MTI

Sikerrel módosították a Nemzetközi Űrállomás pályáját

Két szakaszban, sikerrel módosították szerdán a Nemzetközi Űrállomás pályáját, amit az európai teherűrhajó hajtóművének hibája miatt egy hete nem tudtak megtenni.

Az európai ATV (Automated Transfer Vehicle) teherűrhajó berendezései ezúttal rendben és időben működtek - jelentették az orosz űrközpontban. A pálya módosítására azért volt szükség, hogy a Szojuz TMA-04M lecsatlakozhasson és visszatérhessen a Földre, hogy a következő Szojuz teherűrhajó kiköthessen majd az űrállomáson. A két szakaszban, közép-európai idő szerint előbb 11 óra 45 perckor, majd 15 óra 17 perckor elvégzett módosítás révén az űrállomás 420 kilométeres magasságba emelkedett a Föld körüli pályán. Az ATV-3 teherűrhajó segítségével május 26-a és június 18-a után immár harmadszor korrigálták a Nemzetközi Űrállomás pályáját.

Az Interfax orosz hírügynökség arról is beszámolt, hogy egy amerikai és egy orosz űrhajós egy éven keresztül fog dolgozni a Nemzetközi Űrállomáson, így helyet tudnak adni a lehetséges űrturistáknak - tudta meg az Interfax hírügynökség. Az amerikai űrügynökség, a NASA Peggy Whitsont választotta ki erre a feladatra, az űrállomás első női parancsnokát, aki már két alkalommal járt az űrben, és hatszor lépett ki az űrbe. Az orosz űrhajóst még nem jelölték ki a Roszkozmosznál erre a hosszú misszióra.

Az Interfax már azt is tudni véli, hogy a következő űrturista 2015-ben Sarah Brightman angol popénekesnő lehet, aki nemrég megkapta az orvosi bizottság engedélyét a Csillagvárosban. A név nélkül nyilatkozó orosz űrkutatási forrás szerint körülbelül egy hónap múlva hivatalosan is bejelentik a nevet. A Roszkozmosz egyelőre nem erősítette meg, hogy felújítanák az űrturista-programot. Vlagyimir Popovkin, az orosz űrkutatási hivatal vezetője március végén úgy nyilatkozott, hogy a hatóság 2014-ben tér vissza a kérdésre és a Szojuz űrhajók jöhetnek szóba a repülésekhez. Ehhez azonban tartalék űrhajóra van szükség, amelyet 2013 végére terveznek legyártani.

Az első űrturista 2001-ben Denis Tito amerikai üzletember volt, a magyar származású Charles Simonyi szoftverfejlesztő-üzletember két alkalommal, 2007-ben és 2009-ben is eljutott a Nemzetközi Űrállomásra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!