Következő megálló a Ceres

Mivel a Naprendszer felderítése viszonylag nagy léptekben halad, akadnak olyan világok, amik bár érdekesek lehetnek, kikerülnek az űrügynökségek fókuszából. Az egyik ilyen a Ceres, a legkisebb ismert törpebolygó. A tudósok elemzései szerint az aszteroida-övben elhelyezkedő apró égitest kiváló kutatási célpont, aminek még asztrobiológiai jelentősége is lenne.

Az óhaj meghallgatásra talált a műholdrendszereken és egyéb orbitális infrastruktúrákon dolgozó európai Thales Alenia Space Észlelési és Tudományos Igazgatóságánál. A Thales Alenia számos tudományos küldetésben érdekelt, ilyenek többek közt a Huygens űrszonda, a CoRoT, az ExoMars, a Mars Express és a Venus Express. A cég Joel Poncyt, a bolygóközi fejlett tervezetek vezetőjét bízta meg egy Ceresre irányuló expedíció előkészítésével.

Jelenleg első lépésként a cég egy Ceres Polar Lander névre keresztelt leszállóegység előzetes tervein dolgozik. A cél egy alacsony költségvetésű küldetés létrehozása a már meglévő, megbízható technológiák felhasználásával, ami kiegészíti a nagyobb küldetéseket, miközben kamatoztatja a NASA Dawn küldetésének eredményeit, ami a nyáron indul a törpebolygó irányába.

A tervek szerint az egységet egy Szojuz rakétával indítanák el a Ceres felé, amit körülbelül 4 év alatt érhet el. A törpebolygó megközelítése után a Ceres Polar Lander először pályára áll az égitest körül, majd megkísérli a leszállást. "A leszálló egység leválik hordozójáról, fékez, a célterület közelében leszáll, miközben automatikusan elkerüli a köveket és az állandó árnyékokat. Ezután egy Phoenix-szerű elemzést hajtunk végre a környező talajon és elindítunk egy mini mobilegységet a további kutatások érdekében. A tervezett ExoMarshoz hasonló asztrobiológiai kísérletek is elképzelhetők" - foglalta össze dióhéjban a tervezetet Poncy.



Egy automata jármű eljuttatása a Ceresre komoly technológiát igényel, ez azonban már más nagyobb projektek részeként fejlesztés alatt áll. Poncy példaként az ESA a Hold déli sarkkörére irányuló MoonNext projektjét, a Thales Alenia közreműködésével kidolgozás alatt álló robotküldetést említette. A Ceres Polar Lander már készen kapná a Hold- és Mars-leszállóegységekhez, holdjárókhoz és ezek műszerezettségeihez kifejlesztett technológiákat, amik megfelelően működnek a Ceresen uralkodó körülmények között is, tekintve, hogy a törpebolygó gravitációja és sarkvidéki hőmérséklete nagyságrendileg megfelel a jeges holdakénak.

A Ceres sarkvidéki területeit tartják a legjobb leszállóhelynek, mivel itt több érdekes és könnyen megközelíthető anyag, közte feltehetőleg jég is jelen lehet.

A Ceres leszállóegység végleges kialakítását megörökölhetik a későbbi küldetések, amik a Naprendszer távolabbi zugait kémlelik majd, mint például a jeges Enceladus és Europa holdak. Poncy szerint a Ceres Polar Lander párhuzamosan készülhet az elkövetkező Europa-Jupiter Rendszer küldetéssel és a Titán-Szaturnusz Rendszer küldetéssel. "A Jupiter és a Szaturnusz két holdjára irányuló küldetés, ami 2027 és 2035 között fog lezajlani, fantasztikus felfedezéseket tehet az égitestek körül és a Titán felszínén végzendő vizsgálataival, ami leszállóegységek indításainak elrendelését fogja eredményezni az Europa, a Ganymede és az Enceladus felszíneire is. Erre fel kell készülnünk. Ez is nagyban motivál minket azzal együtt, hogy valami igazán értékes felfedezést tehetünk a Ceresen" - magyarázta Poncy.

Az "értékes felfedezés" jó eséllyel az asztrobiólógusok egyik álma, az idegen organizmusok megtalálása lehet. "Jelenlegi ismereteink alapján a Ceres rendelkezhet az élet fő hozzávalóival, szerves anyagokkal és egy jelentős H2O hányaddal, az egyetlen kérdés az energia" - tette hozzá Poncy.

Az életnek szüksége van egy energiaforrásra is, ennek jelenlétét a Ceresen azonban teljes homály borítja. Az egyik lehetséges módszer, amivel a Ceres biztosíthatja a szükséges energiát, egy geológiai folyamat, amiben a kőzetek oxidálódnak és hőt termelnek, de ugyanúgy elképzelhető radioaktív bomlás, illetve az sem zárható ki, hogy elegendő napfény jut el a felszínre. "Bár az élet eshetősége a Ceresen alacsonyabb, mint az Europa és az Enceladus esetében, amik árapály energiáik révén előnyben vannak, vagy a Titánon, ami hatalmas mennyiségű szerves anyaggal rendelkezik, korántsem elhanyagolandó.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Alvarez999 #29
    Nem ilyen földhözragadtnak ismertelek meg az eddigi hozzászólásaidból.

    "mit keresünk a Ceresen"

    Azt, amiről nem tudjuk, hogy ott van, amit még nem ismerünk ott. A kutatás célja tudomásom szerint a megismerés, aminek épp az a lényege, hogy nem ismerjük (eléggé) a kutatás tárgyát. Ha ismernénk, minek is mennénk oda?

    "Szerintem a világűrbe való egyre fogkozódó kiutazgatás legselegselegfontosabb célja az emberi kolóniák létrehozása, majd ezek létszámának növelése, a környező világűr lakható helyeinek belakása."

    Na ja, ehhez azért nem ártana megismerni a környezetet, mert egy kellemetlen meglepetés a kolóniák pusztulását okozhatja.

    Na meg azt is tudod, hogy a kutatás, a megismerés soha nem egyetlen, előre kijelölt szálon halad, ha eredményes akar lenni.
  • halgatyó #28
    de jó, hogy ilyen tudós emberek vannak kérek engedélyt hangtalanul elsunnyogni...

    Viccet félretéve. A lényeg: számomra nem derült ki, hogy mit is ceresünk a keresen.... akarommondani mit keresünk a Ceresen

    Szerintem a világűrbe való egyre fogkozódó kiutazgatás legselegselegfontosabb célja az emberi kolóniák létrehozása, majd ezek létszámának növelése, a környező világűr lakható helyeinek belakása.

    Ez az állandóan hajtogatott idegen-élet keresgélés egy kissé unalmas már, kissé pedig ijesztő. Ha találnak valami mikroba-őskövületet, vagy esetleg valami élő izét, az legalább annyi problémát fog okozni, mint amennyi hozadéka lesz a jó oldalon.
    Lesznek itt még harczos idegen-élet-védők is, akik majd az űrhajók talpához láncolják magukat
  • Sir Ny #27
    akar a fene megtanulni angolul. most németet tanulok, majd oroszt fogok, aztán következőnek, ha lesz kedvem, egy spanyolt, vagy egy japánt.
  • Alvarez999 #26
    Vegyél magadnak egy alapfokú angol nyelvtankönyvet!
  • Sir Ny #25
    szerintem pedig a te magyarázatod hülyeség. mind magyarul, mind angolul azt írták, hogy felületesek, persze, mindenki hazudik, és mindkét ország teljes sajtójának szövegértelmezési gondjai vannak ugye?
  • Alvarez999 #24
    Csak azt jelenti, hogy súlyos szövegértési problémáid vannak. Talán csak az angolra kellene jobban ráfeküdnöd, csak hát a jelek szerint az én fordításom sem világosított meg.
  • Zsoldos #23
    Szerintem nem teljesen hülyeség az, mi más célt szolgálna az az "often overlooked"?
  • Alvarez999 #22
    Valószínű. De ettől még hülyeség az ő magyarázata, főképp az eredeti angol szöveg ismeretében.
  • Sir Ny #21
    "Végeredményben nem a te hibád, hogy nem néztél utána az eredeti szövegnek"

    szerintem Anotino ironikus akart lenni...
  • Alvarez999 #20
    Végeredményben nem a te hibád, hogy nem néztél utána az eredeti szövegnek, hiszen senki nem azzal áll neki egy cikk olvasásának, hogy a szerző/fordító biztos félreértette az eredeti szöveget. Jelen cikkben csak a magyar szöveg próbál ok-okozati összefüggést kreálni a gyors tempó és az egyes világok elhanyagolása között, az eredeti cikk egymás mellé - és nem egymással szembe - állítja e két jelenséget. Főképp mert a hangsúly nem is az egyes világok elhanyagolásán van, hanem azon, hogy egyes kutatók ezeket is fel akarják deríteni.

    (Amire épp a gyors tempó ad lehetőséget. Ha a Naprendszer felderítése lassú tempóban haladna - azaz még kevesebb erőforrás állna rendelkezésre -, akkor még kevésbé lehetne gondolni az említett elhanyagolt világokra indítandó küldetésekre.)