Hunter

Pénzhiány fenyegeti a csernobili védőburkot

Közel 25 évvel a világ legsúlyosabb nukleáris katasztrófája után kiderült, hogy a csernobili erőmű szarkofágját magába foglaló új védőburok felépítéséhez szükséges pénzösszegnek csupán a fele áll a kivitelezők rendelkezésére.

Az új, hangáralakú, hatalmas acélkupola megközelítőleg 200 tonna megolvadt nukleáris fűtőanyagot szigetelne el a külvilágtól, a résztvevő nemzetek azonban jelenleg nem képesek előteremteni az ehhez szükséges anyagiakat. Az új védőréteg a reaktort borító, sok helyen repedező szarkofágra kerülne.

A négyes reaktor vezérlőterme ma is az 1986. április 26-án történtekre emlékeztet, a poros, félhomályba vesző félkörívű falon elhelyezkedő panelek néma sora posztapokaliptikus látványt nyújt annak, aki belép a létesítménybe. Védőruha, arcmaszk és egy sugárzásmérő alapfelszerelés az ide merészkedő számára. "Kétség kívül kísérteties" - mondta Laurin Dodd, az EU, az USA és Ukrajna együttműködéséből született Védőburok Megvalósítási Terv (SIP) igazgatója a BBC-nek. "A múlt szelleme ma is kísért. Ez ellen nincs mit tenni, viszont ha ellátogatunk erre a helyre, megértjük mennyire fontos a biztonság, elmulasztása minden képzeletünket felülmúl"

A robbanást követő hetekben több ezer emberi élet kockáztatásával építették meg a négyes reaktort körülölelő szarkofágot, amit a kezdetektől fogva egy ideiglenes megoldásnak szántak. Ma a roskadozó betonfalakat és vaspaneleket állványzatok tartják össze. "Ez az állványzat a nyugati falat biztosítja" - magyarázta Dodd, körbe vezetve a brit stábot. "A baleset után a nyugati reaktor fal mindenfelé megrepedezett. Gyakorlatilag kifelé dől és fenn áll az összeomlásának veszélye, ami szabaddá tenné az utat a légkör felé a közel 200 tonna radioaktív üzemanyagnak"

A nyugati fal alatt jelenleg egy építkezési terület húzódik, melyből egy hatalmas boltozat indul ki, a reaktor fölé magasodva, ami ha elkészül, magába zárja az egész borzalmat radioaktív anyagostól és szarkofágostól együtt. A tervezet teljes költsége 1,6 milliárd euró, azonban a G8 ülés ígéretei ellenére a bank 740 millió eurós hiánnyal küzd. Érdemes azt is megjegyezni, hogy az építkezéshez Európa járul hozzá a legnagyobb mértékben, Oroszország, az egykori Szovjetunió vezető tagállama, mindössze tizedik a sorban.

Thomas Mirow, a kivitelezést összefogó Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank, az EBRD elnöke elismerte, hogy nehéz idők járnak, azonban hangsúlyozta, hogy a közreműködő országoknak felül kell emelkedniük a jelenlegi gazdasági légkörön. "Ez egy kivételes eset" - nyilatkozott a BBC-nek. "Úgy vélem, a nemzetközi közösség összes nagy játékosának bevonásával össze kellene gyűlni a pénznek"

A bank a katasztrófa 25. évfordulóját akarja felhasználni arra, hogy egy végső nyomást gyakoroljon az új védőburkolat megépítéséhez szükséges anyagiak előteremtése érdekében, azt azonban nem feledhetjük, hogy ha sikerül is elszigetelni a reaktort, a környező területek évezredeken át magukban hordozzák majd a szennyeződéseket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • jaszy #41
    Megyek pár hét múlva, majd megnézem az állapotát :)
  • NEXUS6 #40
    Olyan mélységbe csak Cameron tud lemerülni. Minnyá csinál megint valami vizes filmet, pl. Titanic 2(dé), bebukik (a hullámok alá), aztán felhozza.
  • Omega #39
    "K-219 Yankee osztályú nukleáris tengeralattjáró, 1986 óta. Bermuda közelében, 5000 m mélyen. 34 nukleáris robbanófej, 2 reaktor."
    Hogyha ez igaz, oda kell menni kincsvadásznak, és aztán jó üzletet lehet kötni az arabokkal. Már indulok is.
  • Sidewinder #38
    "Oroszország, ahová a reaktor a szovjet időkben tartozott, mindössze tizedik a sorban." Nem. Már akkor is Ukrajna volt. Csak akkor szovjet tagköztársaság volt Ukrán Szovjet Szocialista Köztársaságnak hívták.
  • vato loco #37
    Ha ezt megépítik, milyen gázosan fog már kinézni a CNPP a Stalker 3-ban. ^^
  • pifoeko #36
    Egyértelmű hogy ez a probléma nagy zabszem minden ország fenekében.De nem lehet aztmondani amikor egy bolygón élünk és álítólag nem kellene más ember halálát kívánnunk kijelenteni hogy te csináltad a balhét old meg én meg majd a kényelmes fotelemből végignézem hogyan halnak meg az állampolgáraid mert ez a hatalmas kétszínűség.Elvárjuk a probléma megoldását de ha már tenni kell valamit akkor "JAJJJAJAJAJJAJ nemár mé nekem kell ezt megcsinálni fizessen más meg mér ennyi pénz meg nem is érdekel" mind annyian emberek vagyunk és nem tehetjük meg azt hogy nem törődünk egymással és nem bocsájtunk meg egymásnak mert ezek az aprócska kis konfliktusok keltik azt a haragot majd feszültséget az államok közt amitől konfliktusok születnek.Példa Magyarság & Románság.
  • Silenzio #35
    Irracionális és zsarnoki, akartam mondani. Elnézést. És Norvégia természetesen nagy N.
  • Silenzio #34
    Volt 3-4 másik nukleáris baleset előtte az országban, ami nem kapott ekkora hírverést. Az 50-es, 60-as években sokkal jobban sunnyogtak, mint 1986-ban, valószínűleg ezért sem tudunk ennyit róluk. Szóval van azoknak elég bajuk, nem csak ez, mégis szarnak bele kettőt. A másik meg: nem az orosz emberek életéről van szó. Ez globális probléma. Svédországban, norvégiában tett a csernobili robbanás erősen szennyezetté bizonyos erdőket, akkor meg miről beszélünk? Különben is Ukrajnában van a terület. Az orosz embereknek ehhez semmi köze. A lényeg csupán annyi, hogy egy mocskos, vadkapitalista poszthatalom, látszatra csóró, valójában irracionális és szarnoki, mint amilyen mindig is volt.
  • archrodney #33
    Hát ha a bodrogkeresztúri kilátót megtudtuk építeni 40 milkából akkor valószínű erre is képesek vagyunk :D
  • MrJampec #32
    Hát persze , hogy az oroszok adnak a legkevesebb pénzt rá... A kormány nagy ívben le*rja az orosz embereket. Míg európa nagyban aggódik, hogy mi lesz a reaktor sorsával , addig az oroszok sunnyognak... Nem is értem, miért nem törődnek ezzel az egésszel. Biztos úgy vannak vele, hogy a szél Európa felé fújja a sugárzást...