Gyurkity Péter

A Nintendo szerint jó ideig maradnak a konzolok

Bár korábban olvashattunk ettől eltérő véleményéket még a szakmán belül is, a Nintendo vezetése mégsem gondolja, hogy veszélyben forogna a hagyományos konzolok jövője.

Április közepén mi is beszámoltunk a Metal Gear Solid sorozat szülőatyja érdekes fejtegetéséről, miszerint a játékok szegmensében belátható időn belül új megoldások veszik át a meglévők helyét, ezzel pedig még a konzolok is eltűnhetnek a háztartásokból, fejet hajtva a szerveralapú fejlesztések előtt. Most a Nintendo háza tájáról ismerhetjük meg a hivatalos véleményt, amely ezzel ellentétes.

A cég elnöke egészen pontosan arról beszélt, hogy mivel a hagyományos, kifejezetten játékokra kihegyezett konzolok továbbra is exkluzív élményt nyújtanak a felhasználóknak, jövőjüket nem fenyegetik az újabb, egyre népszerűbbé váló platformok, legyen szó akár a streaming szolgáltatásokról (ilyen például a Gaikai és az OnLive), vagy a közösségi hálózatokra építő, egyszerű és kevésbé egyszerű alkotásokról. A cégvezető nem tart attól, hogy nekik is ez utóbbi területen kellene saját fejlesztéseket piacra dobni, ezek az alternatívák ugyanis nem fenyegetik meglévő Wii és DS/3DS üzletágat.

A konzolok fokozatos eltűnése mellett érvelők a streaming szolgáltatások univerzális jellegét emelik ki, ezek ugyanis (legalábbis ideális esetben) a kliens eszközétől függetlenül teszik elérhetővé ugyanazt az élményt, vagyis többé nem lenne szükség a konzolok speciális felépítésére, azok hardverére. Az ellentábor viszont arra hivatkozik, hogy a szerveralapú megoldások biztosan nem fogják tudni kihasználni a Wii Motion és a hasonló eszközök előnyeit, így továbbra is létjogosultsága lesz a többek között az új és meglévő mozgásérzékelő kontrollerekhez kapcsolódó konzoloknak. A Nintendo első embere ezt szintén így látja, ami viszont azt vetíti előre, hogy mindenképpen érkeznie kell a konzolok következő generációjának. Nem lenne meglepő tehát, ha a vita a továbbiakban ezen új generáció érkezéséről, annak újdonságairól szólna majd.

Amíg tehát a Nintendo a jövőben sem kíván a közösségi szolgáltatásokra építő játékokat fejleszteni, piacra dobni, addig továbbra is hallgatnak az új eszközökről - remélhetőleg nem sokáig.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Loverman #23
    jaj hát nem olvastad az EPIC-es hírnél hogy nincsenek is kalózok meg warezolók, nem is az ő hibájuk ha nem készül PC-s port, különben is, a játékfejlesztők és kiadók kurva anyját?
  • n3whous3 #22
    1. SZerettem volna egy fair összehasonlítást. Amúgy én meg pl már egy ideje szinta csak originállal tolom, max leszedek egy warezt és megnézem, hogy jó-e...

    másrészt pedig lehet, hogy kicsit túlzó volt az évi 50k, de sokszor ennél többet kell felújításra költeni és 2 évente már általában azért bejön valami.

    Amúgy nem tudom melyik "oldalon" állsz, de így az én malmomra hajtottad a vizet, ha nem kell évente 50k-t költeni, akkor máris behoztam a konzolokkal a hátrányt és ott vagyok, ahol ők árban és még konzolt se kellett vennem. Velük ellentétben, akik ugyancsak fenntartanak egy gépet.
  • zola2000 #21
    "a PC-re a játékok ingyen vannak"

    Jogos, de akkor legalább ne csodálkozz, ha sok játéknál nem jelentenek be pc portot...

    Mellesleg a három konzolom (wii/ds/x360) közül eddig csak x360on lettem letiltva, pedig a másik kettő sokkal régebbóta van meg mint a box, és boxon sem tiltottak volna le, ha frissítettem volna a firmwaret.
  • Cat #20
    "Számoljunk csak: Új gép legyen 150k, majd minden 1 évben 50k ráköltés. Legyen minden második hónapban véve egy új pc-s game ami mostanában 10k-nak mondható. 4 év alatt ez 650 ezer forint. XBOX360 legyen mondjuk 70k, ami odabasz. Minden 2. hónapban egy új játék 16k. Ez 5 év alatt 550 ezer forint."

    Te is tudod, hogy ez az összehasonlítás hülyeség.
    1. PC-t így is, úgy is kell hogy birtokolj, kell a munkához, tanuláshoz, filmnézéshez. Hogyha játszani akarsz, akkor csak egy kicsivel többet kell rákölteni (izmosabb videókártya).
    2. Egy PC-re NEM kell minden évben 50ezret költeni. Ez az érték igencsak eltúlzott.
    (3. Hogy ne köthess bele, ezt csak zárójelben írom, a másik két érv már így is meggyőző: a PC-re a játékok ingyen vannak, és nem kéthavonta egy, míg konzolon meg kell venned, különben letiltanak.)
  • n3whous3 #19
    Igen, az arcade van annyiért. Premium, vagy elitere gondolok, abban legalább van vincsi is.
  • zola2000 #18
    Na igen, nekem meg van egy amd athlon xp 2800am, 768mega ram ilyenek, de mivel nem játszom vele (arra ott a wii meg az x360), elég az.
  • narumon #17
    "Nézd meg te is a géped b*meg, quad proci meg 1 éve felsőkategóriának számító vga és még te beszélsz itt arról, hogy olcsóbb és jobb az, hogy konzolod van? Ne röhögtess már kérlek."

    Nekem elég jó gépem van igen. Ennek ellenére mint írtam is nem állnék neki a gépemen bizonyos játékokat játszani. (mint ahogy filmnézésre sem a gépem használom). Kényelmi szempontok. És én mégcsak csoró sem vagyok. Azt tudom viszont, hogy van olyan barátom aki Xboxon premier játékokkal tud játszani, úgy hogy mellette netre meg munkára egy 5 éves notebookja van amin semmi nem futna el. Nagyon kényelmesen el van így.
  • zola2000 #16
    Egy xbox360 van már 38ezer forintért is újonnan katt (2008ban 45ezerért szereztem az ebayről persze), a jobb helyeken egy konzoljáték is 13ezer, de ahol 16k egy konzoljáték ott a pc játék is 12k, de nem kell mindíg a legújabb játékokat venni, és lehet cserélgetni is a használt játékokat is akár (warez is van, de azt hagyjuk)...
  • fergusonpapa #15
    kockák bmeg..:S
  • n3whous3 #14
    Nézd meg te is a géped b*meg, quad proci meg 1 éve felsőkategóriának számító vga és még te beszélsz itt arról, hogy olcsóbb és jobb az, hogy konzolod van? Ne röhögtess már kérlek.