MTI

Virtuális pénzért raboltak ki Kínában egy férfit

Három évi börtönbüntetésre ítélt egy kínai bíróság egy férfit, aki három társával együtt virtuális pénzért, illetve online játékbeli előnyökért megverte egy internetkávézó felhasználóját.

A támadók 100 ezer jüan (3 millió forint) értékű virtuális pénzért, illetve játékbeli eszközökért bántalmazták a férfit. A többi bántalmazó ügyében a perek még folyamatban vannak.

Kína gazdaságának meghatározó üzleti ágazata az online játékokon belüli virtuális javak kereskedelme. A kínai internetkávézók tele vannak az olyan fiatal játékosokkal, akik szinte egész napjukat a világszerte népszerű internetes közösségi szerepjátékokkal töltik pusztán azért, hogy hosszú, monoton és fáradtságos munkával szedjék össze a játékbeli kincseket, amelyeket aztán valódi pénzért adnak el internetes bankrendszerek segítségével a többi játékosnak. Innen is származik a World of Wacraft játékból elterjedt "kínai farmer" kifejezés, amely nem valódi földművelőkre vonatkozik, hanem ezekre a játékokban robotoló fiatalokra.

A bűnügyben ellopott virtuális pénzegységet "QQ"-nak hívták, amelyet a Tencent nevű kínai internetes portálon lehet megvásárolni. Ezért a speciális, kifejezetten a játékokban felhasználható pénznemért lehet virtuális aranyhoz, fegyverekhez, vagy más eszközökhöz jutni. Az üzleteket egy külön a Tencent részére kialakított chat-rendszeren keresztül beszélik meg a kínai farmerek és leendő "üzletfeleik". Az ügynek a kínai gazdaságra is kiható jelentőségét jól jellemzi, hogy a Tencentnek nem kevesebb mint 377 millió felhasználója van jelenleg, a kínai farmerek által megkeresett pénz pedig a tavalyi évben 245 milliárd forintnyi összegre rúgott.

A felhasználók gyakran tárolják QQ pénzüket privát internetes számlákon. A QQ pénzt valódi pénznemekről lehet átkonvertálni, ám a visszaváltásra már nincs lehetőség. Az ilyen módon számlákon őrzött QQ összértéke üzleti elemzők szerint 213 milliárd forintnyi is lehet. Jelenleg semmilyen törvény sem védi a virtuális javakat világszerte, így Kínában sem. A fenti ügyben eljáró kínai bíróság szerint ebben az esetben mégis szükség van erre, ugyanis az áldozat idejét és valódi pénzét is arra áldozta, hogy ezekhez hozzájusson. Az ügy akár precedenst is teremhet és kihathat a nemzetközi joggyakorlatra is, így a virtuális pénznemek a jövőben nagyobb biztonságban lehetnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mousee #13
    hülye, itt van a cikkben... -.-

    Elolvastam ám mielőtt kommenteltem...tényleg....őő..izé :D
  • mousee #12
    :DD

    Amúgy meg volt egy ilyen cikk is (talán még vmikor a tévében), hogy kis kínai emberkék azzal keresik a kenyerüket, hogy wow-ban alapanyagot farmolnak, és utána ebay-en eladják jópénzé'. Persze sok hülye lusta emberke meg lazán kidobálja rá a pénzt... Tehát igaz, hogy nem kézen fogható, de ugyanakkor mégis :)

    (Ha erre is adót vetnek ki, én sírva fakadok)
  • vincuska #11
    Cateran: egy adott szubkultura tagja peldaul egy 100 eve keszult zongoraert tobb szazezer forintot kiadna.
    pedig mit er az nekunk, ugye? csak egy csomo osszeszogelt deszka, amit ha utogetsz hangot ad ki. jo lesz tuzelofanak, mert azon legalabb kajat tudok magamnak sutni.

    bezzeg az hogy mi itt forumon fikazzuk a virtualis jatekosokat, az mennyire valos... nyomok egy del-t es elpusztul a vilagod!

    amugy ha mar a virtualis vagyont torvenyes kereteken belul is vedelmezik, mikor jutunk el arra a pontja amikor adóznunk is kell utanna? ;-)
    "- te miert Age of Conanozol?"
    "- mert ott csak 20% az AFA, es a biztositasom allja a repairt... nem 25% mint azon a rohadt WOW-on, ahol meg a mountra is uj adókat kell fizetnem mert nem vagyok exalted UD-ben..."
    "- milyen igaz... nekem is megemeltek a biztositasom, miota fullos a dungeon set-em"
  • n0k0m #10
    Cateran akkor gondolkozz el azon, hogy hany ember dolgozik mezogazdasagba illetve iparba, amik konkret kezzelfoghato "dolgokat" eredmenyeznek. A tobbi ember gyakorlatilag semmit nem csinal, csak fogyaszt.

    A kapitalizmus ilyen kezzel nem foghato dolgokra epul. Es mostansag ez kezd is visszautni mondjuk.
  • Cat 02 #9
    Az lehet, de ha utána eladod több 10ezerért, akkormár mégiscsak ér valamit :)
  • Szefmester #8
    ez csak részben van így.. sajnos megtalálják a módját hogy ezt online aukciókon valódi pénzre cseréljék.. hisz sokan inkább megveszik mintsem megdolgozzanak érte..
  • bigjoe #7
    A QQ-val el lehet menni qqtyinba zabot hegyezni.. ;o)
  • cateran #6
    Nem..csak az adott szubkultúra hülyéinek ér annyit,valójában az értéke 0 azaz 0 Ft!
    1 virtuális világban max virtuális dolgokat tudsz venni,ezek a dolgok nem léteznek (persze ki lehet próbálni,hogy a mesebeli pénzeden vett mesebeli kaja mennyire laktató..)
    Frászt tudok kapni,amikor valaki arra veri magát hogy pixelbabácskájának új pixelruhácskája van,miközben ő meg úgy néz ki,mint 1 utolsó koldus...
  • bakagaijin #5
    Az hogy _egy egység_ mennyit ér az tökmindegy, a lényeg hogy mit tudsz belőle venni. Itt egész konkrétan 3 millió forintnyit loptak el az embertől, amiből azért már elég sok minden kijön. Nem biztos hogy örülnél ha ekkora értéket lopnának el tőled pár perc alatt... megtarkítva pár véraláfutásos folttal, törött bordával.
  • Narxxis #4