SG.hu

A margaréta hadművelet

1944. március 19-én került sor Magyarország náci megszállására. A „Margharete I.” hadművelet hajnali 4 órakor indult meg, és nagyon hamar elérte a célját, a németek ellenállás nélkül nyomultak be az ország területére. Ezzel az ország ismételten elveszítette függetlenségét, és megkezdődött a XX. század történelmének egyik legsötétebb időszaka. De vajon miért került sor a megszállásra?

Az 1943-as év fordulatot hozott a második világháború menetében. A harctéri vereségek (pl.: Kurszk, Sztálingrád), egyre inkább azt mutatták, hogy a németeknek egyre kevesebb esélyük van megnyerni az elhúzódó háborút. Továbbá Mussolini szövetségesek általi megbuktatása Hitlert arra sarkallta, hogy ne bízzon semmit a véletlenre, a megmaradt szövetségeseit végérvényesen magához akarta láncolni. Magyarország stratégiai jelentősége, és a magyar kormány folyamatos titkos béketárgyalásai - melyekről természetesen Hitlernek tudomása volt – vezettek el a megszállás előkészítéséhez.

A Wehrmacht vezetési törzse 1943. szeptemberében utasítást kapott, hogy Magyarország megszállására dolgozzon ki egy hadműveleti tervet, amelynek első változata szeptember 30-án készült el. A terv a "Margarethe" (Margaréta) fedőnevet kapta. Lényege az volt, hogy a német csapatok Szerbia, Horvátország, Szlovákia és Harmadik Birodalom ausztriai területe felől a megszállás elrendelésekor benyomuljanak az országba, és vegyék birtokba a fontosabb objektumokat. A hadművelet többszöri átdolgozása után Hitler végül február 28-án adott parancsot a mielőbbi véglegesítésre. A március 4-én megindult szovjet támadás hatására egységeket kellett elvonni a megszállást végrehajtó erőktől, a megszállást nem lehetett tovább halasztani, így március 7-én Foertsch tábornokot hivatalosan megbízták a Margarethe I. végrehajtásával.


A hadművelet végrehajtása előtt Hitler március 15-én este a budapesti német követ útján Horthy Miklós kormányzót klessheimi kastélyába hívta azzal az ürüggyel, hogy a keleti hadszíntéren lévő honvéd csapatokról kíván tárgyalni. A kormányzó és kísérete (a honvédség vezérkara) március 18-án meg is érkezett a kastélyba. A tárgyalás után azonban a németek el akarták kerülni, hogy a magyar állami és katonai vezetők a megszállás megkezdése előtt magyar területre érjenek, az őket hazaszállító vonatot Salzburgban és Linznél is hosszabb időre feltartóztatták.

Ilyen körülmények között kezdődött meg a terv tényleges végrehajtása. Délről, illetve észak-nyugati irányból tankhadosztályok, páncélos tankhadosztályok, SS páncélgránátos-hadosztályok nyomultak be hazánk területére. Az 500. SS ejtőernyős-zászlóalj századai 1944. március 19-én, röviddel pirkadat után Ju-52 szállító repülőgépeikkel leszálltak a ferihegyi repülőtéren, és rövid tűzharc után lefegyverezték a magyar őrséget. A német bevonulás tervszerűen, gyakorlatilag zökkenőmentesen zajlott le.

A megszállás után már csak az a kérdés maradt megválaszolatlanul, hogy milyen indokkal állomásoztassanak katonai alakulatokat a németek az országban. Túl nagy fejtörést nem okozott a probléma megoldása, hiszen elég volt a keleti fronton kialakult helyzetre hivatkozni. Március 19. után az országot teljes káosz jellemezte. Megkezdődtek a deportálások, az ország gazdasági kifosztása, majd 1944. októberében a nyilas hatalomátvétel, ami az országot a teljes katasztrófába sodorta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ostoros #74
  Végeredményben mindegy. A lakosságon belül elfoglalt arányhoz kell viszonyítani ami szintén nem túl magas. Egyes adatok szerint kifejezetten ateista mindössze az emberek 0,7%-a az USA-ban, ami már nem egy olyan égbekiáltó eltérés a börtön statisztikában elfoglalt helyükhöz képest.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_atheism#United_States
  http://en.wikipedia.org/wiki/Irreligion_in_the_United_States
 • gforce9 #73
  Utánanézek
 • ostoros #72
  Pontosan. A cikk szerint ugyanazt a téves adatot terjesztik internet szerte. Olvasd el részletesebben.
 • gforce9 #71
  Vitatja azt a statisztikát, igen, de nem látom, hogy tudná cáfolni. De egyébként ilyen sok helyen fellelhető, ahogy beütöttem a keresőbe rengeteg találat volt rá.
 • ostoros #70
  Gforce, a cikk amit linkeltél éppen cáfolata az adatoknak.
 • gforce9 #69
  Neked mi bajod van? Eddig tartott a kultúra nálad? Ennyire telik?

  "Ha sétálsz a Nagykörúton és minden pirossapkás ember [email protected] egy pofont?" örülök hogy mondtál egy olyan példát ami valós....
 • Tetsuo #68
  Pedig a statisztikára és a hétköznapi tapasztalataidra kellene hallgatnod.
  Milyen butaság az, hogy nem fogsz általánosítani? :-D
  Ha sétálsz a Nagykörúton és minden pirossapkás ember [email protected] egy pofont - tegyük fel - akkor nem állnál védekezőállásba, ha jönne a következő piros sapkás ember? Dehogynem.

  Magamtól idézek:
  "Ha egy tanyán 80 éves öregasszonyt megkínoznak vasalóval, megerőszakolják, majd elrabolják tízezer forintját, azt nagyon nagy valószínűséggel cigányok követték el. Aki ezt ma Magyarországon nem ismeri el, az vagy hülye vagy hazudik."

  Szóval nekem ne hazudj te álszent !
 • gforce9 #67
  Nem, nincs ekkora torzítás. Még ha azt mondod, hogy leharmadolod a számokat akkor is jelentős a különbség. Ez mondjuk számomra már akkor tisztasor volt, mielőtt a statisztikákat láttam volna. Egyszerűen csak a hétköznapi tapasztalataim azt mutatják, hogy a vallásosok között nagyobb fokú a deviancia. De ettől nem fogok általánosítani, sem kapásból elítélni egy hívő embert. Mindenesetre a statisztikák egyértelműek. Az etikához az embermód viselkedéshez semmi szükség vallásra, sőt.
 • Tetsuo #66
  Hát ja, akit letartóztatnak, egyből elkezd fohászkodni... ;-)
  Fogadok, a lezuhant Germanwings gépén sem volt az utolsó percben ateista.
  Persze van egy olyan tényező is, hogy a négerek és hispánok körében nagyon alacsony az ateizmus.
 • gforce9 #65
  http://www.patheos.com/blogs/friendlyatheist/2013/07/16/what-percentage-of-prisoners-are-atheists-its-a-lot-smaller-than-we-ever-imagined/