Gyurkity Péter

Metaplace - építsd fel virtuális világod!

A sokszerűségre, a felhasználók fantáziájára épít a bétafázisban járó platform, amely mindenki számára lehetővé teszi, hogy percek alatt összedobja saját virtuális világát.

A Metaplace névre keresztelt fejlesztés nem új jelenség a virtuális világok szegmensében, hiszen tavaly októberben lépett a zárt béta fázisába, az idei évben pedig a fejlesztők reményei szerint elérhetik a nyílt bétát. A cél egy olyan univerzális platform létrehozása, amely a lehető legkönnyebb és legegyszerűbb módon biztosít megfelelő kezelőfelületet és keretrendszert a felhasználók számára a primitív online találkahelyek megalkotásától a kiterjedt régiókkal és komplex gazdasággal bíró világok összeállításáig.



A kezelőfelület maga ismerős lehet, hiszen a fejlesztés alapvetően két dimenzióra, valamint a felhasználók által nap mint nap igénybe vett böngészők funkcióira épít - nem véletlenül, tekintettel a flash alapú játékok hihetetlen népszerűségére. Itt azonban az elsődleges feladatunk nem a korlátozott játéktér felfedezése és az egymással való interakció, hanem saját virtuális világunk létrehozása, a terraformálás, a belső rendszerek kidolgozása, valamint azok összekötése. A megjelenítés miatt természetesen hamar korlátokba ütközhetünk, ám a készítők (így a Sony háza tájáról ismerős Raph Koster is) úgy vélik, hogy ez nem lehet akadály a komplex világok megalkotásában.

Elmondásuk szerint jelenleg több mint 25 ezer világot tartanak nyilván (ez mind a bétatesztelők munkájának eredménye), ezek többsége azonban pocsék és üres tér. Idővel megugorhat a valóban értékes és összetett alkotások száma, amely az érdeklődés további növekedését eredményezheti majd. Fontos szempont, hogy a készítők beleegyezése esetén a munka eredménye mások által is felhasználható, így egymás alkotásait gyorsan integrálhatják saját világunkba. Példaként említik a chatrendszert, valamint a BabelFish alapjaira építkező automatikus fordítókat, amely rögtön tálalják a kész szövegeket.

Koster maga az oktatási intézmények és szervezetek kiemelt érdeklődésére számít, amely megalapozhatja a sikeres jövőt. A platform szerinte inkább a Second Life-ra hajaz, természetesen a megjelenítés kivételével, azonban a játékosok itt talán még nagyobb szabadságot kapnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)