Gyurkity Péter

Superstruct: ötletek a katasztrófák elkerülésére

A fejlesztők elégedettek az öt nagy világkatasztrófa elkerülésére koncentráló Superstruct terjedésével és népszerűségével - ötletek ezrei érkeztek be a novemberben véget érő játék részeként.

Szeptemberben már beszámoltunk arról, hogy az online multiplayer játékok (amelyek egyik divatos válfaja az MMORPG) szegmensében egyre több alkotás foglalkozik saját bolygónk várható jövőjével, az esetlegesen bekövetkező nagy katasztrófákkal. A Superstruct is ezen fejlesztések közé tartozik, ám készítői egyszerre öt globális fenyegetéssel szembesítik a játékosokat, akiknek érdekes és hasznos ötletekkel kell hozzájárulniuk a közös tudásbázis kibővítéséhez, valamint a szükséges intézkedések kidolgozásához.

Az azóta eltelt idő nagyon is termékenynek bizonyult, a fejlesztők elmondása szerint ugyanis eddig több mint 5 ezer aktív érdeklődőt regisztráltak a hivatalos oldalon, ezek mindegyike pedig több ötlettel igyekszik hozzájárulni a remélt sikerhez. Elsődleges céljuk a 2042-re előrevetített globális katasztrófa elkerülése, vagy legalábbis kitolása, amely a beérkezett ötletek nagy száma és tartalma révén részben már sikerült is - a fejlesztők úgy ítélték meg, hogy a tudásbázis bővülése révén a vég immár minimum 6 évvel később, 2048-ban fog bekövetkezni. A játékosok november 17-ig küldhetik be ideáikat, ezt követően a játék első fordulója lezárul, hogy kiértékeljék az eredményeket és kihirdessék az összesített állást.


Az öt nagy probléma a következő: rohamosan romló népegészség és az ehhez kapcsolódó járványok, összeomlóban lévő élelmezési rendszer, az energiatartalékok és nyersanyaglelőhelyek kimerülése és az ezzel járó konfliktusok, a polgárjogok fokozatos leépülése, valamint az óriási tömegek mozgása, a legújabb népvándorlás. Ezen szcenáriókra kell valamilyen választ találniuk a játékosoknak, mostanra pedig minden egyes témát illetően több száz potenciális útiterv áll a fejlesztők rendelkezésére. Utóbbiak nagyon is elégedettek a részvétellel, a beérkező válaszok száma és tartalma ugyanis arra utal, hogy a játékosok nagyon is komolyan veszik ezen kérdéseket és a valós életben is foglalkoztatja őket a téma.

A készítők a Cnetnek adott nyilatkozatukban leszögezték, hogy bár az emberiségnek minden bizonnyal több mint 40 év áll még a rendelkezésére, nem árt, ha ezen problémákra már most megpróbálunk valamilyen megoldást találni, és legalább beszélünk a fontos kérdésekről. A Superstruct a külső szakértők szerint is sikeres kezdeményezésnek számít, és a közeljövőben várhatóan több hasonló fejlesztés érkezhet az MMO-szegmensben. Ezek szereplése mutatja majd meg, hogy mindössze az újdonság varázsáról, avagy a tömegeket valóban komolyan érdeklő témáról van szó.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MEdievil #14
    1. Akik támogatják a robbantással mindent meg lehet oldani elvet remélem az első sorból néznék tervük beteljesülését :) (jobban belegondolva lehet ők járnak jobban...)
    2. Miből gondoljátok hogy most nincs kimosva és propagandával tömve a feje mindenkinek?! Kicsit körbe kellene nézni és ha még a politikát nem is vesszük figyelembe ott vannak a reklámok vagy az elvárások amit a modern kor támaszt.
    3. Én minden pénzem feltenném arra, hogy Madmax (Fallout) szerű jövő vár ránk mintsem Star Trek.
    4. Az emberek baj esetén nem fognak másokra gondolni és farkas törvény lesz maximum a kis szűk körükben bízhatnak.. elég hamar elfogy az emberség ha az utolsó konzervről van szó.
    5. Bár csak ne így lenne de én nem bíznék az emberekben és az első lennék aki inkább a leendő feleségem-gyerekem-testvéremnek adnám inkább a kaját és a kőbaltámmal verném be a fejét aki megpróbálná megakadályozni vagy veszélyeztetné.
  • NorbyI #13
    Nem értem minek tönkretenni a már megépített infrastruktúrát.
    A nitrogénbomba bőven megfelelne a célnak. :D
  • Blas109 #12
    ttttom: 1kert/közösség aztán a hatékonyság növeléséért 1-2 nagyobb "kert" mondjuk régiónként vagy megyénként és már elindultál azon a folyamaton aminek köevetkeztében kialakult a mostani gazdaság,termelési rendszer:)

    egyébként a H-bomba dolog szerintem se működne....hogy döntöd el ki haljon meg és ki ne?pénzfeldobás?
  • tttttom #11
    Ha vissza zuhanánk a középkori szintre az emberek el kezdenének elbutulni, ha esetleg oktatás megszünne...

    +Rögtön vissza is zuhanánk 2-3-4 generáció után egy sötét korba ahol tuti, hogy mindenkinek kimosnák az agyát néhány kitalált vallási maszlaggal ilyen külön önjelölt papok...akik minden lököt dolgot elpapolnak oszt dobod nekik a pénzt...
  • tttttom #10
    Amikor ezeket írtam ezek voltam a fejembe :D

    Ja a kertes részt nem ugy értem, hogy 1 kert/ember...

    hanem 1 kert/közösség oszt ott közösen megtermelnék ennyi :)
  • metaljesus #9
    drasztikus, ÉS nem igaz.
    a világ legnagyobb városainak letarolása után a népesség csökkenne mondjuk 1 milliárddal, legfeljebb (persze attól függően hogy milyen városok számítanának nagynak).
    amellett, hogy nem sok problémát oldana meg, ez okozná a legtöbbet. a teljes nagyvárosi infrastruktúrák elpusztítása visszavetné a világot kábé az 1800-as évek szintjére. nyilván a nem érintett területeken még ott virítana a nappaliban a hitelből vett plazma, meg a vadiúj suv a garázsban, de a világkereskedelem, a pénzügyi piacok, az ellátási láncok majdnem teljes pusztulása után szerintetek ez meddig tartana?
    jobban belegondolva, az 1800-as évek szintje még egy szerencsés kimenetel lenne, inkább középkori állapotokat tudnék elképzelni modern környezetben.
  • HarryProf #8
    Drasztikus, de igaz...
  • Sanyix #7
    A megoldás egy-egy hidrogénbomba a világ legnagyobb városaiban... egy kis népességcsökkenés után semmi gond nem lenne, szép szóval úgysem lehet semmire sem menni.
  • Lordboxi #6
    ttttttom, szted van annyi hely a földön, hogy mindenki kapjon egy saját kertet, ahol megtermelheti magának a szükséges javakat???????????? Ezt nem gondolhattad komolyan..... És persze ha megszünnek a gyorskajáldák akkor nem lessz több kövér ember, hogyne
  • tttttom #5
    Megoldás szerintem: Mindenkinek legyen saját kertje oszt termelje meg ott mindenki a kaját oszt jónapot. :D

    Megszüntetni az ilyen gyors kajáldákat is azért van az a sok beteg hízott emberke... :D