidékieknél még nagyobbak az eltérések. A fiúk itt 4,1 centiméterrel magasabbak és 4,7 kilogrammal nehezebbek, míg a lányok átlagosan 3,5 centiméterrel nyúltak meg egy évtized során, és alattuk 3,4 kilogrammal többet mutat a mérleg, mint az ugyanebben a korcsoportban lévő lányok esetében a 2002-es felmérés alkalmával. A kutatók másfél éven át dolgozták fel a különböző országos szervek által rendelkezésükre bocsátott adatokat. Az első hasonló felmérést a bázisévben, 2002-ben végezték, ezt 2004-től - háromévente - terepkutatások követtek.

A friss jelentésben azt is megállapították, hogy a felnőtt lakosság több mint 30 százaléka volt túlsúlyos 2012-ben, ami 32 százalékkal nagyobb arány a tíz évvel korábbiakhoz képest. A 6-17 év közöttieknek 9,6 százaléka esett a túlsúlyosok kategórájába, vagyis részarányuk megduplázódott 2002-höz képest. A jelentés szerint mindezek a számok nagyobbak, vagyis rosszabbak, mint a fejlett országokban kimutatott átlag. Ennek oka, hogy a kínaiak több zsírt fogyasztanak a kívánatosnál, viszont kevesebb gabonát, zöldséget, gyümölcsöt, valamint babféléket és tejterméket építenek be az étrendjükbe.

Mindezeknek egyértelmű következményei a krónikus betegségek, amelyek nem kis részben a gyermekeket veszélyeztetik - állapította meg az országos egészségfelügyelet által ismertetett tanulmány.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • RAZOR27 #4
  látszik, hogy nem voltál még Kínába :D
 • ostoros #3
  Növekedési hormonnal etetett házi állatok. Meg hormonhatású vegyszerek.
  Egyébként az is hozzájárul, amit skylake írt.
 • kissssss #2
  megszakad értük a szívem.......
 • Skylake #1
  Olcsó és kalóriadús zaba, jó sok ülve és fekve b*sztatható kütyü - kiváló út a tekintélyes hasi rántotthústároló kifejlesztéséhez. Transzhumanizmus budget-módra rovatunkat olvashatták, köszönjük figyelmüket!