Hunter

Állati segítség a sivatagi nemzeteknek

Egy sivatagi bogár, mely képes a hátán ivóvizet felfogni, segíthet a szárazság súlytotta terméketlen nemzeteknek. Ellesve a bogár trükkjét brit tudósok egyedi vízfelfogó anyagot fejlesztettek ki, amivel képesek vizet nyerni ködből olyan helyeken, mint Dél-Amerika kietlen területei és Afrika nyugati partjai. Az új technológia felhasználható a lepárlási folyamatoknál, víztelenítésnél vagy akár az autók motorjaiban is.

Az ötletet egy kis bogártól kapták, aki páncéljának különleges felszínével parányi vízcseppeket fog fel a kora reggeli ködből. A mikroszkópikus dombocskák és mélyedések kondenzálják a vizet a levegőből és levezetik a bogár szájnyílásához. Ez teszi lehetővé fennmaradását a Namib-sivatagban, a Föld egyik legkietlenebb közegében, mely Namíbián keresztül Angolától egészen Dél-Afrikáig terül el. Erős szelek és szélsőséges hőmérsékleti értékek uralkodnak napközben, eső azonban szinte soha nem esik. Kora reggel sűrű köd nyomul be az Atlanti-óceán felől, mely vízpárát tartalmaz, amit a bogár kialakult természetes mechanizmusával foglyul ejt. A hátán levő kiemelkedő pontokat viasz borítja, ez vonzza a vizet, míg a mélyedések taszítják. Parányi vízcseppek tapadnak a kiemelkedésekhez, ahol nagyobb cseppekké állnak össze, ez pereg le a bogár szájához, így mindig rendelkezésére áll némi ivóvíz, még ha esővel nem is találkozott soha.


"Amit ettől a bogártól tanultunk az egy fejlettebb módja a víz párából való sűrítésére" - mondta Dr. Chris Lawrence a QinetiQ kutató cég munkatársa. "Terveink szerint ezt hasznosíthatjuk vízgyűjtés céljából gazdálkodáshoz, vagy ivóvízként a szárazság sújtotta területeken."

A Farnborough központú cég Dr. Andrew Parker zoológussal együttműködve fejlesztette ki a bogár hátáról lemásolt anyagot. Apró üveggömböket ágyaztak viaszba, így készítve el a vizet vonzó csúcsokat és taszító mélyedéseket. A tesztek bizonyították, hogy víz képződik a lapokon, amikor finom párával szórták be. Mivel előállítása nem ütközik semmilyen nehézségbe, ezért szinte bármilyen nagyságú felületet be tudnak vonni vele. Elsőként a sivatagi táborokban alkalmazzák majd az ottani sátrakra erősítve.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pheel #5
    Az a baj vele, hogy mindenképpen kell hozzá köd. Az pedig nincs mindenhol a sivatagokban. Ezzel a módszerrel ott lehet vizet szerezni, ahol a bogár is megél.
  • Alamos #3
    Ez egy remek ötlet, inkább támogatni kéne, hogy így akár talán növényeket is telepíthetnének a sivatagokban, és így kicsit javítanánk azon, hogy Földünk sivatagosodik.
  • WGL #2
    a termeszet jo ideje levedte a szabadalmat...sajnos emiatt is fizetnunk kell majd :)
  • MuldR #1
    Szerintem a bogar perelni fog! :)