Balázs Richárd

Erdőtüzekkel támadhat Csernobil

Az 1986-os csernobili atomkatasztrófa területének mikrobáira mért sugárkárosodás drasztikusan lelassította a lehullott levelek és más növényi hulladékok bomlását. A felgyülemlett anyag egy időzített bombává változtatta az amúgy is veszélyes környezetet, figyelmeztet az Oecologia szaklapban megjelent tanulmány, a száraz növényi hulladék ugyanis jelentősen növeli az erdőtüzek kockázatát, ami a levegőbe juttathatja a növények által elnyelt radioaktivitást.

A tanulmány szerzői, Tim Mousseau, a Dél-Karolinai, valamint Anders Moller, a Paris-Sud Egyetem kutatói a csernobili atomerőmű körüli sugárszennyezett terület kiterjedt vizsgálataira alapozta munkáját. Kutatásukat a tiltott zóna legszennyezettebb részére, a Vörös-erdőre összpontosították. "Végig vettük az összes halott fát a területen, amiket az első robbanás pusztított el" - magyarázta Mousseau. "15-20 évvel később ezek a fatörzsek még mindig meglepően jó állapotban voltak. Ha egy fa kidől a kertemben, abból 10 éven belül csak fűrészpor marad"

A kutatók felmérték a háttérsugárzás a növényi anyag bomlási sebességére gyakorolt hatását, több száz szennyeződéstől mentes mintát helyezve el zsákokban a területen, úgy helyezve el azokat, hogy lefedjék a sugárzási dózisok lehető legszélesebb tartományát. A mintákat kilenc hónap után gyűjtötték be. Minden mintát kielemeztek, különös tekintettel a súlyveszteségükre. A minták a magasabb háttérsugárzással rendelkező területeken kisebb súlyveszteséget szenvedtek el. A súlycsökkenés arányos volt a sugárzás mértékével, a legsúlyosabban szennyezett területeken például 40 százalékkal alacsonyabb volt a levelek bomlása, mint a normál háttérsugárzási értékeket mutató ukrán területeken.

Igen változatos háttérsugárzási szintek jellemzik a területet

A kutatók konklúziója szerint a növényi anyag bomlásában közreműködő baktériumok és gombák is megszenvedik a sugárzást. "Ez egy újabb aspektusa a radioaktív szennyeződések a szélesebb ökoszisztémára gyakorolt hatásainak" - mondta Mousseau. "Sok más összetevőt is megvizsgáltunk, többek közt a terület állatállományát, ez jó alkalom volt, hogy kiterjesszük kutatásainkat a növényi és mikrobai közösségekre"

Az eredményekből kitűnik a radioaktivitás további terjedésének lehetősége. "A hulladék felgyülemlése, ami valószínűleg a mikrobai tevékenység csökkenésének közvetlen következménye, könnyen meggyulladhat. Száraz és könnyű, ezért egyre nagyobb a valószínűsége a területen a katasztrofális erdőtüzeknek, újra elterjesztve a radioaktív szennyeződést, ami a fákban és a növényi biomasszában van" - magyarázta Mousseau. "Ennek eredményeként a füsttel cézium és más szennyezőanyagok juthatnak el a lakott területekhez"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #10
    A szovjetunio megszuneseig a szennyezett teruleteken elpusztult biomasszat megprobaltak bedozerolni a talajba, de ezt nem sikerult befejezni. A megoldas jo, csak be kellene fejezni. Addig is fel kell keszulni arra, hogy ha megis meggyulad, akkor gyorsan kell eloltani, tovabba erdemes lenne tuzzaro savokat szantani az elhalt erdok kozepebe, hogy konnyebben lokalizalhato legyen egy esetleges erdotuz.

    Az, hogy korhad-e a faanyag vagy sem teljesen mellekes, mivel mivel jelenleg jo sok szaraz fa van ott es a gyilkos to fait ismerve ez meg jo ideig ugy is marad. (ott 1837-ben tortent a baleset, az akkor elpusztult fak meg reszben allnak)
  • maxy182 #9
    Látom megragadtátok a cikk lényegét! :)
    10millió erdész országa vagyunk!!!
  • gforce9 #8
    Azt hogy a kertben is van baktérium és gomba és ott is korhad a fa. És nem 10 év az ideje amit a kutató állít a kertjéről. Te még ilyet nem láttál ezek szerint.
  • lapaleves #7
    nem tudom mit szerettél volna ezzel alátámasztani, de nem sikerült.
  • AgentKis #6
    Minmeghalunk! XD
  • gforce9 #5
    meg a 10 év se egyenlő a 30+ -al.... amúgy minden stimmel....
  • lapaleves #4
    nyilván ez a ti kertetek mikroflórájáról is árulkodó. emellett gondolom ő egy nem művelt és természetközeli helyre gondolt "kert" alatt. meg a farönk se feltétlen egyenlő a kidőlő (már eleve halott) fával.

    a többi stimmel.
  • gforce9 #3
    Ja én is ezen akadtam fenn, van a kerben 30 éves farönk is, nem is túl vastag... nincs lekezelve, festve semmivel, az alja korhadt, de még egyben van. Ennél a mondatnál a cikk rögtön komolytalanná vált.
  • Tinman #2
    "Ha egy fa kidől a kertemben, abból 10 éven belül csak fűrészpor marad""

    Hol laksz te, egy gleccserfolyamban?
  • Macropus Rufus #1
    remek.