MTI

A Neander-völgyi ember is összetett nyelvet beszélt

A modern emberhez hasonlóan összetett nyelvet használhatott a Neander-völgyi ember - derült ki az izraeli Kebara-barlangban talált mintegy 60 ezer éves nyelvcsontlelet vizsgálatából. A felfedezés megingathatja azt a meggyőződést, hogy összetett módon csak a Homo sapiens képes beszélni.

Már a csontlelet feltárásakor, 1989-ben feltűnt a kutatóknak, hogy a Neander-völgyi nyelvcsontja nagyon hasonlít a Homo sapienséhez. Most számítógépes szimulációval bemutatták, hogy a csontot úgy használhatták, ahogy a mai ember - tudósított a BBC a PLOS ONE tudományos lapban megjelent tanulmányról. A nyelvcsont a nyelvet, a gégét és a garatot rögzíti, izmok erednek belőle és tapadnak hozzá, a beszédhez tehát nélkülözhetetlen. A majmoknál nem abban a pozícióban helyezkedik el, mint az embernél, esetükben hangzók formálására nem alkalmas. Egy nemzetközi kutatócsoport háromdimenziós röntgensugaras képalkotó eljárással és mechanikai modellezéssel vizsgálta meg a Neander-völgyi csontkövületet. A számítógépes szimuláció megmutatta, hogyan viselkedett a nyelvcsont a körülötte lévő csontokkal kapcsolatban.

Stephen Wroe, az ausztrál New Englandi Egyetem tudósa, a kutatás vezetője elmondta: a modellkísérletek bizonyították, hogy a Kebarában talált nyelvcsont nemcsak olyan volt, mint a modern emberé, de nagyon hasonló módon használták. Wroe szerint a felfedezés megváltoztatja a Neander-völgyi ősemberről alkotott képet: a beszéd és a nyelvhasználat képessége ugyanis az egyik alapvető tulajdonság, amely emberré tette az embert. Ha a Neander-völgyi beszélt, akkor ő is tényleg ember volt - hangsúlyozta a kutató. A közkeletű felfogás szerint az összetett nyelvi rendszer mintegy 100 ezer évvel ezelőtt jöhetett létre, és csak a Homo sapiens volt képes így beszélni. Az izraeli Kebara-barlangban feltárt nyelvcsontkövület azonban annyira hasonlít a mai ember nyelvcsontjához, hogy módosíthat az elméleten.

A nemrégiben Spanyolországban felfedezett, több mint 500 ezer éves nyelvcsontmaradványokat a modern és a Neander-völgyi ember rokonának tartott heidelbergi embernek tulajdonítják. Ezeknek a leleteknek a modellvizsgálata még várat magára, ám Wroe szerint valószínű, hogy igen hasonlóak lehetnek a modern emberéhez és a Neander-völgyiekéhez, ami azt jelenti, hogy a beszéd kialakulását még korábbi időpontra kell helyezni. A szakember hangsúlyozta, igen óvatosak voltak, nehogy azt sugallják, hogy kétségkívül bizonyítottak bármit is a Neander-völgyi ember beszédével kapcsolatban, de úgy vélte, hogy felfedezésük segíthet meggyőzni a szakemberek nagy részét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macropus Rufus #13
    azért érdekes lehet egy rakat csont alapján meghatározni, hogy mennyire összetett nyelven beszélt a csontváz tulajdonosa. :o ez egy picit parasztvakításnak tűnik...
  • lomha #12
    Mindenkinek figyelmébe ajánlom Varga Csaba könyveit (Pl. A kőkor élő nyelve), Röviden összefoglalva: a magyar az egyik legközelebbi, legépebben megmaradt örököse annak az ősnyelvnek, amit a nyugati tudósok keresnek. Érdemes legalább a honlapjukon szétnézni.
  • Vol Jin #11
    Tsol!

    "Nem, de az elmúlt héten kb. minden hírre jut 2-3 ilyen reakció."

    És mindegyiket Mikike írja.
  • ostoros #10
    Én már egy ideje mondogatom, hogy a neander-völgyi, és a modern ember jóval értelmesebb, mint azt sokáig gondoltuk.
    Mondjuk ez a fajta sztereotípia nem ritka. Elég, ha a középkorra gondolunk, az a tévhit, hogy a középkorban azt hitték a Föld lapos, pedig a művelt emberek számára egyértelmű volt a helyzet.
    Másik gyakori példa a barbárok, például a vikingek lebecsülése. Volt is olyan angol műsor, ami a leletek alapján (egy gödörben harminc hulla összekötött kezekkel, arrébb pedig a levágott fejeik) egyből azt akarta kimondani, hogy a brutális vikingek fejezték le a békés angolokat. Aztán az elemzésből kiderült, hogy Skandináviában született az összes.
  • Tsol #9
    Nem, de az elmúlt héten kb. minden hírre jut 2-3 ilyen reakció.
  • caius marius #8
    Úristen ember! Kisbetűvel írtad a nevét!!!
    Amen :)
  • Vol Jin #7
    Tsol!

    Neked Mikike, azaz egyetlen ember az összes ember?
  • Tsol #6
    Kijön valami új felfedezés az ember fejlődéséről, és egyszerre mindenki az evolúció-elmélet bukását kiáltja. :D Magas ez nekem.
  • Vol Jin #5
    Mikike!

    Itt most mi szólt az evolúció ellen?
  • haversvábbogár #4
    azt hittem chuck norrisról szóló cikk lesz