Berta Sándor

Betegség lehet a számítógépes játék-függőség

Alsó-szászországi szakértők azt javasolták, hogy az online játékfüggőséget hivatalosan is nyilvánítsák pszichikai betegségnek. Majd minden hatodik 15 éves német fiatal naponta több mint 4,5 órát játszik a számítógépes játékokkal, a kilencedik osztályos diákok 3 százaléka pedig függőnek nevezhető. Ezt állítják legújabb felmérésük adataira hivatkozva az Alsó-szászországi Kriminológiai Kutatóintézet (KFN) munkatársai.

A mostani anyag az eddigi legnagyobb számítógépes játékokra vonatkozó tanulmány. A szakemberek a felmérés során 2007 áprilisa és 2008 októbere között összesen 44 610 iskolást kérdeztek meg szokásaikról. 15 168 diák esetében kíváncsiak voltak az internethasználati és játékokkal kapcsolatos hozzáállásukra is. A vizsgálat célja olyan új módszerek kidolgozása volt, amelyek segítségével a jövőben jobban diagnosztizálható a játékfüggőség. Eddig a függőket depressziósnak minősítették, mert a betegbiztosító csak így fizette ki a kezelések költségeit.

"Az államnak új korhatárokat kell meghatároznia. Ennek során a MMO RPG-k esetében a 12 éves eddigi korhatárt 18 évre kell emelni. A fiatalok jóval több időt töltenek el a PC előtt, mint amennyit eredetileg akartak. Fokozatosan elszigetelődnek, lógnak az iskolából, rosszul alszanak és 12,3 százalékuknak már voltak öngyilkossági gondolatai. Remélem, hogy hamarosan betegségnek ismerik el a játékfüggőséget" - hangsúlyozta Christian Pfeiffer, a KFN igazgatója.

Az elképzelést a winnendeni ámokfutás után támogatja többek között Mechthild Ross-Luttmann alsó-szászországi szociális miniszter is, ugyanakkor a korhatárokat megállapító intézmény, az USK nem lelkesedik az ötletért. Olaf Wolters, a szervezet vezetője úgy vélte, hogy már most is vannak megfelelő ellenőrzési lehetőségek. Ráadásul az is nagy segítség lenne, hogy ha a szülők odafigyelnének a gyermekeikre és tudnák, milyen programokat használ a csemetéjük.

A számítógépes játékok elsősorban a fiúk figyelmét keltik fel, a lányoknál csak az érdeklődési lista hatodik helyén szerepelnek. A fiatalok naponta 213 percig néznek televíziót, videót vagy DVD-t és 103 percet chatelnek. A német tinédzser fiúk 75 százalékának van internethozzáférése, 70 százalékuknak van saját számítógépe, 45,9 százalékuknak fix és 50 százalékuknak hordozható játékkonzolja. A legnépszerűbb játék a Counterstrike (27 százalék), a második a FIFA-sorozat (16,1 százalék) és a Need for Speed sorozat egyik kiadása (11,4 százalék). A World of Warcraftnál ugyanez az érték 9,8 százalék. A lányoknál 22,6 százalékkal a The Sims legnépszerűbb, a második a Singstar (6,8 százalék) és a Need for Speed (4,8 százalék).

A tiltások és a korhatár-szigorítások ellen emelte fel ugyanakkor a szavát a Német Kulturális Tanács, amelynek vezetője, Olaf Zimmermann szerint a kérdést nem lehet fehéren-feketén nézni. A lövöldözős játékok betiltása helyett pedig inkább társadalmi párbeszédre és az oktatás megváltoztatására van szükség. Emellett fontos, hogy a fiatalok megtanulják a tiszteletet és nagyobb figyelmet kapjanak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • petivok13 #39
    köszönöm a válaszokat! azért tanulok is, de a játékkal nem tudok leállni annyira jó:) de azért tartok mértéket.
    petike23: van külön topik is, ott ajánlanak oldalt.

  • petike23 #38
    Sziasztok!
    Street Fihter 4-hez tud valaki kombókat?:)
  • Falcon87 #37
    Nem, az a baj, hogy ezt tizenhárom évesen csinálod. Inkább tanulj ;) Természetesen játsz, de tanulj. A korodban még az az elsődleges :)
  • bermuda3 #36
    ha nem megy a tanulás rovására és nem fogsz élőben is street fighter-kedni, és nem érdekel a szemed épsége vagy hogy keveset mozogsz akkor nem :)
  • petivok13 #35
    vajon én is függőnek számítok? pár napja kaptam meg a street fighter 4et, azota minden nap, ahogy vége a sulinak megyek haza, és leülök elé, és estig játszom folyamatosan. ez baj?
  • bermuda3 #34
    jó, én is sokat játszok neten... klánháború vagy 5 szerver, travian és west meg 3-3 szerver, plusz metin2-ben van 4 karakterem, és nem online játékok is szóba jönnek. vergődök fotosoppal, videót vágok, msnezek és sorolhatnám. DE! kb minden második nap órákat edzek kint a szabadba, úgyhogy nem érzem magam "bűnösnek". csak a szememet féltem... :\
  • morden #33
    Szerintem mi nem egyről beszélünk , én a kemény fizikai, mentális , szociális leépüléssel járó függőségről írok és nem pár hétig esetleg hónapig hobbyjátékosról. Ha csak a szülők lennének a hibásak és rájuk lehetne kenni mindent és mondjuk lenne egy szülő tesz amin csak a tökéletes szülők mennének át , akkor nem sok gyerek lenne szerintem :D

    kokler69: miért is nem halt ki , mert olyan felvilágosító kampányba kezdett minden fejlett ország , hogy meg tudtuk akadályozni a terjedését mert FELFOGTUK IDŐBEN A VESZÉLYT ÉS NEM AZON VITATKOZTUNK , HOGY VAN-E EGYÁTALÁN VESZÉLY...
  • WilliamMcKinley #32
    Foglalkozik.. na ja erőteljesen söpri a szőnyeg alá. Nem hiszem el hogy Németországban is a "játékfüggőség lenne a legnagyobb probléma, sokszor sokan leírták már hogy a szülők ebben a kulcs, nem pedig az hogy most jaj betegség. Sok ember vállal annélkül gyereket hogy fogalma lenne arról hogy mit vállal, ezek a szülők igazából maguk is gyerekek, megkapják a játékot amit babusgathatnak és évek elteltével már csak egy szükségtelen rossz lesz, mehetnének a ládába vagy a kukába, de nem lehet.... Szerencsésebb eset ha még a játékba menekülnek. Csak az sem jó, mert a kinőtt játéknak szépen a polcon kellene ülnie, vagy pincében ha már nem kidobható.
    Magyarul tényleg a szülőknél kell keresni a betegséget, a tünet az nem betegség.

    Akik meg szimplán élvezik és szeretik ezeket a játékok és kinőnek belőle abból sok baj nem lehet, úgy is jön majd egy csaj aki megdobogtatja azt a szivet. :)
  • Kokler69 #31
    jajj..azt is mondták már hogy az emberiség 2000-re kihal az AIDS-tól..
  • morden #30
    OFF: Az alkohol is drog rádaásul nagyon addaktív és rendkívül pusztító fizikailag , meg merem kockáztatni , hogy a jelenlegi szociális rendszerünk 60-70% valamilyen formában foglalkozik az alkohol okozta problémákkal. De az alkohol nagyon jól jövedelmező rövid távon és olyan mélyen épült be a társadalomba , hogy teljesen elfogadott lett, nem nagyon szabályozza semmi a mértékét. Szóval foglalkozik vele nagy rakás ember , csak a szőnyeg alá van söpörve ,ON: a netfüggés is hasonló "járvány" csak nem foglalkozik vele szinte senki és még azon vitatkozunk , hogy étezik-e . (kicsit olyan az érzésem mint a globális felmelegedéssel kapcsolatos vélekedés , pár évvel ezelőtt még sokan tagadták , hogy nincs is ilyen meg minek rémhíreket terjeszteni , de ahogy jelenleg állunk , 20 év múlva nem kell Tunéziába menni ha sivatagi homokot akarunk látni.)