Ötvös Tibor

A láthatatlan cenzúra

A cenzúra már a filmek és játékok megjelenésekor éltek és virultak és néha olyan képtelen dolgokat is kifogásolnak, amin már tényleg csak nevetni lehet. A legjobb példa a németeknél működő szervezet működése, akik a mai napig kiakadnak egy-egy horogkereszt láttán vagy zöldre festetik a vért (lásd Carmageddon).

Pedig ez történt a Sonic & Sega All-Stars Racing címet kapott versenyjátékkal, melyben a kék sündisznó és a Sega leghíresebb karakterei versenyeznek egymással. Egy pálya pedig a The House of the Dead nevet kapta, hiszen a játékosok egy, a program helyszínére emlékeztető területen játszódik. A cenzorok azonnal jelezték ezt, mire a Sega megváltoztatta és ezt a szintet most Curien Mansion néven ismerhetjük.



A Soul Calibur elődjeként megjelent Soul Blade/Soul Edge címet kapott verekedős játékban az egyik karakter, név szerint Li Long eredetileg egy, a Bruce Lee által "világsztárrá" tett nuncsakut használt volna a harcokban. Ám az angol cenzorok szerint "ez egy nagyon veszélyes fegyver" és ezért a készítők lecserélték azt egy három részre osztott botra.

A Fallout 3 botránya kicsit kilóg, hiszen arról korábban a hírekben is beszámoltunk, de mégis megemlítjük. A játékban szerepelt volna egy Med-X nevet kapott morfium, melyben az Ausztrál cenzorok egy drogot láttak. És mivel a Bethesda nem akart nagyobb botrányt a dologból, így minden verzióból kiszedték a gyógyszert.



A Heavy Rain elődje, a Fahrenheit/Indigo Prophecy is egy kakukktojás, hiszen az a játék azon kevesek közé tatozik, melyet az amerikai cenzorok szabdaltak meg keményen. A zuhanyzós jeleneteket például csak úgy engedték át, ha a főszereplő hölgy egyetlen intim pontja sem látszik. Ezért van az, hogy az amerikai változatban szürke fürdőruhában zuhanyozik Carla. A játékban látható szexjelenet is kimaradt: a pár helyett csupán az ágyat látjuk (ahogy a fenti képen is látható).

Talán meglepő, de a Prince of Persia: The Two Thrones is kapott egy kis cenzúrát. Sokan csalódtak a játékban, mert az nem volt annyira véres, mint a Warrior Within. Ez azonban nem a készítők hibája, hiszen az európai cenzorok ragaszkodtak ahhoz, hogy kivegyék a lefejezéseket, a véresebb jeleneteket és a biszexuális ellenfeleket.



A végére maradt a legnevetségesebb. A The Witcher első része Amerikában már így is a legmagasabb, M besorolást kapta, hiszen elég sok szexuális jelenet volt látható. A cenzorok azonban itt nem álltak meg és a játék mellé kapott kártyákon is kitakartatták a női melleket és egy macskát is, mely az egyik hölgy lába között foglalt helyet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tomalak #17
    A kutya meg a mája! Bárcsak kiadták volna a heavy rain-t pcre. Fahrenheitet imádtam.
  • n0k0m #16
    http://fallout.wikia.com/wiki/Alcohol_addiction
    http://fallout.wikia.com/wiki/Cigarette
    http://fallout.wikia.com/wiki/Med-X_Addiction

    Legjobb tudomásom szerint a Med-X eredetileg morfium néven lett volna, de átnevezték. Viszont nem szedték ki, mint ahogy a többit se (jet, buffout stb.).

    "Just wanted to confirm the annoucement that all versions of Fallout 3 would be indentical, with the changes being made to the names of specific drugs (changing them from real-world names to in-universe names)."
  • Inquisitor #15
    Nem játszottam a Fallout3-al, de az előző részekben egyrészt igen sok féle drog volt, amit nem sok játékos használt pont a mellékhatások és a rászokás miatt, mert az is meg volt csinálva a játékban, de akkor még mindig ott vannak olyan dolgok mint pár gyógyszer, cigi, meg alkoholos italok. Tényleg kiszedték?
  • mcganyol #14
    hát ha tényleg macska akkor ok.
    viszont azt hogy lehet "kitakarni"? de most komolyan és mi került a helyére?
  • Dark Messiah #13
    Héééé srácok, ahelyett hogy egymás szapuljuk szóban, hozzunk létre tömegpusztító csókolózós fegyvereket a cenzúrák ellen
  • Ry0K3N #12
    Epic fail #1
  • Anomaly #11
    Hát a felfogásukkal nagyobb gondok is vannak. Nézz meg egy discovery channel-en futó future weapons részt. Milyen beleéléssel részletezik neked, hogy milyen hatékony tömegpusztító fegyvereik vannak amivel így meg úgy lehet megölni egy embert (amerika ellenségét). De jól csinálják mert ha csak egy két részt nézel meg akkor tényleg csak az marad meg, hogy "jaaaa de durva" de ha többnél tartasz már érződik belőlük az a hideg kegyetlen felfogás amit minden amerikai ellenség iránt "éreznek". Amerika ellenségének pedig nem nehéz lenni. Ehh, hogy juttotam a Witchertől idáig wtf :-O
  • IMYke2.0.0.0 #10
  • IMYke2.0.0.0 #9
    Előbb néztél volna utána...
    Ha játszottál valaha a játékkal, akkor tudod, hogy mekkorát tévedsz.
  • mad mind #8
    A feljebb belinkelt macskát takarták ki, okoskodó úr.