Ötvös Tibor

Hogyan éljünk túl egy zombiinváziót?

Érdekes tanulmányt tett közzé Bradley Voytek idegkutató és Richard Smith matematikus. Ebben felvázolják, hogyan viselkedjünk egy esetleges zombiinvázió esetén.

A zombik sokadik virágzásukat élik és ezen már a tudomány sem léphet túl. Hamarosan indul a The Walking Dead újabb évada, így két tudós, Bradley Voytek idegkutató és Richard Smith matematikus elérkezettnek látta az időt tanulmányuk publikálására. Ebben kifejtik, hogyan is viselkedjünk, ha beköszönt egy zombiinvázió és hogyan éljük túl azt.

Túlélőkészlet
Voytek a Kalifornia Egyetem professzora, aki szerint a legnagyobb esélyt azzal adjuk magunknak, ha felkészülünk. Az első és legfontosabb a karantén, de szintén kiemelt a víz tartalékolása valamint a bőr nyakvédő és lábszárvédők használata. "Mi a legáltalánosabb, ami egy elbarikádozott területen élő csoporttal általában történik?" - teszi fel a kérdést Voytek. "Beengednek valakit, aki már fertőzött de még nem alakult át. És ezzel van a baj."

"Bárki, aki belép a kinti világból a biztonságos zónába egy-két napot karanténban kell, hogy töltsön. A bőr pedig igen kemény anyag, nehéz átharapni. Ha a nyakunkat és a lábunkat is ezzel védjük, akkor nem tudnak megsebesíteni minket mikor ránk vetik magukat vagy valami alól kinyúlva próbálnak elérni." Voytek szerint érdemes a földrajzi viszonyokat is kihasználni, például a tengereken tartózkodni és csak akkor kikötni, ha az elengedhetetlen.

Populáció kontra fertőzöttek
Smith az Ottawa Egyetem matematikus professzora, aki természetesen a számok oldaláról közelítette meg a témát. Számításai szerint egy félmilliós lakossággal rendelkező város négy nap alatt fertőződne meg teljesen. Ennek oka az illúzió, melyet a filmek és játékok hatására táplál a legtöbb ember önmaga teljesítményével kapcsolatban. "El lehet bánni a zombikkal, csupán össze kell fognunk. Egyénenként nem mennénk sokra, mivel az emberek általánosságban nem túl jó harcosok."

"A filmek és a játékok miatt az az illúziónk, hogy fejbe tudunk lőni egy mozgó célpontot bármilyen távolságból, ám ez nem igaz. De ha összeadjuk az összes tartalékunkat, csoportokban haladunk és tanulunk az esetleges hibákból, akkor sikerrel vehetjük fel a harcot velük." Smith is a tengeri megoldást preferálja, mint életteret, ám ausztrál származása miatt elfogult az otthonával kapcsolatban.

"Ausztrália földrajzilag a legtökéletesebb menedék. Szigetként eléggé elzárt és átlagosan 24 óra, míg repülővel bármely országból el lehet érni oda. Ha egy fertőzött van a gépen, az valószínűbb hogy átalakul és megölik vagy pedig lezuhan a repülő. Szinte képtelenség, hogy leszálljon egy zombival a fedélzetén Ausztrália területén."

Meglepetésre Voytek és Smith kutatása is komoly elismerést keltett, persze nem az akadémikusok körében. "Biztos vannak olyan kollégáim, akik az ilyen kutatások miatt megorrolnak ránk, de eddig ezt senki nem mondta a szemünkbe" - közölte Voytek. "A legjobb fegyverem a kétkedők ellen az, hogy az általuk nonszensznek vélt munkák mellett valódi eredményeket is leteszek az asztalra. Imádom a tudományt és a munkámat is."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tcpip2 #38
    Oké, hogy Ausztráliába menet lezuhan a repülő, de mi van a hajózó, úszó, vagy vízfenéken gyalogló zombikkal?
  • Macropus Rufus #37
    A filmbeli zombik fikciók igen.
  • Vaszilij Artyom #36
    Jó teljesen mind1. a lényeg az volt, hogy nem zombik voltak. Ezért is haltak meg adott napszám alatt.
    A két példám pedig tökéletes volt, mivel nincs tudományosan olyan, hogy zombi. Szóval ha azt mondom a zombi köpköd meg dekázik egy tekegolyóval és ha mi is ezt csináljuk utána akkor nem tudja, hogy nem zombik vagyunk, akkor is ugyan olyan hiteles vagyok mint bármelyik példám vagy bármelyik egyéb film, mert a zombi egy fikció.
  • Macropus Rufus #35
    düh kór volt ami megfertőzte őket nem feszettek voltak. A filmben is kitérnek rá, hogy ezzel a kórral kísérleteztek ott ahhonnan kiengedték a majmot az állatvédők.

    A veszetségtől amúgy sem vadúlnak így be a állatok/emberek. Pont ez a pláne a veszetségtől fertőzött állatokban: barátságosak lesznek, nem félnek az embertől stb. Aztán harapnak.

    De az a hörgős jelent a filmből hatalmas :) a srác anyja csak elmbambúlt és egész jól adta a zombit :D

  • Vaszilij Artyom #34
    Tekintve azt, hogy a 28 nappal későbben mindenek voltak, csak éppen zombik nem ezért sehogy. Ott veszett emberek voltak.
  • Macropus Rufus #33
    "A Walking Dead-ben például a szag volt a mérvadó és így át is tudták baszni őket.
    A Shaun of the Dead-ben pedig a mozgás és a hörgés."
    :D
    tényleg ua. az a súlycsoport :D
    Mondjuk azt megnéztem volna, hogy pl. a 28 nappal késöbben, hogy tudták volna álcázni magukat az élők.
  • Macropus Rufus #32
    Zombi hangyák

    nekem az tetszik, hogy a nyakamat meg a végtagjaimat déjem bőrrel. :) Klasszikus szombi filmek: nyaknak/végtagoknak esnek elösszőr. De mi van azokkal akiket simán széttépnek? :o

    A másik ez a 24 óra alatt kialakuló fertőzés. ÉS ha 96 órás a lappangási ideje? Esetleg több év mint az aids-nek? Akkor mi a fene van?
    Ez az egész egy olyan fikcióra épít, aminek az alapja a zombis horror filmek (nyak/kéz támadása) és az, hogy a filmekben a harapást követő pár óra alatt megtörténik az átalakulás. És ehhez egy prof. a nevét adja.

    A linkbe olvasható gomba nem 24 óra alatt fejti ki a hatását. És esély sincsen az elkerülésére, ha csak nem látjuk előlre a sporákat a levegőben (tegyük fel emberre is veszélyes) Mikor kialakúl a zombisodás folyamata, senkinek nem lesz foggalma arról, hogy mikor és mi támadta meg az illetőt, tehát akár többszőr is megtörténhet míg lokalizálni tudják a helyet.
    Ha most a zombi nem olyan lenne mind a hangya, hanem olyan mint a 28nappal késöbben, gy.k. mindenki meghallna mire rájönnének, hogy egy gomba spóra a felelős az egész balhéhért.
  • Vaszilij Artyom #31
    Erre millió magyarázat van még filmes szinten is.
    Szag, mozgás, hang stb.
    A Walking Dead-ben például a szag volt a mérvadó és így át is tudták baszni őket.
    A Shaun of the Dead-ben pedig a mozgás és a hörgés.
  • Archenemy #30
    "A legtobb regénynél (a ponyváknal is) alap, hogy logikus legyen a torténet. "

    No, ez azért szerintem nem igaz. Egyrészt van az ún. "suspension of disbelief", tehát hogy bizonyos dolgok adottak egy történetben, amiket nem kérdőjelezünk meg (egy fantasban pl. hogy van mágia, egy vámpíros történetben az, hogy vannak vámpírok, stb). Ezek nem kell hogy logikusak legyenek (hogyan van olyan nagy ereje egy vámpírnak? Mitől porlik el a fényen? A zseblámpa fényétől miért nem lesz baja? Stb), csak legyen a világ úgy kitalálva/módosítva, hogy ezeknek helyük legyen benne.

    Nagyon jó példa erre (meg a hiányára) a Star Wars. Az eredeti Star Warsban az Erő nincs igazán megmagyarázva, van és kész, misztikus, titokzatos, az ember elfogadja, hogy ez egy ilyen varázslat. Később elmagyarázzák, hogy ez a vérben élő mitonemtommik miatt van, ami igazából sokkal több kérdést vet fel, mint amit elmagyaráz. Pl. Akkor lehet vérátömlesztéssel jediket csinálni? Hogy lehet, hogy ugyanolyan mikrobák élnek tök különböző fajok tök különböző véreiben? Hogy nem jöttek rá, hogy ki a gonosz sith lovag, egyszerűen vért kellett volna venni mindenkitől, nem? Stb. Jól látható, hogy egy logikus(nak szánt) magyarázat hogyan baszott el egy egész misztikus keretet.

    A másik meg a hatásosság. A gyűrűk urának számos "logikusabb" megoldása lehetett volna (pl. Elrond levágja Izildurt már a legelején és belerugdossa a tűzhányóba, vagy ha már Frodónál van a gyűrű, Gandalf összekötözi Frodót, hív egy sast, és Frodóstul berepülnek Mordorba és bedobják a vulkánba - azért így kell, mert ugye Frodó nem akarná bedobni a gyűrűt, de Frodóstul a gyűrűt bedobhatja a sas). De ha ez lenne a történet, az egy elég hülye történet lenne, nem szólna hősiességről, önfeláldozásról, barátságról, semmi egyébről, csak arról, hogy bedobtak egy gyűrűt egy vulkánba hobbitostul, fú mekkora sztori.

    No tehát arra akarok kilyukadni, hogy bár fontos, hogy logikus legyen a sztori annyira, hogy nagyon nyilvánvalóan ne mondjon ellent önmagának, egyáltalán nem fontos mindent megmagyarázni (sőt!), és vannak szempontok, amik felülírhatják a logikát is.
  • 84569 #29