daweed

Nem várt elváltozások Csernobilban

Tudósok szerint a csernobili reaktor mellett élő növények "szokatlanul magas" mutációs rátával rendelkeznek.

Eddigi tanulmányok szerint ez hatszor magasabb, mint normális esetben, ami a magas radioaktivitás miatt van.

A kutatók szerint hasonló hatással lehet az emberekre is, ezért sürgős vizsgálatokat szeretnének végezni a krónikus sugárzás okozta elváltozások kivizsgálására, jelenti a Nature magazin.



Az ukrán, svájci és angol kutatók egyforma búzát ültettek el az erőmű 30 km-es lezárt zónájában, valamint kívül, a már biztonságos terepen. A 10 hónapos várakozás után a sugárzásnak kitett búza hatszor nagyobb arányban mutálódott, mint a sugárzásmentes zónában.

A svájci Olga Kovalchuk állítása szerint a mutáció a legelemibb részekben a DNS-ben kezdődött, habár a géneket nem vizsgálták, mégis úgy gondolják, hogy ott is bekövetkezett a változás.

A tudósok szerint az eddigi kutatások nem igazolják az ilyen magas mutációt. Ezért úgy gondolják, hogy egy eddig nem tapasztalt hatással állnak szemben.

A következő lépés ennek az eddig ismeretlen sugárzási titoknak a megfejtésére irányulnak majd.



A csernobili atomerőmű négyes számú reaktora 1986 április 26-án pusztult el. A balesetben hivatalosan 31 ember halt meg. Nem hivatalos források szerint a halottak száma a sugárzás miatt 15000 és 30000 között van. Ukrajna ez év december 15-én zárja be végleg az erőművet, miután a nyugati államok 1.5 milliárd dollárt adnak a terv végrehajtására.

Angol és holland tudósok szerint a Csernobil körüli táj még legalább egy fél évszázadig nem lesz alkalmas élelem termesztésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kate #18
    totális invázio készul csernobilban,"mutánsok lepik el k.-europát"---kate---