MTI

Felújítják a balatonfűzfői csillagvizsgálót

A Balatonfűzfői Vállalkozások és Civil Szerveződések Egyesülete európai uniós pályázaton nyert 53,3 millió forintból újítja fel az 1960-as években épült csillagvizsgáló leromlott állapotú épületét, amely idén novembertől kulturális központ is lesz.

Kontics Ferencné az egyesület elnöke elmondta, hogy a Balaton Csillagvizsgáló - LEADER Kultúrközpont 200 négyzetméteres, kétszintes épületét mintegy 44 millió forintból építik újjá, az ötvenfős előadóterem mellett kialakítanak oktató- és szakköri termeket, a pályázaton elnyert összeg fennmaradó részét csillagászati eszközök és berendezések, illetve bútorok beszerzésére fordítják.

Az építési munkák május végén kezdődnek, és 3-4 hónapot vesznek igénybe. Az egykor a megyei csillagászati ismeretterjesztés központjaként működő csillagvizsgáló épülete mára használhatatlanná vált, a benne maradt eszközöket megrongálták, és többször betörtek, a felújítás során egyes részek elbontása és újjáépítése elkerülhetetlen. A városi stadion területén található csillagvizsgáló a terveik szerint a közösségi élet központjaként fog működni, tudományos előadások mellett ifjúsági programokat tartanak majd itt. Kiemelte, hogy bővítik a csillagászati megfigyelőhelyként is szolgáló épület alapterületét, és a közművek kiépítését a pályázat előfinanszírozásával együtt Balatonfűzfő önkormányzata vállalta.

Szólt arról is, hogy a bolygók és csillagok észlelésére létesített épület a többi között az egykori Nitrokémia Ipartelep, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezete és a Fűzfői Papírgyár támogatásával épült meg 1967-ben, a csillagvizsgáló tornya helyben gyártott üvegszálas műgyantából készült. A gyönyörű panorámás épület tornya alatt jól felszerelt műhely kapott helyet, ahol a csillagászati szakkörösök munkáját napóramodell, forgatható és világító csillagtérkép, a pulzárok helyzetét bemutató eszközök, Naprendszer-modell, lencsés és tükrös távcsövek segítették - mondta Kontics Ferencné. A bejárat előtt fotólabort rendeztek be, volt egy harminc centi átmérőjű Newton-rendszerű tükrös távcső, a kupola melletti lapos tetőteraszon Zeiss-távcső is.

Az ipartörténeti jelentőségű épület újjáépítésével új turisztikai látványossággal gazdagodik Balatonfűzfő, de a kupola távcsövének megvásárlásához támogatókat keresnek - tette hozzá az egyesület elnöke.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Teppik Amon #1
    A Bakonybélit jobban várom, ott planetárium is lesz majd. De természetesen öröm ez is!