Ötvös Tibor

Baktériumok alakítják a bor ízét

Kutatók megpróbáltak rájönni arra, melyik baktérium milyen ízt ad a boroknak és eme törekvések végül sikerrel jártak, legalábbis a ma megjelent tanulmány szerint.

Szerintem ez...
  • jó dolog
  • csak odaát újdonság
Ezentúl kicsit nehezebb dolga lesz a hivatásos borkóstolóknak, ha pontosan elemezni akarnak egy-egy nedűt. Nickolas Bokulich, a Kalifornia Egyetem kutatója és kollégái ugyanis elvégezték az első, teljes körű mikroba-vizsgálatot Kalifornia állam szőlőskertjeiben és felfedezték, hogy a különböző baktériumok jelentősen befolyásolják a bor ízét. A vizsgálatokat 2010 és 2012 között végezték az állam négy legnagyobb bortermelő vidékén található borászatból származó mustokon. Összesen 273 mintát kaptak, melyeket alaposan kielemeztek és érdekes eredményekkel szolgáltak a munka végén.

Ahogy a bor zamata változik a termőterület elhelyezkedése és a szőlő típusa miatt, úgy változnak a benne található mikrobák is. A tejsavbaktérium például egyaránt előfordul a Napa-völgyben termő fürtökben és a Zinfandelben is, ez azonban okozhat "egérürülék" ízt, de fel is javíthatja a zamatát (ha a tejsav az almasavból alakul át). A Zinfandel szőlőben az átlagosnál több élesztő is van, ami hozzájárul a bor összetett ízéhez.

A nedvesebb vagy a partokhoz közelebb található vidékekről származó borok tartalmazták a legmagasabb arányban a különböző gombákat. Az Erysiphe necator humuszos zamatot kölcsönöz a nedűnek, a B. fuckeliana enzimje pedig barna színt ad a bornak és mellé ront az erjedési folyamaton is. Bokulich szerint hasonló mikrobiológiai ujjlenyomatok találhatók minden egyes bortermelő vidéken, de "amíg nem vizsgáltuk őket, nem mondhatunk biztosat."

"Ez a fajta megközelítés végre rávilágíthat arra, hogy mely különleges mikrobák vagy a mikrobák különböző elegyei fontosak illetve hagyhatók el az adott területen készített borokból ahhoz, hogy igazán minőségi végterméket kapjunk" - árulta el John Aris, a Florida Egyetem kutatója, aki az élesztők fejlődését vizsgálja. "A legfontosabb mikrobák szétválasztása idővel hozzájárulhat a borvidékek reputációjának növeléséhez és a borok minőségének javulásához is."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tower Guard #8
    Ha alkoholmentes bort akarsz inni, az csak a must, (szőlőlé) mert egyszerűen, ha el kezd erjedni az sehogy nem lesz alkoholmentes. Ha felforralod a mustot, akkor nem fog erjedni és ihatod jó sokáig. Egészséges is persze, és finom is.
    Édes bor ízű alkoholmentes italról meg még nemigen hallottam
  • kvp #7
    "fúúúúj akkor bacikat isznak"

    Nem, mintahogy a normal kefirben es sorben sincsennek mar eletben. Mindharom etel lenyege, hogy a bakteriumok es gombak elpusztulnak amire kesz lesz. A kefir eseten a szendioxidtol, mig bor eseten az alkoholtol. Ezert nincs rendes alkoholmentes bor, mivel azt csak hagyomanyos alkoholos borbol lehet eloallitani az alkoholtartalom kivonasaval. Ez esetben marad egy edes gyumolcsle feleseg (a tablettas borok aromaanyaga ennek szintetikus valtozata), mivel a bor izenek jelentos reszet adja maga az alkohol.
  • e57 #6
    Ha még csak a bacikat innák meg....

    Az igazság az alkoholról - 1.
    Az igazság az alkoholról - 2.
  • Narxis #5
    fúúúúj akkor bacikat isznak :S
  • globint #4
    Azt értem, hogy a baci is számít, meg a szőlő is, meg a napfény is, meg hogy melyik dűlő, meg a hordó is.
    De miért van az, hogy bármelyiktől be tudok rúgni?
    Olyan alkoholmenteset, ami finomabb, mint a szeszes, nem tudnak csinálni ezek a fránya borászok?
  • jackoneill90 #3
    :D
  • T0nk #2
    Bortermelő a halálos ágyán odahívatja magához a fiát.
    - Fiam, elárulom az utolsó nagy titkot is... Szőlőből is lehet bort csinálni!
  • Grodt #1
    http://www.pnas.org/content/early/2013/11/20/1317377110.full.pdf

    Itt a tanulmány, ha vkit érdekel ;)