Balázs Richárd

Különös foltot észleltek a Ceresen

Furcsa, vibráló fehér foltot észlelt a NASA szondája a Ceres törpebolygón. A tudósok most még csak találgatni tudnak.

A folt az égitestről január 13-án készült felvételeken bukkant fel. A képeket január 19-én tették közzé, a Dawn űrszonda tudóscsoportja, azonban nem adott magyarázatot a fehér folt mibenlétére. "Igen, megerősítjük, hogy van valami a Ceresen, ami több napfényt ver vissza, de hogy mi az, az egyelőre rejtély" - nyilatkozott a Space.com-nak Marc Rayman, a Dawn expedíció igazgatója és főmérnöke.

Az új fotókon a Ceres felszínének sötét és világos területei láthatók, ami kráterekre utal, jelenleg azonban még egyik felszíni jegy sem kivehető, beleértve a világos foltot. "Nem tudjuk, mi lehet a fehér folt, de mindenképpen érdekes" - folytatta Rayman. "Arra sarkal minket, hogy oda küldjünk egy űrhajót, hogy kiderítsük, és pontosan ezt is fogjuk tenni! Ezért, amint a Dawn jobban rá tud fókuszálni a Ceresre, kiváló részletességgel láthatjuk majd"


A Ceres egyedülálló naprendszerünkben. Ez az aszteroida-öv legnagyobb objektuma, osztályzása szerint aszteroida, ugyanakkor megkapta a törpe bolygó minősítést is, igaz 950 kilométeres átmérőjével a Naprendszer legkisebb ismert törpe bolygója.

A 466 millió dolláros Dawn űrszonda március 6-án áll pályára a Ceres körül. 2007-ben hagyta el a Földet, 2011-ben egy évet töltött a Vesta aszteroida, az aszteroida-öv második legnagyobb objektumának tanulmányozásával.

Míg a Vesta a Naprendszer belső bolygóival mutat számos hasonlóságot, a Ceres a legkülső bolygók tulajdonságaival rendelkezik. A Ceres tömegének 25 százaléka vízből áll, ami azt jelentheti, hogy még a Földnél is több friss vizet rejt. Ezt támasztják alá a tudósok által megfigyelt, felszínről kilövellő vízpára sugarak, amik vulkánszerű jég-gejzírekből származhatnak. A fehér folt egy újabb érdekesség az amúgy is lenyűgöző égitesten.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)