Specker Balázs

Tanulhatunk-e az erőszakos játékokból?

A szülők többsége fél attól, hogy az erőszakos videojátékok ártalmasak lehetnek gyermekeik számára, azonban a játékfejlesztők egy csoportja úgy véli, termékeik hozzájárulhatnak az élet jobbá tételéhez, mivel felhívják a közvélemény figyelmét a világban dúló elnyomó jelenségekre.

A különböző tanító szándékú, ingyenes játékok fejlesztői, akik nevéhez többek között a Darfur is Dying, vagy a PaceMaker is köthető, a héten aktivistákkal találkoztak a New York-i The New School Universityn harmadik ízben megrendezett Games for Change elnevezésű konferencián. A rendezvény célja, hogy a fiatalok figyelmét valós, életszerű játékhelyzeteken keresztül hívják föl világunk égető problémáira, így a diákok átélhetik, milyen lehet szembenézni az éhezéssel, Szudánban túlélni a vérengzéseket, vagy megkötni a közel-keleti békét - olvasható az esemény honlapján.

A készítők hangsúlyozzák, a játékaikban megjelenő erőszakot a valós életből vett szereplők követik el és nem a játékos. "Mivel a mai generáció online éli az életét, különösen örvendetes, hogy egy ilyen hihetetlenül erős közeget milyen hasznosan tudnak alkalmazni" - áradozott Stephen Friedman, az MTVU televíziós csatorna vezérigazgatója. Az ötlet pedig úgy néz ki, napról napra népszerűbb. Az erőszak sújtotta Szudánban játszódó Darfur is Dyingot több mint 750 ezer alkalommal töltötték le az elmúlt két hónapban. Az ENSZ Világélelmezési programjának Food force játékára eddig mintegy 2 milliószor klikkeltek az érdeklődők.

A 2004-ben megrendezésre került első Games for Change rendezvényen mindössze 40 fejlesztő és aktivista volt jelen, idén ezzel szemben már 250 fő vett részt az eseményen. Bob Kerry, a The New School elnöke és Nebraska volt szenátora szerint a nagyobb játékcégek is mutattak már érdeklődést a piac iránt.

"Látok némi reménysugarat, ami okot adhat a bizakodásra ezekkel a játékokkal kapcsolatban. Amellett, hogy oktató célzattal is felhasználhatóak, segítik, hogy az emberek jobban megértsék, mi zajlik a világban" - fogalmazott Kerry a ZDNet oldalán.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • donatus13 #91
    amugy készül egy magyar trakeszos jatek www.primesoftware.atw.hu nézzétek meg mindenképp
  • Normal #90


    Helló. :)

    Normal: Térlátás nem javul.

    De. Játszok ilyenekkel egy ideje, és fejben fel tudom építeni a környezetem, úgy, hogy nem látom, ha egyszer körbejárok egy helyet, mintig tudom, hol vagyok, és hogy lehet egyik pontról a másikra eljutni. Lehet, hogy a pontos neve nem térlátás, hanem belső, háromdimenziós személyközpontú vizualizáció, de az esetemben megtörtént, és mások is kijelentették ismerőseim közül.
    Most a tényekkel állnál ellentétes álláspontra? :)

    Koncentrációban van igazság, bár nem tudom, mennyire tudod hasznosítani. Ebbe nem akarok belekötni.
    +++
    Amennyire az egy dologban való azonosulást, feloldódást, eggyéválást lehet. Példának okáért csocsó, szex, tanulás.

    Reakcióidő marhaság. Precíziós mozgáskoordináció fejlődik az egérrángatástól. A reakcióidőd sosem fog fejlődni így, csak a sajátod idomul a játék sebességéhez/elvárásaihoz (képességadaptáció).
    +++
    A reakcióidő a játékhoz idomul, aztán feljebb rakom a nehézséget, a sebességet, az ellenfelek számát, és ahhoz idomul, és így tovább, míg egyre nehezebb játékokkal is könnyedén tudok játszani.
    Mert ugye a súlyemeléstől se nő az erőd, csak a súlyokhoz idomul. :P

    A precíziós mozgáskoordinációról annyit, hogy esetlen, és béna mozgású voltam, míg nem jártam kardozni, tai-chire, harcművészkedni, táncolni, hiába nyúztam a gépet.

    Igazam van. Jessz. Véged. :P
  • retek683 #89
    14-18 éves kretén ugye ezt nem rám értetted?
  • Szefmester #88
    bizony
  • Rómeomaci #87
    Sztem egyátalán nem ártanak!Jó karatemozdulatok lehet belőle venni:DD:
  • virs lee #86
    Persze, jáccol a Godfatherrel, oszt holnap már a Tasnádinak dolgozol.
  • torsa #85
    baromság...persze pont egy alvilági bandában kötök ki ha ilyen játékokkal jáccok. he baromság.a gyilkosok is a legtöbbje elmebeteg.......nah persze én leszek dart vödör
  • Tauren5 #84
    Én szeretem az ilyen játékokat, de egy biztos, élőbben nem őlnék embert. Az bolond aki azt hiszi, hogy az ember ölés jó.
  • psishock #83
    Nyilván túl van tárgyalva...
  • Marlosh #82
    A cikkhez meg vegkepp nem tartozik:D