MTI

80 éve született Gagarin, a világ első űrhajósa

Jurij Gagarin szovjet repülőtiszt, a világ első űrhajósa 80 éve, 1934. március 9-én született.

Jurij Alekszejevics Gagarin a Szmolenszk melletti Klusino faluban, egy parasztcsaládban született. Az ipari technikum után a munkásfiatalok repülőklubjában szeretett bele a repülésbe. 1957-ben első osztályú minősítéssel avatták pilótává, két évvel később jelentkezett az űrkutatási programba, s háromezer vetélytárs közül választották ki.

1961. április 12-én Gagarin a Vosztok-1 típusú egyszemélyes űrhajóval moszkvai idő szerint 9 óra 7 perckor startolt Bajkonurból, s 1 óra 48 perc alatt megkerülte a Földet. A legenda szerint az űrhajózási állami bizottság a rajt napjának reggelén German Tyitovot jelölte ki űrhajósnak, de Nyikita Hruscsov, az SZKP főtitkára bekérette a jelöltek tablóját és a fotogénebb Gagarint választotta. Az út során Gagarin jól érezte magát, ceruzával jegyzetelt a fedélzeti naplóba, illetve benyomásait magnetofonra mondta.

Útja után Gagarint ezredessé léptették elő, megkapta a Szovjetunió Hőse címet és a Lenin-rendet. Beutazta az egész világot, 1961-ben Magyarországon is járt. Mindenhol a legfelsőbb állami vezetők fogadták, kitüntetéseket kapott. Nevét a Hold túlsó oldalán lévő kráter is őrzi, és ásványt is neveztek el róla. Gagarint minden "veszélyes" tevékenységtől, még az autóvezetéstől is eltiltottak, és egyedül sehová sem mehetett. Előbb a szovjet űrhajósok egységének parancsnoka, majd a később róla elnevezett kiképzőközpont parancsnokhelyettese lett, s tagja volt a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsának is.

1968 februárjában repülőmérnöki diplomát szerzett, s ismét repülhetett vadászgépen. Március 27-én rossz időjárási viszonyok közepette szállt fel először egy tapasztalt pilóta társaságában. A MiG-15-ös vadászgéppel végrehajtott gyakorlórepülés közben azonban gépük lezuhant. A roncsokat a vlagyimiri terület egyik falujának, Novoszelovónak a határában találták meg.

Gagarin halálával kapcsolatban a legkülönfélébb pletykák keltek szárnyra: egyesek szerint depresszióba esett, inni kezdett és ittasan, engedély nélkül szállt fel, mások szerint űrkísérlet vagy közúti baleset áldozata lett, felrobbantották, lelőtték, öngyilkos lett, túlélte a balesetet, de plasztikai műtétet hajtottak rajta végre és zárt intézetbe csukták. A hivatalos jelentés szerint a gép egy másik repülőgép okozta turbulencia miatt dugóhúzóba került, s bár ebből sikerült kijutnia, a becsapódást nem lehetett elkerülni. Gagarin mindössze 34 évet élt. Útja a világűrben mindenképpen új korszakot nyitott az emberiség történelmében, emlékére 1962 óta április 12. az űrhajózás napja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vargagy #3
    Olvass figyelmesebben. Először mindentől tiltották, majd 1968-tól újra kiképzésbe fogták, benne volt Tyitovval együtt a Hold-repülésre kiszemelt tágabb csapatban. Ebbe szólt bele a baleset.

    Egyébként főhadnagyként szállt fel és a repülés után őrnaggyá léptették elő, nem ezredessé. De sokat az sem késett, mert halálakor, 7 év mulva, már vezérőrnagy volt.

  • Macropus Rufus #2
    nincs ellentmondás abban, hogy mindentől tíltották, még az autóvezetéstől is óvták, de vadászgépet vezethetet? Nem akarok összeesküvéseket gyártani (gyártanak elegen), de azért érdekes, hogy mindentől óvják, egyedűl sehová, de egy Mig-et vezethet, és az első repülésénél meg is hal.

    És ugye azok a legendák is keringenek, hogy nem ő volt az első, hanem ő volt az első aki túl isélte. De vannak olyanok akik szerint nem is volt fent, csak kellett a sajtónak egy jóképű szovijet katona aki bevállalja a kamut.

    Majd az utókor eldönti. De azért érdekes az, hogy tíljuk de repűlni repálhet.
  • ostoros #1
    Ez igen.