Gyurkity Péter

Regisztrálniuk kell nevüket a kínai MMO-játékosoknak

Az előfizetéses MMO-játékok esetében megszokhattuk, hogy teljes nevünkre is kíváncsiak a készítők (ez a fizetési kötelezettség miatt érhető), ám Kínában a kormányzat kötelezi a játékosokat nevük regisztrálására.

A távol-keleti országban még bejelentették, hogy a népszerű internetes játékokat használók kötelesek teljes nevüket megadni a kormányzati adatbázisban, amely ily módon bizonyos értelemben nyomon követi őket. Bár korábban az elképzelés nyilvánosságra kerülését éles kritika fogadta, a jelek szerint ez nem hatotta meg a törvényhozók szívét, akik főleg a függőség ellen szeretnének küzdeni a megoldással.

A rendelkezés értelmében bárki, aki MMO-játékokban akar részt venni az országban, köteles teljes nevét megadni a kormányzat által működtetett központi adatbázisban. A játékokat üzemeltető cégek szintén lépni kényszerülnek, adatbázisaikat ugyanis meg kell nyitniuk ugyanezen rendszer előtt, hogy a meglévő, korábban regisztrált játékosok se maradjanak ki a szórásból. Ennek elmaradása komoly következményekkel járhat - a kormányzat illetékesei nem mulasztották el megjegyezni, hogy az elmúlt hónapokban 4 cég volt kénytelen véget vetni működésének az ellenkezés miatt.


A megoldás egyáltalán nem számít újnak Kínában, hiszen hasonló program már létezik a blogok, az online zenei, illetve a mobiltelefonos rendszerek esetében - nyilván éppen ezért is váltott ki ellenkezést a felhasználók részéről, különösen a felnőttek körében, akik az ellen tiltakoztak, hogy ily módon összemossák őket a függőségre sokkal inkább hajlamos tinikkel. A törvényjavaslat azonban ellenállás és komoly változtatás nélkül átment, mindössze annak nevét módosították, hogy jobban elkülönítsék a nem túl népszerű hasonló megoldásoktól.

Jól példázza a kínai szigorúságot az online függőséggel kapcsolatban, hogy 2007 során az országban több egyetem megtiltotta elsőéves diákjai számára saját számítógépek alkalmazását az intézmény területén belül. Az illetékesek azzal érveltek, hogy a fiatalok sok esetben nem tudják kontrollálni magukat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kojiro #25
    Na igen, ez a cikk erről kéne szóljon, meg így kéne legyen megírva.
  • kvp #24
    Masik fontos elem, hogy az mmorpg-k nem csak illegalis munkara hasznalhatoak, hanem allamellenes (ertsd: demokratikus) kommunikaciora is. A legtobb mmo eseten nincs mod minden zart koru beszelgetes megfigyelesere, ezert nehany csoport jellemzoen ezen a feluleten beszeli a vilagrol alkotott velemenyet. Anno az elso mud-ok is a chat feluletekbol fejlodtek ki. Erre meg az amerikaiak hivtak fel a kinaiak a figyelmet, terroristakat emlegetve. (anno valaki ezen a forumon azt mondta, hogy ha valaki wow-ozik akkor semmi eselye hogy barmit is csinaljon irl, ezert jobb lenne ha inkabb fizetnenk nekik a elofizetest)

    A gazdasagi szempontokat mar tobben emlitettek, es ez a fekete munkasokbol allo tomeg kezd kina szamara nem csak kellemetlenne valni, de alapvetoen semmi hasznot sem hoznak a kinai (kommunista parttag) nagytokesek szamara.
  • Kojiro #23
    ni hao
  • Narxis #22
    Ezt nem tudom, hogy sikerült összehoznod.. :S Én csak egy jellem beli hibájára mutattam rá, nevezetesen, hogy neki kell a WoW, hogy ne drogozzon, legyen alkoholista stb. Ez az akaraterő teljes hiánya. Én is WoW-oztam, pár hónapja hagytam abba teljesen, de még mindig nem drogozok, sőt, a sör se lett finomabb. :(
  • xizor #21
    Hát nemtom, én ahány wowost ismerek ők csak tanulás helyett wowoznak, ugyan annyit isznak/füveznek mint mi.
  • archelf #20
    Senki nem látja a lényeget?
    Kínában az MMO (játszás/játszatás) iparág. Egyszerűen csak az adókerülést akarják visszaszorítani ezzel (főleg a goldminer cégekét) de nem mellesleg a szerencsétlen - bagóért "dolgozó" - napi 18 órát játszó játékosokét...

    AE
  • Komolytalan #19
    Aki bűnt követ el azt ítéljék el. Aki nem tudja elvégezni a munkáját, azt rúgják ki. Aki nem tud tanulni, azt buktassák meg.
    De! Akiről úgy gondolja pár agyturkász néhány megalapozatlan elmélet alapján, hogy bűnt követhet majd el, illetve rosszul fog tanulni/dolgozni, azt azért nem kéne előre keresztre feszíteni.
    Ha az agyturkászoknak felajánlanának 1 fogadást: ha egy adott MMO játékosból 5 éven belül vagy gyilkos, vagy munkakerülő lesz, vagy kibukik az iskolából, akkor kap 1 milliárd dollárt, de ha nem, akkor nagyközönség előtt, mások okulására elvágják a torkukat - valószínűleg egy se vállalná. Pedig a tanulmányokban olyan szépen le tudják írni a "valószínű", "egyenes út", és hasonló maszlagokat azért, hogy a hőn áhított tudományos fokozatot végre megkapják. Maszlag az egész, papírpazarlás, nem több.
  • Komolytalan #18
    Mé, inkább maradjon ott túlórázni, hogy a multi tulajdonosai minden ujjukra másik luxuskurvát húzhassanak abból amit termel 3 üveggyöngyért? Inkább érezze jól magát az életben, dolgozzon amennyit muszáj. Így lesz normális ember, nem ha arról kezd beszélni egy szaros alkalmazott hogy "a cégem" így, "a cégünk" úgy, és hogy ez milyen fontos az életében.
  • Komolytalan #17
    Azért érdekes, hogy azon megy az agyalás, hogy az MMO játékosokat regisztrálják, de mondjuk drog, pia, bagó, kurvák hadd legyen mind legális, a lényeg hogy jövedéki adót fizessenek utána az igénybe vevők. Először nyilvántartás, utána meg adó - ez szokott a sorrend lenni.
  • Archenemy #16
    Én is túl sokat MMO-ztam, és szétrobbant az agyam.