Balázs Richárd

Lehallgatja belső hangunkat egy dekóder

Először sikerült belehallgatniuk kutatóknak az emberek belső monológjaiba egy speciális agy-dekóder segítségével. A megoldás egy újabb lépés azoknak a beszédre fizikailag képtelen emberek kommunikációjának elősegítése felé.

"Ha egy könyvet vagy újságot olvasunk, saját hangunkat halljuk a fejünkben" - mondta Brian Pasley, a kutatás vezetője, a kaliforniai Berkeley Egyetem munkatársa. "Megpróbáljuk dekódolni az ezzel a hanggal kapcsolatos agytevékenységet egy gyógyászati segédeszköz megalkotása érdekében, ami lehetővé teszi a rendellenességekkel élőknek a beszédet"

Amikor beszédet hallunk, a hanghullámok aktiválják a belső fül neuronjait, amik átadják az információt az agynak, ahol a hangot az agy szavakká alakítja és kinyeri jelentésüket. Egy korábbi tanulmányukban, Pasley és kollégái rögzítették több, beszédet hallgató ember agytevékenységét. A kutatók megfigyelték, hogy a temporális lebeny agysejtjei csak a hang bizonyos tulajdonságaira, adott frekvenciákra reagálva aktivizálódtak. Például bizonyos neuronok az 1000 hertz frekvenciájú hangokra reagálnak, míg egy másik sorozat a 2000 hertzesekre. Ennek tudatában a csapat elkészített egy algoritmust, ami kizárólag a neurális aktivitás alapján dekódolja a szavakat.

A csapat elmélete szerint saját gondolataink magunkban történő megfogalmazása is ugyanazokat a neurális jeleket generálja az agyban, mintha valaki más beszédét hallgatnánk. Feltevésük szerint egy beszéd azonosítására szakosodott algoritmus képes azoknak a szavaknak a beazonosítására is, melyek a saját belső hangunkon szólalnak meg. Az elmélet teszteléséhez újabb hét ember agytevékenységét rögzítették, miközben azok egy képernyőn megjelenő szöveget olvastak. Minden kísérleti alanyt megkértek, hogy olvassa fel hangosan, majd magában is a szöveget, illetve harmadik tevékenységként csak bámulják a monitort.

Amikor hangosan olvastak, a kutatók megvizsgálták mely neuronok reagáltak a beszéd adott aspektusaira, rögzítve az információkat. A dekóder létrehozott egy spektrogramot, a hanghullámok különböző frekvenciáinak vizuális megjelenítését. Mivel minden frekvencia a kimondott szó adott hangjainak felel meg, a spektrogram alkalmazásával újraalkothatóvá vált a hallott tartalom.

Ezután a dekódert a magukban felolvasott szövegkor kialakuló agytevékenységre hangolták. Az eredményekből kiderült, hogy van némi eltérés az elképzelt és a tényleges beszéd kapcsán zajló neurális tevékenység között, a dekódernek azonban sikerült kizárólag az agytevékenység alapján újraalkotni az alanyok által magukban felolvasott szöveget is. Az algoritmus nem tökéletes, jegyezte meg Stephanie Martin, Pasley egyik munkatársa. "Jelentős eredményeket értünk el, ez azonban még nem elég egy segédeszköz megépítéséhez" - mondta.

A csapat jelenleg az algoritmus finomra hangolásán dolgozik, többek közt a beszéddel kapcsolatos neurális tevékenység, a beszéd sebessége és egyazon szó különböző kiejtése közötti összefüggések vizsgálatával. "Nagyon magasan van a léc" - mondta Pasley. "Ezek csak előzetes adatok, még dolgozunk a jobbá tételükön"

Több más kutatás is vizsgálja a gondolatok olvasásának lehetőségeit. Van, ami meg tudja mondani, milyen képet lát egy adott személy, legyen az álló vagy mozgó kép, mások különböző koncepciók kiolvasásán fáradoznak. A kérdés tehát, lehetséges-e egy gondolatolvasó eszköz elkészítése?

Elméletben igen, válaszol Martin, ez azonban hihetetlenül bonyolult lenne. Hatalmas adatmennyiségre lenne szükség. "Nagyon érdekes lenne betekintést nyerni. Lehetővé tenné, hogy lássuk az emberek gondolatait, szándékait" - mondta. "Ehhez azonban először különálló dekóderekre lenne szükség, melyek már bizonyítottak, mielőtt összegyúrnánk a különböző észleléseket"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Archenemy #21
  Ja még David Kellyhez annyit, hogy a halálával kapcsolatos vizsgálatokat 70 évre titkosították, ami messzemenőkig szokatlan. De aki nem hiszi el, hogy öngyilkos lett, az egy konteóban hisz, tehát nagyon buta, nem is kell vele foglalkozni.

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-1245599/David-Kelly-post-mortem-kept-secret-70-years-doctors-accuse-Lord-Hutton-concealing-vital-information.html

  http://en.wikipedia.org/wiki/David_Kelly_%28weapons_expert%29
  Utoljára szerkesztette: Archenemy, 2014.11.04. 12:10:20
 • Archenemy #20
  Teljesen egyetértek. Azzal, hogy "ez konteó" le van söpörve minden, és jön a példálózás a világméretű ufópiramisgyíklények összeesküvéséről, hogy az is konteó, és az is micsoda butaság. Pedig ez kb. olyan ellenpélda, hogy "a dohányzás nem káros, hiszen láttunk már százéves dohányost".

  Érdekes módon a sok "hülyekonteósok" huhogó egyből nekiáll terelni, ha mondjuk arról van szó, hogy Amerika miért is rohanta le Szaddamot (a hivatalos indoklás az, hogy a tömegpusztító fegyverei miatt). Vagy hogy az ügyben fő-fegyverszakértő David Kelly mitől lett öngyilkos (a hivatalos indoklás a magánéleti gondok). Itt érdekes módon a konteó megszűnik konteónak lenni, és átminősül mondjuk "hadititokká" meg "fedősztori mögötti eseményekké". Csak jaj, nagyon vigyázzunk, nehogy egyszer is be kelljen látnunk, hogy egy konteót gondolunk a legvalószínűbbnek, hiszen a konteó csak az üreges földben lévő nácipiramis zsidó gyíklény lehet!!!
 • kvp #19
  "Nem, valamit nagyon félreértettél. Itt nem a fogalmi asszociációkat olvassák ki, hanem a belső hang spektrumát."

  Nincs audio spektruma, mint ahogy a belso 'hang' is csak asszociacios halokent jelenik meg, tehat az olvasott szovegbol nem hang lesz, amit a hallorendszer feldolgoz, hanem a latorendszerbol egyenesen a fogalmi rendszerbe kerul mint fogalmi csomag. Ennek nyelvtani megfeleloje az elemzesi fa, raadasul minden szo mar ki van cserelve a hozza tartozo szimbolumra. (a google is ezt a technikat alkalmazza intelligens szovegelemzeshez) Ezek a szimbolumok egyenkent egy jol merheto neuralis mintat kovetnek, amit ki lehet olvasni mri-vel. Persze minden embernel mas a minta (a kulcs), de ez hoszabb tavon is allando, ezert egy elozetes felterkepezes utan a rogzitett fogalmak mintai mar konnyen felismerhetoek.

  Az, hogy az emberek egy resze a sajat hangjanak ismeri fel azert van, mert a belso forrasokhoz automatikusan a sajat hangukat felismero fogalom van tarsitva, egyfajta alapertelmezett ertekkent. Ennek egyik oka, pl. az hogy az emberek jelentos resze anno hangosan tanult meg olvasni, ezert ez rogzult. Az asszociacio viszont szabadon es akarattal cserelheto, tehat ha valaki nagyon akarja barmikor kicserelheti egy olvasott szovegben a hangforrast egy tetszoleges altala megjegyzett szemely hangjara. Ettol persze a neuralis mintak meg ugyanazok maradnak, kiveve a 'beszed forrasa' mezo erteket.
 • thegodhimself #18
  "csak" ez nem csak kategória. feltéve ha nem "angol" tudósokról van szó.
 • Angelus1991ster #17
  Mi van az őrűlt összeesküvés elmélet gyártó kifejezés túl hosszú? konteo - egy újabb újbeszél szó, ahogy a náci stb.
  Utoljára szerkesztette: Angelus1991ster, 2014.11.03. 21:49:34
 • Cefet #16
  A sok antikonteós meg...
 • Papichulo #15
  Az meg vicces, hogy a sok konteós egyből hogyan aggódik, mikor egy konteós agyából túl sok érdekes dologhoz úgysem lehet jutni...

  Meg aztan egy konteos agya az tokeletesen le van tukrozve a 911WasInsiderCIAWork.org oldalon vagy Szaniszlo musoraiban :)
 • Vol Jin #14
  Nem, valamit nagyon félreértettél. Itt nem a fogalmi asszociációkat olvassák ki, hanem a belső hang spektrumát.
 • Molnibalage #13
  Aha, de biztosan van annál jobb árnyékoló is. :)
 • kvp #12
  Eloszor is nem minden ember 'hallja' a sajat belso hangjat olvasas kozben, foleg nem gondolkodasnal, viszont minden embernel a fogalmak ugyanazokat az asszociacios neuronokat aktivaljak olvasott, hallott vagy gondolt szoveg eseten. Ez viszont mar merheto mri-vel. A kutatok is pont ezt tettek. A megoldas nagy problemaja, hogy az mri-s olvasas jelenleg meg nem kepes pontosan megkulonboztetni az egyes fogalmakat, csak agyterulet aktivitast mer. Az, hogy ez megegyezik felismerheto, de csak ket mintat osszehasonlitva. Viszont ha nem rogzitenek minden lehetseges mintat elore, akkor igy olvasni nem igazan lehet. Erdekes, de nem eppen uj kutatasi eredmeny es jelen technikaval nem is hasznalhato sok mindenre.