Gyurkity Péter

Muxlim: virtuális világ muszlimoknak

Elkészült az első, kifejezetten muszlimoknak szánt virtuális világ, amelynek készítői inkább az életstílust, mintsem a vallást helyezik előtérbe - ez nem biztos, hogy elég lesz a sikerhez.

A Muxlim Pal névre keresztelt játék a webböngészőn keresztül jelenik meg (mint oly sok vetélytársa), és elsősorban The Sims-alapokra építkezik. Készítői azonban kiemelik a platform szociális jellegét, a játékosok közötti interakciót, egymás tevékenységeinek megfigyelését (természetesen a szokásos kapcsolattartáson és diskurzuson kívül).

A virtuális világ egyelőre nem túl kiterjedt, hiszen mindössze egy tengerpartot, egy nagyobb arénát, valamint egy bárt foglal magába. A prémium tartalmakért előfizető játékosok azonban saját privát szobákat hozhatnak létre - nyilván innen származik majd az a bevétel, amely a készítők reményei szerint meghozza fejlesztés költségeit és talán némi profittal is megjutalmazza majd őket. Kérdés, hogy miben különbözik a Muxlim Pal a hasonló megoldások tömegétől - a fejlesztők elsősorban a nyugati országokban élő muszlimoknak ajánlják azt, kiemelve, hogy az általuk folytatott életvitelhez illeszkedik az alkotás.


Mohamed El-Fatatry, a Muxlim.com alapítója elmondta, hogy nem elsősorban a vallásra, hanem az életvitelre helyezik a hangsúlyt, eddigi felméréseik ugyanis arra utalnak, hogy az alapvető tételek közös tiszteletén túl a közösség nagyon is eltérő, indivídumokból áll, szó sincs tehát arról, hogy teljesen homogén lenne a muszlimok tömege. Játékukat főként az egymás közötti kommunikáció elősegítésére ajánlják, beszélgetésekhez, társaságok kialakítására, a nyilvános és privát szobákon keresztül (amiben nyilván örömmel részt vállalnak majd a CIA munkatársai is, az állami szintű paranoia jegyében).

Az egyelőre kétséges, hogy a muszlim életvitel kihangsúlyozása elég lesz-e az üzleti sikerhez, bár nyilván ez lenne az alkotók elsődleges célja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • degenerator #9
    és ha az előfizető nem utalja a pénzt idejében, izraeli harckocsik tapossák el az online házát, és a karakteréből egy pép marad a lánctalpon.
  • Rexhawk #8
    "egyes hitetlen meggyilkolásáért, tömeggyilkosságért pedig szintugrás a jutalom."
    valódi vagyonline gyilkosságokért? :)
  • archkoven #7
    Nagyon hiányos a cikk!
    A tengerpart és a bár mellett ugyanis elkészült már a terrorista kiképző tábor is ahol a játékosok különböző hasznos fejlesztéseket hajthatnak végre, egy sikeres terrorakció pedig a játékost bónuszpontokhoz juttatja.
    Plusz pontok járnak minden egyes hitetlen meggyilkolásáért, tömeggyilkosságért pedig szintugrás a jutalom.
    Különösen érdekes fícsör lesz, hogy a leleplezett női játékosokat (ugyanis csak férfiak regisztrálhatnak) megkövezheti az őt leleplező, figyelmes játékos.
    A hős életerejét imádságokkal növelhetjük, de ez magától fogy és egy bizonyos szintnél csak öngyilkos merénylők beszervezésével juthatunk tovább.
    Az a játékos pedig aki feláldozza a karakterét öngyilkos merénylet céljára, a virtuális paradicsomba kerül, ahol 72 szüzzel kell szintidő alatt szexuális kapcsolatot létesítenie. Siker esetén magas papi rangban kerül vissza a játékba, máskülöben végleg elveszíti a karakterét.
  • FoodLFG #6
  • kernerster #5
    muslim1:...and i would like to blast myself in Washington?
    muslim2:city or the state?
    muslim1:city
    muslim2:please stay where you are, the cia agents are going to you. You have the right to hire a lawyer...
  • ffxi #4
    Biztos kirekesztettnek érzik magukat nyugaton. Ezért létre kell hozni "online negyedet".

  • ntom #3
    "bár"? tudtommal tiltott az alkoholfogyasztás, jó hely lehet.
    vagy inkább ópiumbarlang? :)
  • Anomaly #2
    Na kiugrok az ablakon hátha akkor felébredek...
  • Chocho #1
    Dzsihád online?