Berta Sándor

Megjelölik Ausztriában a nem káros játékokat

A legújabb elképzelések szerint pöttyöt kapnának Ausztriában a gyermekek és a fiatalok fejlődését káros irányba nem befolyásoló számítógépes és videojátékok.

A BuPP nevű osztrák illetékes szövetségi szervezet oldalán már el is érhető az a folyamatosan frissített lista, ami ezeket a programokat tartalmazza. A BuPP ezzel a listával akarja megkönnyíteni a szülők helyzetét, hogy láthassák, mely játékokat érdemes és ajánlott megvenniük a csemetéiknek, és melyeket nem. Becslések szerint évente 15 ezer új számítógépes és videojátékot dobnak piacra. Ezekből kiválasztani és meghatározni a jókat a sógoréknál idén augusztus óta egy 40 tagú bizottság feladata. Minden egyes szoftver esetében a döntésre tíz nap áll a bizottság rendelkezésére, ezután dől el, hogy az adott szoftver megkapja-e a BuPP-minősítést vagy sem.

"Egy nemrég elvégzett felmérés szerint az osztrák szülők 83 százaléka jónak és vásárlási ajánlásnak tartja az általunk adott minősítést" - nyilatkozta Herbert Rosenstingl projektvezető. A bizottság hetente-kéthetente ül össze, és minden egyes játékot olyan szempontok alapján vizsgál meg, mint a játékélmény, a pedagógiai és a technikai hatás a gyermekekre. Nem kap BuPP-minősítést az a játék, amely akár egyetlen destruktív karaktert is tartalmaz.

"Szeretnénk elérni, hogy a szülők foglalkozzanak azzal, hogy a csemetéik milyen játékokkal játszanak szabad idejükben. A célunk nem csak az, hogy rámutassunk a szerintünk rossz játékokra, hanem, hogy alternatívákat is kínáljunk" - mondta Ursula Haubner, osztrák családügyi miniszter. Kérdés, hogy a szülők többségének a tetszését már elnyerő megoldást mennyire fogják díjazni a gyerekek, akik csak játszani akarnak, és minél kevesebb beleszólást szeretnének az életükbe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kroki94 #20
    he
  • pepe003 #19
    Meg még el is mondják a film előt h. kinek való
  • smv #18
    "Megjelölik Ausztriában a nem káros játékokat"

    Nagy cucc, nálunk meg sárga vagy piros karikával a filmek... De mi a francért kell egy fél képernyős sárga karikának ott lennie...
  • Razgon #17
    Ha választanom kellene, hogy a gyerek Győzikét, v. Bajkeverőket nézzen, ill. Serious Sam2-t játsszom, akkor gondolkodás nélkül zavarnám a gép elé, és vele nyomnám multiba', mert ugye a szülői gondoskodás fontos...
  • NEOreg3 #16
    spongyabob haggyán, nade a győzike meg a többi... pfff
  • irkab1rka #15
    "A legújabb elképzelések szerint pöttyöt kapnának Ausztriában a gyermekek és a fiatalok fejlődését káros irányba nem befolyásoló számítógépes és videojátékok."

    Mit nevezünk károsnak? Ha a gyerek doomozik, és addig sem nézi mondjuk az igen kultúrált, jelentőségteljes és magas színvonalú spongyabob-ot, akkor máris 5 pontot adok a fdoomnak.
  • pemga #14
    A Micimaci, Kis herceg meg a többiek nem kifejezetten gyerekeknek íródtak. Az más kérdés, hogy a Disney mit művel velük.
  • pemga #13
    Érdekes mert pl. a Juiced meg NFS-U2 is rajta van. Szeeegény gyerekeket gyorshajtásra, meg az utcai bandák értékeire ösztönzi :)))).
  • MacrosTheBlack #12
    Gondolom a Stubbs meg a Quake4 is felkerül a listára. :D

    De most komolyan, ezek a szülők gondolnak arra is hogy vajon a gyerekük a kezébe veszi-e majd azt a pöttyös játékot, vagy alapból hajítja a kukába? Mi is az alapján néztük anno a filmeket a tv műsorban, hogy ez 3 csillagos, akkor biztos jó, amaz meg nem kapott csillagot, tuti gagyi. És igaz is volt. H a jót tiltják, akkor ki fogja komolyan venni? Ezzel csak magukat csapják be a pöttyözgetők. Persze erre is kell egy bizottság, elnökkel, titkárnővel, zsíros fizetésekkel, megértem hogy szükség van ilyesmire...
  • reloader #11
    Ez tiszta üzlet. Sz@rnak ezek rá, hogy hogyan fejlődik a gyerek, ez egy nagyon jó kis biznisz.

    Én az egészből csak a szülőket fogom sajnálni. Szerencsétlenek majd lelkesen veszik meg a játékot, aztán a kissrác enyhe ívben dobja ki az ablakon.

    Bár állítom, ez csak saját vélemény, hogy 13 éves korig legózzon csak a gyerek. . . Auzstriában még meg is tehetik.