MTI

Ray Bradbury: sohasem kellett volna elhagynunk a Holdat

Ray Bradbury dühös Obamára. Például azért, mert lefújta a Holdra való visszatérés programját - derül ki a hamarosan 90 esztendős, világhírű írónak a hétfői Los Angeles Timesban megjelent interjújából.

"Be kellett volna jelentenie, hogy vissza kell mennünk a Holdra. Sohasem kellett volna elmennünk onnan. A Holdra kell mennünk és kiépítenünk egy bázist, hogy rakétát lőjünk fel Marsra, aztán a Marsra kell mennünk és gyarmatosítanunk a Marsot. Aztán, ha ezt megtettük, örökké fogunk élni" - nyilatkozott Bradbury. A Marsbéli krónikák, a Fahrenheit 451, a Gonosz lélek közeleg és A tetovált ember szerzője augusztus 22-én tölti be a 90. életévét. Los Angelesben filmvetítések és megemlékezések sorával tisztelegnek az híres alkotó, Amerika egyik legnagyobb álmodójának életműve előtt.

Bradbury a napi politikában sem ért egyet a konzervatív oldalról a "túlságosan sok" állami beavatkozás miatt bírált elnökkel. "Úgy gondolom, hogy ebben az országban forradalomra lenne szükség. Túl sok a kormányzati beavatkozás. Nem szabad elfelednünk annak a nép kormányának, a nép választotta, a népért dolgozó kormánynak kell lennie" - mondta Abraham Lincoln gettysburgi beszédét idézve az amerikai irodalom nagy öregje.

Obamának szerencséje volt a szóhasználat miatt, mert volt olyan elnök, akivel kapcsolatban Bradbury tényleg nem tett lakatot a szájára. Bill Clinton fejét például egyenesen az ülepével rokonította. És nem tartja meg magának a véleményét, amikor a saját életművével kapcsolatos "tévhiedelmekkel" találkozik. Ray Bradbury tiltakozik az ellen, hogy munkásságát a tudományos-fantasztikus skatulyába szorítsák be. Saját megítélése szerint gazdag életművéből egyedül a Fahrenheit 451 számít sci-finek.

A Holdra való visszatérést követelő író egyébként távolról sem megszállottja a műszaki kacatoknak. "Túl sok mobiltelefonunk van. Túl sok internetünk van. Meg kell szabadulnunk ezektől a gépektől. Túl sok gépünk van manapság" - vélekedett. Nem lelkesedik a webes szolgáltatóktól sem. Még akkor sem, ha azok történetesen az ő könyveit szeretnék elektronikus formában eljuttatni a nagyközönséghez. "Tavaly három ízben is megkerestek internetes cégek, hogy feltegyék a könyveimet. Az mondtam a Yahoonak, hogy pikulát a fületekbe és menjetek a pokolba!" - mondta a Los Angeles Timesnak Ray Bradbury.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Szvasztika #5
    Jaj,Obama Bin Laden,te mindenkit feldühítesz !
  • emberz #3
    Valóban nem logikus lépések történnek.
  • Megtörhetetlen #2
    ha most lehetne nyomni egy like-ot a hozzászólásodra megtenném:D
  • JASON13 #1
    Visszatérés? Előbb meg kellene próbálni stúdión kívül.