Berta Sándor

Megnyílt az első klinika játékfüggőknek

Gyakran a teljes kimerültségig játszanak, előfordul, hogy szinte elájulnak a több tíz órán át tartó partikon.

Ők a játékfüggők, akik gyakorlatilag nem bírják elképzelni az életüket a számítógépes vagy konzolos játékok nélkül. Olyanok nekik a játékok, mint másnak a víz vagy a levegő. A függőség általában az egyik legrosszabb betegség. Az 1990-es években az orvostudománynak két új fogalmat kellett megtanulnia a technika fejlődésével, az egyik az internet-, míg a másik a játékfüggőség. A nyugati világban nagyon komolyan foglalkoznak mindkét problémával. Ezek után talán nem meglepő, hogy pont Amszterdamban nyílt meg a világ első játékfüggőkre specializálódott klinikája.

A cél, hogy a szakemberek megpróbálják megtanítani a játékfüggő felhasználóknak joystick, billentyűzet, egér és játékok nélkül is van élet. "A számítógépes programok gyakran teljesen ártalmatlannak tűnnek, azonban kevesen tudják, hogy ugyanolyan függőség alakulhat ki használatuk során, mintha valaki dohányzik, rendszeresen iszik alkoholt vagy szerencsejáték-függő" - nyilatkozta Keith Bakker, az amszterdami Smith & Jones Addiction Consultants nevű intézet igazgatója.


A bekerülő páciensek általában képtelenek meglenni a játékok és a kiegészítők nélkül, gyakran gyöngyözik a homlokuk, izzadnak, és gyakorlatilag szinte a végkimerülésig hajszolják magukat. A terápia során fokozatosan próbálják meg őket leszoktatni a függőségről. A 4-8 hetes programban egyéni és közös terápiás ülések, az egészséges életmódra figyelmet felhívó foglalkozások és kirándulások szerepelnek. "Nagyon sok olyan fiatal van, akiknek fogalmuk sincsen arról, hogyan is kell valakivel szemtől szemben kommunikálni. Ők éveken át legfeljebb mikrofonos fejhallgatón és telefonon keresztül beszélgetnek internetes ismerőseikkel. Gyakorlatilag teljesen eltűnt a szociális hálózatuk" - mondta a szakember, aki szerint jelenleg még nehéz különbséget tenni a sokat játszók és a függők között.

A 28 éves Hyke van der Heijden 20 évvel ezelőtt lett függő. Iskolásként már napi 14 órákat játszott és különböző drogokat fogyasztott, hogy minél tovább bírjon fent maradni. "Sosem volt elég. Mindig még többet és többet akartam, amíg egyszercsak össze nem rogytam a végkimerüléstől" - emlékszik vissza a fiatalember. Először drogelvonó kúrán vett részt, ám rá kellett jönnie, nem ez a fő probléma, hanem a játékfüggősége.

"A legtöbb fiatal így próbál meg elmenekülni a rá váró feladatok, megoldandó problémák elől. Aztán fokozatosan egyre mélyebbre süllyednek. A legnagyobb gondot az jelenti, hogy a szülők nem veszik észre a játékokban rejlő veszélyeket. Még örülnek is, hogy milyen jó, hogy az ő gyermekük nem drogozik, nem lesz bandatag. Amikor viszont már észlelik, hogy baj van, gyakran túl késő van. A legtöbben azt mondták: 'Tudtuk, hogy nagy baj van, de nem tudtuk, hogy mi az'" - emelte ki Keith Bakker.

Az Egyesült Államokban és Kanadában már körülbelül egy tucat hasonló, de nem csak erre speciallizálódott intézmény működik, Kínában pedig durvább módszerrel, elektrosokkal próbálják kigyógyítani az ilyen szenvedélybetegeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • CsőKujts #107
    Oké. Csak pár évet letoltam így. Most több hasznosat csinálok és semmivel nem érzem magamat rosszabbul...
  • XTCLsfm #106
    Hmm... ebből össze lehetne hozni egy jó játékot, nem? Szoktasd le a játékfüggőket a játékról egy virtuális pszichiátrián....
  • Morden23 #105
    STFU helyett máskor írjál emberi szavakat. Nem mindenkinek van a LOL meg OMFG nyelvből felsőfokúja.
  • moRtiZ #104
    "Az ilyen szívással való játszás, meg haverkodás stb. lehet rohadt jó érzés de tul. képpen semmi haszna nincsen azonkívül, hogy akkor és ott jól érzed magad. Így később ha visszagondolsz rá sajnos csak egy feketelyuk lesz az életed bizonyos szakaszaiban. "

    Szerintem nem jo dolog ha az ember az elete 100%-at a hasznos dolgok epitgetesere forditja. Minek? Osszesporolhatnek Mercedesre, meg uszodas hazra, de nekem a pillanatnyi jol erzem magam tobbet jelent. Es igyekszem, hogy minel tobb pillanatom jo legyen. Carpe Diem <3. Lehet kesobb megszivom miatta, de egyenlore ez nekem most igy tokre megteszi.
  • moRtiZ #103
    Na szep vita alakult ki.

    Nekem a káros szenvedélyek bejönnek, általában mértékkel, aztán párszor elcsuszik a határvonal. De ettől még nem tartom magam rosszabb embernek, mint a "normalis emberek". Az hogy ti itt milyen konzekvenciakat vontok le, az szerencsere egyaltalan nem takar pontos kepet, hiszen nem is ismertek. En egy peldat emeltem ki, errol ne folytassatok verremeno vitat plx.

  • Dredd #102
    lehet jobban tenné... addig sem fog más, idegen embereket "te hülye szerencsétlen"-nek szólítani egy fórumon.... STFU
  • Morden23 #101
    Te hülye szerencsétlen. Azt "megváltozott tudatállapot"-nak definiálja az orvostudomány. A szervezetedben végbemenő kémiai reakciók azok, amik gátolnak bizonyos érzékeséeket. A THC nem változtatja meg a világról kapott adataidat, csak az agyad fogja másként feldolgozni őket.
    Ezért hívják "tudatmódosító szer"-eknek az ilyesmit.

    Csak a kretén junkie-k hiszik azt, hogy a fűtől "felszabadul" a tudatuk. Húzzál ki a rétre dobolni, sámánkám.

    Ami meg az ezt megelőző kommentedet illeti... nem vagyok otthonülő gémer, sem utcákat járó izomállat buldózer. Ennek ellenére nem késeltek még le (pedig elég sokat mozgok Budapest majd minden területén).
    De tudod mit? Tépj be, és a felszabadult tudatod segítségével jászogass 15-20 órát a gépen.
  • CsőKujts #100
    Parázás helyett mondjuk neki kéne állni sportolni. Napi 30 perc árnyékboxtól mondjuk már fél év alatt olyan kemény leszel mint atom. Nem nagy idő. Plusz nem ártana magadba nézni amikor állítólag felszabadult a tudatod és előráncigálni a férfit.
  • CsőKujts #99
    Hát azért van mit tanulnod még a marijuanáról neked is. :))
    Afrikába a négerek jól beszívnak azt úgy mennek gyerekeket ölni meg embereket kínozni. Ezenkívül én is ismerek jó pár embert akik hiába szívnak be attól még agreszívak és gátlástalanok. Azt ha kitisztulnak még agresszívabbak lesznek mintha nem csináltak volna semmit.
  • CsőKujts #98
    AZ pedig egyáltalán nem sorsszerű, mert egy pillanat alatt abba lehet hagyni.