SG.hu

Március ötödikén kezdődött a hidegháború

Winston Churchill brit politikus 1946. március 5-én mondta el híres beszédét Fultonban. A fultoni beszéd egyik híres mondata szerint "Sötét idők köszönthetnek ránk újból… A Balti-tenger melletti Stettintől az Adriai-tenger melletti Triesztig egy vasfüggöny ereszkedik le a kontinensre” . Ebben a beszédben hangzott el először a „vasfüggöny” kifejezés, ami aztán az elkövetkező hidegháborús korszak szimbólumává lett.

1945. februárjában Churchill, Roosevelt és Sztálin a jaltai konferencián kijelentették, hogy a végsőkig folytatják a harcot a németek ellen, illetve ezen a konferencián határozták meg a háború utáni Európa sorsát. Ennek eredményeként Sztálin kiharcolta, hogy a náci Németország uralma alól felszabaduló Kelet-Európa a szovjet érdekszférába kerüljön. Erre azért kerülhetett sor, mert Roosevelt úgy gondolta – Churchill-lel ellentétben -, hogy Sztálin csak a Szovjetunió határainak biztosítására törekszik, s nem fogja a totalitárius rendszert exportálni Európa többi részére.

Később a potsdami konferencián Truman és Attlee hozzájárult Kelet-Poroszország orosz annexiójához, de a háború végével egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a győztesek között új konfliktushelyzet érlelődik. Churchill jóslata beigazolódott, a nyugat-európai kommunista pártok szervezkedése, a totalitárius berendezkedés egyre több államban való bevezetése, illetve Sztálin imperialistákat bíráló megnyilvánulásai igazolták Churchillt.

Churchill - aki a II. világháború alatt Nagy-Britannia miniszterelnöke volt - a fultoni beszéd időpontjában már mint a konzervatív ellenzék vezéret tevékenykedett, és magánemberként tett látogatást az Amerikai Egyesült Államokban. Tekintélyes politikai múltja, a világháború megnyerésében vállalt elévülhetetlen érdemei miatt azonban a szónoklat nagy hatást váltott ki. A beszédben Churchill egyfelől az Egyesült Államok és Nagy-Britannia között fennálló érdekközösséget emelte ki, másfelől pedig kritizálta a Szovjetunió expanzív külpolitikáját, és arra figyelmeztetett, hogy az angolszászok erélyes fellépése nélkül Európa kommunista uralom alá kerülhet.


A nyugati világ a beszédet nagy egyetértéssel fogadta, s mint ez várható volt a szovjet befolyás alatt álló területek mélységesen elítélték Churchill szavait, s azonnal ellenpropagandát indítottak. Churchillt háborús uszítással vádolták meg, és később a fultoni beszéddel bizonygatták hogy a hidegháborúért az angolszászok a felelősek. A szovjet történetírás viszont elsiklott afelett, hogy Sztálin már 1946. februárjában kinyilvánította, hogy az imperializmust a történelem szemétdombjára kívánja száműzni.

Churchill beszédében pontos helyzetképet adott a kontinensen a második világháború befejezése után kialakult helyzetről. A fultoni beszéddel és Sztálin megnyilvánulásaival elkezdődött egy több évtizedes feszült ideológiai, kulturális, társadalmi, gazdasági, politikai időszak, amely az USA és a Szovjetunió rivalizálásával egy újabb világháborúval fenyegette a világot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Amergin #33
  Ja egyébként 46-ban verte a nyálát csörcsil, de előtte amig Hitler élt, addig meg ott szopta le sztálin faszát, ahol tudta.
  Utoljára szerkesztette: Amergin, 2015.03.14. 00:42:42
 • molnibalage83 #32
  Őt is említeni akartam. És ahol egy van, ott akadhat több is...
 • fonak #31
  Mondtam, hogy a németek közül sokat akkor sem, a magyarokat asszem szinte mind hazaengedték 1950-ig "Rákosi elvtárs közbenjárására". Na persze voltak akiket ott felejtettek, akár végleg (Toma András)
 • molnibalage83 #30
  1950...? Kicsit később. Hartmann pl. 1955-ben tért haza és nem ő volt az egyetlen, aki ilyen sokáig ott volt...
 • fonak #29
  A nyugatra került hadifoglyok sorsa elég eltérő lehetett, attól függően hogy hova kerültek. Voltak, akikkel nagyon jól bántak, és voltak olyanok is, akiknek aknákat kellett kézzel felszedni a franciáknál (a franciákhoz került foglyokról olvastam konkrétan, hogy rosszabb soruk volt, mint a szovjet fogság), vagy szabad ég alatt kellett lenniük hónapokig szögesdrót mögött, miközben élelmet is alig kaptak.
  Az tény, hogy a ruszkik sok foglyot csak 1950-ben engedtek haza, sőt a németek közül sokat még akkor sem.
  Utoljára szerkesztette: fonak, 2015.03.09. 14:46:17
 • Vol Jin #28
  Elég arra gondolni, hogy mennyi ideig raboskodtak Nyugaton és Keleten a hadifoglyok, és milyen arányban tértek vissza. Nem mellékesen a Nyugatról visszatérőket gyakorta vádolták meg azzal, hogy imperialista ügynökök, és már le is voltak tartóztatva.
 • Vol Jin #27
  Baromira nem igaz.
  Csak most széljobberéknél szokás fényezni a ruszkikat.
  Ezért minden bizonnyal sok baromságot lehet majd olvasni, míg vissza nem fordulnak 180 fokot a pár évvel ezelőtti megközelítéshez, amikor a moszkovitázás még szitokszónak számított.
  Nyilván Putyin pénzecskéje KG Béla közvetítésével, illetve Orbán lekenyerezése nagy mértékben hozzájárulhatott, hogy jobberéknél most nagyon szeretik Grisáékat.
 • molnibalage83 #26
  Igaz egy túrót...
 • Vol Jin #25
  És mi a faszért nekem siránkozol ezért?
 • ostoros #24
  Igazából nem meglepő. Az oroszok erőforrásként tekintettek a foglyaikra. Ők azok, akik a lerombolt ipari kapacitást helyreállítják. Aki pedig nem kap enni legalább minimálisan, az nem tud dolgozni sem.
  Ezzel szemben a szövetségesek minek is akarták volna helyreállítani a német ipari kapacitást? Nem állt érdekükben.
  Az a pár tízezer fogoly, akik a franciákhoz kerültek munkaszolgálatra épp ezért sokkal jobban járt, mint azok, akiket német területeken zártak táborba.