MTI

Új korszak a játékok világában

Új korszak köszönt be a játékok világába: a játékipar már nem az Xbox 360-ról, PS3-ról, Nintendo Wii-ről, vagy bonyolult számítógépes játékokról szól kizárólag, egyre elterjedtebbek ugyanis a Facebookba integrált címek, vagy a böngészőkben található, kevésbé komplex, vagy nem nagy gépigényű programok, amelyek fejlesztési költségei minimálisak.

Mindennap több millió ember játszik játékkal anélkül, hogy bekapcsolná a játékokra szolgáló konzolgépét, vagy felinstallálna egy külön szoftvert. A független játékipar igazi reneszánszának lehetünk szemtanúi: ezek a szórakoztató szoftverek egyre őrültebb iramban terjednek el a Facebookon, az internetes böngészőinkben, vagy a mobiljainkon. "Arra várok, hogy mikor valósul meg végre a játékipar "Blair Witch Projectje" - nyilatkozta Gareth Davis, a Facebook játékrészlegének vezetője a BBC hírszolgálatának.


A hasonlat szerinte azért találó, mert az említett film esetében független filmesek alkotásai kerültek be a tömegfilmek világába. A független játékvilág bizonyos címei pedig szerinte hasonló módon hódítják majd meg a játékos kedvű nagyközönséget. Davis úgy véli, hogy egyfajta visszatéréssel találkozhatunk a gyökerekhez. A játékipar még az ősidőkben garázsfejlesztésekkel indult és később, szép lassan vált olyan iparággá, amelynél több éven keresztül, dollármilliók befektetésével és több száz ember alkalmazásával fejlesztik ki a különféle játékokat.

"Most azonban ismét a független játékpiac újabb fellendüléséről beszélhetünk, ahol alig néhány programozó dob össze egy játékot" - magyarázta Davis. Szerinte az új trendnek köszönhetően akár pár ezer dollárból előállított szoftverek is bestsellerré válhatnak a jövőben. Az egyik olyan játék, amelyik szerinte útmutatóul szolgálhat a független játékok fejlesztői számára, nem más, mint a World of Goo: egy egyszerű puzzle játék, amely PC-n, Mac-on és Linuxon is egyaránt hatalmas sikert aratott. Ezt a játékot kevesebb mint 10.000 dollárból (2,2 millió forint) alkották meg (miközben egy "nagyipari" játék fejlesztési költsége manapság akár az 50 millió dollárt is elérheti), és már rengeteg példányt sikerült értékesíteni belőle.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)