Berta Sándor

Ausztria - betegségnek nyilvánítanák a játékfüggőséget

A bécsi Sigmund Freud Magánegyetem (SFU) pszichológusai azt javasolták, hogy a jövőben kezeljék a számítógépes játék-függőséget betegségként és a terápiás költségeket a betegbiztosítók állják.

Az SFU és a mainzi Sabine M. Grüsser-Sinopoli Játékfüggőségi Ambulancia munkatársai közösen vizsgálták meg a bécsi fiatalok számítógépes játék-szokásait és a tapasztalataikat egy tanulmányban foglalták össze. A megkérdezett tinédzserek 72 százaléka nyilatkozott úgy, hogy rendszeresen, naponta vagy hetente 2-3 alkalommal játszik a PC-jén. A válaszadók 55 százaléka fiú, 45 százaléka lány volt, átlagéletkoruk 14 év.

"A diákok 12 százalékánál tapasztaltunk beteges számítógépes játék-szokásokat" - jelentette ki Dominik Batthyany, a vizsgálat vezetője a tanulmány bemutatóján. Függőnek a megkérdezettek 2,7 százaléka mondható, az érintettek 90 százaléka fiú. Az ebbe a kategóriába tartozók átlagosan naponta 6 vagy több, hétvégenként pedig 8 órát is játszanak. Ezzel szemben a normális tartományba tartozó játékidő több mint napi 2 óra. Míg a veszélyeztetett csoportba sorolhatóknál ez az érték több mint 4,5 óra.

A játékfüggőség legnagyobb kockázatát az úgynevezett kognitív gyengeségek kialakulása jelenti. A függő tinédzserek komoly koncentrációs nehézségeik vannak például az iskolában, valamint szabályos iskola-félelem alakul ki bennük. "A függő gyerekek általában egy évvel előbb kezdenek el játszani, mint a társaik. S az is elmondható, hogy az ő esetükben gyakran hiányzik vagy nem megfelelő mértékű a szülői kontroll. Sokan valamilyen helyzettől való félelem miatt menekülnek a számítógépes programokhoz, mivel így kikapcsolódhatnak. A céljuk az, hogy először pozitív élményekre tegyenek szeret. Ez az érzés azonban idővel fokozatosan eltolódik és függőség alakul ki" - tette hozzá a szakember.

A függők elsősorban az FPS-, a kaland-, a sport- és a szerepjátékokat kedvelik. Különösen nagy problémát jelentenek a World of Warcraft és a más Massively Multiplayer Online Role-Playing (MMORPG) játékok, mivel a beépített jutalmazási rendszer folyamatos jelenlétet igényel és nem enged szüneteket.

"A célunk nem az volt, hogy azt mondjuk: a számítógépes játék rossz. De el kellene ismerni a programokban rejlő függőségi kockázatokat. Egy következő lépcső lehetne, hogy a kezelési költségeket a betegbiztosítók állnák. Egy terápia ugyanis segítene kideríteni, hogy az adott személy miért lett függő és mik a háttérokok. Szintén megoldást jelenthetne, ha feltüntetnék a PEGI-rendszerben, hogy egy program mennyire alkalmas függőség okozására. Végül a szülőknek csak azt tudom tanácsolni, hogy ne állítsák be ördögtől valónak a számítógépes játékokat. Sokkal többet érnek el azzal, hogy ha időbeli korlátokat állítanak fel, meghatározzák, hogy a gyermekük mikor és mennyit játszhat" - szögezte le Dominik Batthyany.

Az osztrák szakemberek véleményükkel nincsenek egyedül. Idén márciusban alsó-szászországi szakértők már javasolták, hogy az online játékfüggőséget hivatalosan is nyilvánítsák pszichikai betegségnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Julius Caesar #36
    jó van, az osztárkok akkor beszéljenek ha nem zárnak le 25 évre gyerekeket világháborús bunkerekbe, ahol a saját unokájukat megerőszakolják. pffffffffffffff.... FAIL.

    tomcsa4: állítólag freud sok kísérletet meghamiított, attól függetlenül néhány dolgoban nagyon igaza van.
  • alcotb #35
    u.i.: megyek játszani tovább
  • alcotb #34
    kb ezzelis azt akarják elérni hogy f0sni se mehess el engedély nélkül...ezekután mi lesz a következő amit kitalálnak?ha 2x mész kulázni 1 nap akkor kitalálják hogy kulafüggővagy?pöcsség az egész...
  • alcotb #33
    le van sz@rva!tolni kell ezerrel!:D van a világon mindenféle függő...nyomatni kell mindent azt cső!
  • tenkenorman #32
    asszem ezentúl sokat hiányzok a suliból.
  • tenkenorman #31
    én is simán letolok 8 órát nagyritkán ugyan. de han más programom, felálok és elhúzok.
  • gabeone #30
    Ne akar túl okos lenni, mert csak nagyon buta leszel! Tartja az új generációs mondás. Egyszer azt mondják, hogy ne menj a napra, mert káros. Máskor ne ülj a gép elé, mert függő leszel. Tv-t nincs értelme nézni, ez egyértelmű. Ezek az úgynevezett okosok a semmivel keresik a pénzüket. Beszélnek össze-vissza, csinálják a béna statisztikáikat és remekül megélnek belőle.
  • Sinyo70 #29
    szerintem több az mint 12 legalább 20% .. de ezek legalább nem az utcán lógnak és lopkodják a szelepsapkákat ,vagy grafitiznek a házakon...pl a fiam 4-5 éves kora óta játszik pc-n vagy ps en napi több órát is.De amíg ez nem megy a tanulás rovására addig nem hinném ,hogy ez káros.(kitünő tanuló)iskola elött ismerte a számokat és a betüket, az az "átkozott" gép mire rá nem viszi a gyereket....
  • emile zola #28
    én már csak arra vagyok kíváncsi, h mikor fogja az állam a játékokat külön adóztatni, úgy mint az alkohol- és dohánytermékeket
    már látom is magam előtt:
    "a számítógépes játék függőséget okozhat, és súlyosan károsíthatja Ön és környezete egészségét"
    srry de ma pesszimista vagyok
  • Garrett27 #27
    OKs de hol lehet meghúzni a hobbi és a függőség között a határokat?? Ha csak hobbiból nyomja a konzolt, az nem ugyanaz, mintha egész nap hobbiból (!) gyümölcsöt szed a fáról?