Ötvös Tibor

Robotok sétálhatnak az űrben emberek helyett

Az orosz kormány robotokat küld majd az űrsétákra emberek helyett, melyeket a héten be is mutattak a sajtó számára.

Bármennyire is látványos a különböző beszámolókban az űrséta, mikor az űrhajósok az összes létező védőruhát magukra öltve kimennek a nagy ürességbe, legalább annyira veszélyes is. Egy ilyen sétát nagyon meg kell tervezni előre, számos előírást kell betartani és még így sem biztos a siker, ezért orosz tudósok évek óta azon dolgoznak, hogyan tudnák kiváltani az ilyen esetekben az embert, mint főszereplőt. A legkézenfekvőbb megoldás a robotok bevetése, hiszen a gépeknek nincs szükségük védőruhára, oxigénre, így csak a megfelelő utasításokat kell megadni nekik és már cselekedhetnek is.

"Dolgozunk egy olyan avatáron, mely a Nemzetközi Űrállomás (ISS) tagja lehet" - árulta el Dmitry Rogozin, miniszterelnök-helyettes. "Azt gondoljuk, hogy egy mesterséges intelligenciával kiegészített humanoid robot nem tündérmese, hanem megvalósítható." Jelen pillanatban azonban még emberi segítséggel működő robotokat tesztelnek. Két típuson dolgoznak a mérnökök: az egyik robot törzstől felfelé van megépítve, kamera van a fején és egy emberi operátor irányítja, aki természetesen monitoron látja az eseményeket és a gép minden egyes mozdulatát leutánozza. A törzs-robot tesztelése remekül halad, hiszen már sikerrel oldották meg az autóvezetést és a hegesztést is.


A másik pedig egy teljes testtel rendelkező humanoid robot, melynél a mozgás lehetősége a legfontosabb szempont. Ebben az esetben is egy operátor áll a háttérben, de mire az ISS-re kerülnek a gépek már mindkettőt - elméletileg - mesterséges intelligencia vezérli, előre beprogramozott utasítások alapján. A tesztek alapján a törzs-robot már készen áll a bevetésre, hiszen a laboratóriumi körülmények között már megmutatta, hogy az embernél erősebb, pihenés nélkül végzi dolgát és nem is lehet megzavarni. Azonban az éles bevetésre még éveket kell várni, hiszen az űrséta az emberek számára is ritka, élményszámba megy ha valóban munkálatokat kell végezni az űrállomás külső részén.

Persze nem csak Oroszország dolgozik ilyen projekten. A NASA már javában tevékenykedik a Robonauts nevet kapott roboton, azonban ez a gép nem venné ki az embert a képletből, csak megkönnyítené, segítené az életüket. Ugyanakkor Kína is bemutatta saját droidját, mely úgy néz ki, mint a Vasember. Ezen gépek közös jellemzője, hogy ugyanazokat az eszközöket használják mint az űrhajósok. Azonban a NASA jövőre fellövi a Nemzetközi Űrállomásra az Astrobee robotot, mely egy 30x30-as doboz és elméletileg az űrállomás körül keringve segíti majd az űrhajósokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #8
    Hát ez az komám! Ez az!
    XD
  • gerinstyle #7
    Lácc utt fünt fűdet? nóóórmáális vagy!?
  • NEXUS6 #6
    Dehát nincs is lába! Űrben sétálni, nóóórmáális!?
    XD
  • ostoros #5
    s lesznek ilyen Yoda egységek, amelyek szabotálják őket :)
  • overseer-7 #4
    már látom előre, hogy lesznek ilyen R2D2 egységek, amik kint mászkálnak az űrálomás körül és javítgatnak, heggesztgetnek.. foltozgatnak :)
  • Candi #3
    Ruszki terminátor. Szerintem beépített AK-t is tartalmaz.
  • xyl #2
    Szóval, ez egyelőre egy manipulátor. Egyáltalán nem haszontalan és komoly műszaki kíhivás egy, az egész emberi testet modellező manipulátor. Ami az MI-t illeti: a hiba túl sokba kerül, az emberi intelligencia egyelőre sokkal jobb. Az ember is hibázik persze. (De még mennyit). De a robotot a gépies, ismétlődő mozdulatsorok lekövetésére lehet igazán jól használni. Az MI azzal tud igazán mit kezdeni, amit beleprogramoztak. Valahol olvastam a példát, hogy ha pl. az autópályán leszállna egy UFO, akkor az önvezető autóban ez csak az elkerülésére irányított manővereket indítaná be.
  • Szefmester #1
    Egy exoszkeleton bentre (a mocap cucc szerintem pontatlan volna), és máris nem robot csak egy távirányítós játékszer. :)