MTI

Szakértők szerint valószínűleg nem javítható a kínai holdjáró

Szakértők szerint nem valószínű, hogy megjavítható a kínai holdjáró, és ez - jelentette a kínai sajtó - a későbbre tervezett kínai űrmissziókra is hatással jár majd.

A Jade nyúl holdjáró tavaly december végén érkezett a Holdra a Csang'o-3 űrszonda fedélzetén, és egy hónappal felfedezőútjának kezdete után, januárban hibásodott meg. A mechanikai problémák okát a mérnökök a mai napig keresik, annak kijavítását pedig a hatalmas távolság is akadályozza - fogalmazott az expedícióért felelős illetékes, Long Lo-hao sajtótájékoztatóján. A kínai űrszonda holdra szállásával Kína történelmet írt, hiszen az űrjáró nemzetek sorába lépett. A teljesen kínai fejlesztésű technológia felhasználása mellett a helyszínnel is úttörővé vált: a Csang'o ugyanis a Szivárvány-öbölbe érkezett meg, melyet korábban még senki sem térképezett fel.


A siker után Kína további missziókat jelentett be, 2020-ra űrállomás megnyitását jelentette be, ezt követően pedig embert tervez a Holdra küldeni. A Jade nyúl meghibásodása ugyanakkor befolyásolhatja a soron következő missziókat - fogalmazott Long. A Csang'o-4 űrszondát idén tervezték a Csang'o-3 után küldeni, de ezt valószínűleg kénytelenek lesznek elhalasztani. Az időpont és a pontos küldetés is bizonytalanná vált. A részletekről később döntenek, de elképzelhető, hogy a szonda a korábban tervezettel ellentétben nem fog a Holdon landolni - mondta a szakember.

Korábban többször megerősítették, hogy a Hold felszíne vizsgálatának céljával az űrbe küldendő Csang'o-5 és Csang'o-6 indításának céldátuma nem változott, 2017 és 2018.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macropus Rufus #1
    "Csang'o ugyanis a Szivárvány-öbölbe érkezett meg, melyet korábban még senki sem térképezett fel. "
    mind ahhogy ők sem teszik :p

    a teljesen kínai fejelesztésről meg annyit, hogy ezt talán nem vertem volna nagydobra. 1 hónap??? Ezért fejek fognak ottan hullani (ha nem is fizikai értelemben, de még talán az is lehet, hogy de). Az Jenki meg a Szovjet szondák azért tovább bírták, pedig az akkori technológia messze nem ott járt ahhol most. De hát ők ennyit tudnak, dög sok pénzért.
    Ezek is inkább a szociláis problámákat oldanák meg elöbb az országukban és csak aztán akarnának vagítani a Holdon... Tisztára mint pl. Pakiasztán v. India. Van atombombájuk, csak éppen a lakosság nagyobb része éhhezik. De van atomuk...