SG.hu

A Kennedy-merénylet


A haláleset máig foglalkoztatja mind az amerikai, mind az egész világ közvéleményét, Kennedy elnök halálának körülményei ugyanis máig nem tisztázottak egyértelműen. A hivatalos álláspont szerint egy magányos őrült merénylő, Lee Harvey Oswald lőtte le az elnököt. A nyomozás aktáit azonban 75 évre titkosították, amely okot ad azoknak a feltételezéseknek, miszerint Oswald esetlegesen bérgyilkos volt, s megbízásra dolgozott. Ha így volt, ki lehetett a megbízó?

John Fitzgerald Kennedy 1917-ben született, s 1961-től 1963-ig volt az Egyesült Államok elnöke. A Harvardon szerzett diplomát, s szolgált a második világháborúban, 1943. augusztusában súlyosan megsebesült, többször kellett műteni a gerincét. A háború után kezdte politikusi karrierjét, a demokraták színeiben kezdett politizálni, majd 1960-ban indult az elnökválasztásokon. A XX. század tömegkommunikációs eszközeinek segítségével nagy bázist tudott magának építeni, s nagyon szoros eredménnyel, 0,2%-kal szerzett több szavazatot, mint a republikánus jelölt, Nixon. Ezzel ő lett az USA történetének legfiatalabb, és egyetlen római katolikus vallású elnöke.

Népszerű politikus volt, a nép nyelvén tudott szólni, beiktatási beszédében a következőket mondta: „Ne azt kérdezd meg, mit tud az országod érted tenni, hanem azt, te mit tudsz érte tenni.” Az emberek rajongtak érte, sztárként kezelték, a média és a nők is odavoltak érte. Felesége, Jacqueline Bouvier mellett ugyanis több szeretőt is tartott, többek között a kor szexszimbólumának számító Marilyn Monroe-val is szorosabb kapcsolatot ápolt.

A népszerű elnököt azonban beiktatásának harmadik évében, 1963. november 22-én meggyilkolták. Az elnöki pár nyitott limuzinjával hajtatott keresztül Dallas városán. 13:30-kor a Dealey térre értek, ahol a konvojnak egy kanyar miatt lassítania kellett, ekkor dördültek el a lövések, amelyek az elnök halálát okozták. November végén a Kennedy helyébe lépő Johnson elnök a gyilkosság kivizsgálására létrehozta a Earl Warren (a Legfelsőbb Bíróság elnöke) által vezetett Warren-bizottságot.


A bizottság a novemberben elkészített FBI jelentések alapján dolgozott, amelyekben ekkorra már megállapították, hogy egy bizonyos Lee Harvey Oswald nevű ember volt a tettes. Így a bizottság már érdekes módon nem is foglalkozott azzal, hogy ki lőtte le az elnököt, hanem csak azzal, hogy az FBI nyomozati anyagát és eredményeit alátámassza. Sokszor egymásnak ellentmondó vallomások születtek, s az anyag egy részét 75 évre titkosították. A hivatalos álláspont szerint a nyomozás lezárult, s a merénylő, mint egyedüli elkövető Oswald volt.

Viszont a nyomozás eredményét sokan cáfolják. A kétkedők egy része azt mondja, hogy nem Oswald, mint magányos merénylő gyilkolta meg az elnököt, hanem több ember kellett a merénylet elkövetéséhez. A hivatalos álláspontot, melyet a Warren-jelentésben megfogalmaztak, miszerint egyetlen merénylő követte el a gyilkosságot, egy fegyverrel és három lövéssel már a jelentés nyilvánosságra hozatala után cáfolták. Ballisztikai szakértők, orvosi szakértők véleményei alapján azt gondolták, hogy az elnököt három lövés érte, s ebből csak az egyik volt Oswald lövése. Az elméletek gyártásához jó alapul szolgált, hogy az esetről filmfelvételek is készültek. A leghíresebb a Zapruder által készített film, amelynek valódiságával kapcsolatban is merülnek föl kétségek.

A magányos merénylő elméletet más oldalról is támadják. Egyesek azt mondják, hogy Oswald szovjet befolyásra cselekedett, ugyanis bevallottan marxista nézeteket vallott, a felesége is orosz volt, és gyűlölte Amerika szovjetekkel és Kubával kapcsolatos politikáját. Egy másik elmélet szerint pedig az elnököt maga a CIA vagy az FBI ölette meg, szervezeteik átalakítása miatt. Egyesek szerint a gyilkosság hátterében nem a belső amerikai erők, vagy a szovjetek álltak, hanem a maffia. A maffia, amellyel Kennedy és igazságügy-miniszter öccse is nagy erőkkel vette fel a harcot.

Szerinted mi az igazság?
  • Oswald magányos merénylő volt
  • Oswald a szovjetek eszköze volt
  • Valójában a CIA/FBI/egyéb volt a gyilkos
  • Egyéb
Akárki is ölte meg Kennedy elnököt, a gyilkosság körül egyelőre semmi sem biztos, s az idő múlásával nemhogy az igazság nem derült ki egyértelműen, hanem inkább a kérdőjelek sokasodtak. Az amerikai közvéleményt pedig máig élénken foglalkoztatja a téma: egy 2003-as felmérés szerint a lakosság 70%-a szerint Oswaldnak voltak merénylőtársai, illetve megbízásra dolgozott. Ha egyáltalán ő volt a merénylő. Ameddig a Warren-jelentés titkosítását fel nem oldják, a XX. század egyik leghíresebb gyilkossága megoldatlan rejtély marad.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vol Jin #102
    A tudomány, amikor találkozott a térfelére érkező vallási megállapításokkal, mindegyiket megcáfolja. Én nem azt mondom, hogy nincs transzcendens, hanem azt, hogy az összes vallás hülyeségeket beszél róla. Jobb esetben csak fantazmagóriák, rosszabb esetben tudatosan kitervelt átverések, hogy az embereket ezeken keresztül irányítsák.

    Ha van transzcendens, akkor az nem tartja fontosnak, hogy a valóságot felfedje előttünk a mibenlétéről, vagy nem vagyunk alkalmasak rá, hogy felfogjuk, így marad a fantáziálgatás, hogy égő csipke bokorból ezt meg azt mondja, és a lét után menny vagy pokol a sors, vagy a reinkarnálódunk, míg ki nem érdemeljük a teljes elmúlást, meg a többi kihalt vallás, amit régen baromira komolyan vettek, ma meg lemitológiázzuk.
  • Tetsuo #101
    Nem. Csak annyit mondtam: "Aki mindkét tábor nézőpontját ismeri, az bizony nem a materialista oldalon foglal helyet."
    Ezt pedig fenntartom, hozzátéve, hogy biza nem mindegy, mit ért a delikvens metafizikán, mert a legtöbb ember soha nem ismeri meg (vagy fel) azt.
  • BladeW #100
    Szánalmas ez a vergődésed, hogy két hozzászólásból próbálod megfejteni egy másik fórumozó életét. Ismét csak kurvára mellélőttél. Kicsit fejleszd még a távérzékelő képességeidet. Megnézheted a horoszkópom is, abból sok minden kiderülhet!
  • Tetsuo #99
    Igaz, tippeltem, de úgy látszik eltaláltam; valami halandzsakurzuson voltál, abból mentél át a másik, számodra talán végső agymosásra.
    Annak lehetősége persze nem jutott eszedbe, hogy az általad megjárt humbug mellett van egy igazi metafizika, amit nem ismertél meg... egy kalap alatt elintézel minden "spiritualitást", pedig még Vol jin is elismerte, hogy a tudománnyal nem lehet mindent megmagyarázni és hogy a kőmaterializmus ill. az ateizmus annyira nem evidens (nagyobb látószögű) tudosók köreiben.



  • BladeW #98
    Fogalmad sincs róla. De úgy látszik bántja a kis szivedet, hogy vannak, akiknek előbb utóbb megjön az esze. Ahogy az ember ismeretei a világról bővülnek, a spiritualizmus, meg az ezoterika úgy lesz egyre távolibb, később pedig csak egy megmosolyogtató fejezet az életében.
  • Tetsuo #97
    Pláne, ha tudnád, mérnök vagyok. ;-) (De nem akként dolgozom.)
  • Tetsuo #96
    LOL Milyen spiritualizmus volt az?! :-D Kiskegyed-féle léböjtkúrás neobuddhista vagy goán szétcsúszott, büfészakos raszta-nihilista?
  • BladeW #95
    de aki mindkét tábor nézőpontját ismeri, az bizony nem a materialista oldalon foglal helyet
    Óriási tévedés, a saját példámat tudom felhozni: a spiritualizmusból fordultam át a tudományhoz.
  • Papichulo #94
    Szerintem a Szaniszlonak valami samesze lehet, azert ajnarozza folyton azt a futobolondot :)
  • Molnibalage #93
    Most komolyan, a magadfajta zsenik mi a túróból élnek meg? Ki alkalmaz ennyire szellemi rövidnadrág embert bármire..? Én egy üveg tejet sem mernék rádbízni...