Ötvös Tibor

Érdemes kipróbálni a Kockát

Akinek a fenti cím kapcsán a Kocka címet kapott horror jut eszébe, az sajnos csalódni fog. A Q.U.B.E. ugyanis nem a film adaptációja, hanem a Questionable Understanding of Block Extrusion rövidítése és egy logikai FPS.

A Portal kritikai és anyagi sikere arra ösztökélte a Toxic Games fejlesztőit, hogy elkezdjék a Questionable Understanding of Block Extrusion (röviden Q.U.B.E.) címet kapott játékuk fejlesztését, mely hasonló stílusban indul. A játék elején egy fehér platformon találjuk magunkat, ahol különböző méretű sárga kockák és téglalapok vannak, a karunkon pedig fekete-fehér kesztyűk találhatók.



A játék lényege, hogy a kockák segítségével kialakítsunk egy lehetséges utat, melyen tovább mehetünk a következő szobába, ahol egy újabb kihívás vár ránk. A Q.U.B.E. nem rendelkezik történettel, de erre nincs is nagyon szüksége, hiszen maga a játékmenet remek és aki kicsit is fogékony erre a műfajra, az nem is fogja hiányolni a sztorit.

A fejtörők eleinte elég egyszerűek, de így szép lassan mindenki megtanulja a játék alapjait. Utána azonban nehezednek a dolgok és egy-egy fejtörőnél bizony alaposan megizzadunk majd. A Q.U.B.E. három környezetet kínál majd: egy fehér, szinte már steril szekció; egy fekete rész villogó kockákkal; egy kopottas laboratóriumi környezet.



A játék egyetlen negatívuma a mentési rendszer, mely néha képes furcsa dolgokra: nem ment rendesen vagy betöltés után egy jóval korábbi állást tölt vissza. Ráadásul nincs manuális mentés, azaz csak az auto-save rendszerre hagyatkozhatunk. Ennek ellenére a Q.U.B.E. egy remek játék lett, melyet minden Portal rajongónak érdemes kipróbálni és nem fog csalódni benne.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • miszterjoe #6
    Nekem bejött. Egy pálya izzasztott meg rendesen, de pár órás játékidőnél hosszabbra senki se számítson. És talán a vége is jó lett.
  • viasz #5
    Mindjárt az első mondatnál elszomorodtam. Azért még biztos kipróbálom.
  • Seth #4
    Fekete humor volt mindegyik részben. Semmi komolyság
  • FoodLFG #3
    Azért az Unreal Development Kit megérdemelt volna két szót. Anélkül ez a játék sem lenne sehol.
  • liberty2 #2
    Humor? Akkor csak a 2-vel játszottál? :) Azért az elsőben nem volt sok humor.
    Mindenképp kipróbálom ezt. Nagyon bejövős a leírás után.
  • lamer the true #1
    A portal nem csak a logikáról szólt, volt benne humor, kis izgalom stb.