Berta Sándor

Ezúttal Új-Zélandon tiltottak be egy játékot

Csak alig néhány nappal ezelőtt adtunk hírt a Kutyaszorítóban (Reservoir Dogs) nevű, Quentin Tarantino által rendezett filmből készített és azzal azonos címet viselő játékról, a programot máris betiltották Új-Zélandon.

A film ma már Tarantino klasszikusának számít és a játék szeretne hasonló népszerűségre szert tenni. Mint ismeretes, a játékban - ahogy a filmben is - öt egymást egyáltalán nem ismerő férfi áll össze egy tökéletes bűntény elkövetésére. Olyan szinten ismeretlenek egymás számára, hogy csak egy-egy színnel azonosítják magukat. Mindent a legapróbb részletekig kidolgoznak, de a rablásból vérfürdő kerekedik, mivel a rendőrség rögtön ott terem. Egy az öt közül besúgó, no de melyik? Ezt és más kérdéseket boncolgat a film és a játék is.

Úgy tűnik azonban, hogy Új-Zélandon vagy nem kedvelik Tarantinót vagy nem igazán érdekli a politikusokat az új játék, mert nem szeretnék, hogy ha a kérdésekre bárki is választ kapna. Ennek tudható be, hogy a helyi vezetők nemes egyszerűséggel betiltották a programot. Korábban hasonló döntést hoztak az ausztrál hatóságok is. A New Zealand Office of Film and Literature Classification nevű játékpiac-felügyeleti szervezet alig két héttel az ausztrál határozat után döntött.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A hivatalos indoklás szerint a játék alkalmas arra, hogy erőszakos és brutális cselekedetek végrehajtására ösztönözze a fiatalokat és a felnőtteket egyaránt. A programnak ugyanis az egyik fő célja, hogy minél több rendőrt öljünk meg, de lehetőségünk van a hat bűnöző egyikének bőrébe bújva túszszedésre is, a túszokat pedig molesztálhatjuk is, így kényszerítve a rendőröket a fegyvereik eldobására. Ezután kivégezhetjük a rendőröket, és akár őket, akár a túszokat megkínozhatjuk. Egyszerűen fejbe lőhetjük őket vagy egy cigarettával kiégethetjük a szemeiket, levághatjuk az ujjaikat vagy a füleiket. Eközben az áldozatok teljesen élethű módon az életükért könyörögnek.

"A gyilkosságokat le lehet lassítani, így pontosan látni lehet, amint egy golyó becsapódik az emberekbe, majd kijön a testükből. De láthatjuk azt is, ahogy a vér spriccel" - nyilatkozta Bill Hastings főcenzor. A játékot kiadó Blitz Games szóvivője ezzel szemben csak annyit mondott: a Kutyaszorítóbant végig lehet vinni egyetlen gyilkosság nélkül. Nos, az új-zélandi szakemberek úgy gondolták, hogy várhatóan a játékosok jelentős része nem ezt az utat választaná.

Nem ez az első eset, amikor betiltottak egy játékot. Korábban hasonló okokból került feketelistára például a Manhunt (Embervadászat) nevű számítógépes játék is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MEdievil #21
    amikor annyi gyerek hal meg a földön éhezés betegségek háborúk stb miatt akkor miért ez a legnagyobb probléma?! nem tudom ki fizeti az ilyen hülyeségekkel foglalkozó szervezeteket de tuti közpénzből... nem kéne inkább ezt a pénzt arra fordítani hogy pár gyereknek gyógyszert-ételt vegyenek?
  • gyozo #20
    A sorozatos játékbetiltások után a Harcoljunk az Erőszak és Brutalitás Megfékezésért nevű alapítvány múlt héten javaslatott tett az élet betiltására a Földön. Az ember-, állat- és természetvédelmi szervezet ezúttal magát az emberi életmódot nevezte meg közleményében az emberiség legőbb rákefenéjeként. "Véleményünk szerint az emberi élet és az ezzel vele járó mindennapos cselekmények túlzottan nagy sokkhatásnak teszik ki a fiatal gyermekeket" - nyilatkozta McNabantch Will Right a szervezet szellemi vezetője. E mellett kifejtette, hogy szerinte az emberi élet már túlzottan is szabad, nem kellően felügyelt és a főleg fiatalkorban lévő korosztály van kitéve a szabad véleményformálásban rejlő veszélyeknek. Will szerint a gyerekenek ugyan szüleiktől kellene megtanulni a helyes viselkedési normákat, ám a mai szülők, érthető módon, karrierépítési munkájuk mellett nem terhelhetőek ilyen feladatokkal.
    "Vegyük csak például a táplálkozást és a nemi érintkezést, ami elkerülhetően sokkoló képeket tár az ártatlan szemlélő elé." - olvasható a nyilatkozatban. "Ugyan ki ne szembesült volna a például nyáron, negyven fokos kánikulában, a hetes buszon nyelvel hosszú percekig egymás szájában túrkáló fiatal párokkal, miközben a férfi hónaljszőréről gyöngyöző izzadságcseppek csorognak lefelé? De ez nem minden. Az életben hazudhatunk, lophatunk, csalhatunk, nem vihetjük le a szemetet, ehetünk mostalan gyümölcsöt, adót csalhatunk, hangosan ordibálhatunk a kocsmában egy kevert mellett, járhatunk magyar bajnoki focimeccsre verekedni, írthatjuk az őserdőket, rasszisták lehetünk, szülhetünk gyereket nyomornegyedben, köpködhetünk napraforgómag héjat az utcán, káromkodhatunk, kihajolhatunk a vonatablakból, felszállhatunk a buszra a indulásjezés után, közszeméremsérthetünk, indíthatunk pereket popsztárok ellen és felvehetünk nyáron szandálhoz fekete, műszálas zoknit." Mindezek mellett példaként említette legutóbbi éttermi látogatását, amikor is a vele szemben ülő vendég hatalmas adag pacalpörköltet kanalazott a szájába. "Még hetekkel ezután is előttem van a szája szélén csordogáló, piros zsinű zsír látványa, ahogy az csöpög le a terítőre." - idézte fel a kellemetlen emléket Will.
    A szervezet javaslata szerint gyors és határozott fellépésre van szükség, melyet a közzétett anyag végén a következő módon foglalnak össze: "Határozottan úgy gondoljuk, hogy ennek az egész agonizálásnak és vergődésnek, melyet a Föld nevű bolygón az emberiség elkövet élet címszó alatt, véget kellenne vetni egyszer és mindenkorra."
  • Tetsuo #19
    A Kutyaszorítóban az 1 jó film, viszont Tarantínó az egy seggarc, hiszen a nevét adta a Hotel c (Kelet-Európa ahogy a fasza amcsik látják) filmhez..
  • pitiless #18
    Én nem vágom az egészet...csak úgy betiltanak 1 játékot. Najon bírom a jó kis retro horrorfilmeket és van köztük néhány tényleg brutális darab de 1ik sincs betiltva vagy valami. Sőt digitalizálják az egészet és adják ki DVD -n. Én asszondom hogy pistike anyukája ügyeljen csak a kölykére s akkor nem lesz semmi gáz, de ha én Új-Zélandon jáccani akarok akkor jáccani is fogok max letöltöm. Nahh
  • HUmanEmber41st #17
    Ha valamit betiltanak, rögtön mindenki kíváncsi lesz rá, h vajon miért...sokkal többen fogják így tolni, mintha szép csendben hagyták volna ...
  • irkab1rka #16
    L=K
  • irkab1rka #15
    A kutyaszorítóban c film keményvonalas, de jó film.
    A belőle készült számítógépes játék beteg elme és egy pénzügyi befektetés eredménye, emberileg és társadalmilag káros.
    Emberkínzás szimulátor? Nem szeretném, ha a szomszéd pistike egy délután megkínozná és megölné a kislányomat, aztán 20 év alatt a börtönben megbánná, hogy elkaptál.
  • hanandi #14
    Ugylatom ez a lista a "vedelemzzuk Tarantinot" egysegfrontta valt :). Akkor en is leteszem voksomat. Kedvelem a Tarantino filmeket a Kutyaszoritoban nem tartozik a kedvenceim koze vizont a Kill Bill igen es abban spec. sokkal tobb "leomlikafrontvonalamattolamitlatok" tipusu dolog van lasd elsofilm vege: Crazy 88 vs. B.K.
    A jatek betiltasokrol hat nemtom, azert asszem van egy hatar amit nem kellene atlepni. Vegulis a jatek orome a fontos nem a tecnikailag kisarkitott kegyetlenseg. Legalabbis szamomra.
  • Marlosh #13
    Atlagnal is gagyibb? Inkabb nem akarom tudni akkor milyen filmek jonnek be neked es hogy mi a nem gagyi.......
  • Luminas #12
    Ennek az eredménye csak annyi, h még többen akarják kipróbálni a játékot, és netről töltik le, v külföldről rendelik.
    Vki biztos érdekelt a kalózkodásban az ottani vezetők között...